Χαλκιδική: Τρία πόδια, πολλές εμπειρίες

Χαλκιδική: Τρία πόδια, πολλές εμπειρίες

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα πάτε για:

Τα παραδοσιακά χωριά. Στη Σιθωνία περάστε από την παλιά Νικήτη, έναν οικισμό ηλικίας 700 ετών, με πανέμορφα μακεδονίτικα σπίτια, αλλά και από τον Παρθενώνα, ένα χωριό που στα τέλη της δεκαετίας του ’60 εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους του (πολλοί εγκαταστάθηκαν στον Νέο Μαρμαρά για να βρουν δουλειά σε τουριστικές επιχειρήσεις), όμως μερικά χρόνια αργότερα τράβηξε το ενδιαφέρον ξένων περιηγητών, ανακηρύχθηκε διατηρητέος οικισμός και σήμερα είναι ένα από τα ωραιότερα μέρη της Χαλκιδικής. Αξίζει μια βόλτα μέχρι την Αφυτο της Κασσάνδρας, με τα καλντερίμια και τα πέτρινα σπίτια, και βέβαια μέχρι την Αρναία, μια παραδοσιακή ορεινή κωμόπολη της κεντρικής Χαλκιδικής με πλακόστρωτα στενά και χρωματιστά –κίτρινα, κόκκινα, μπλε– κτίρια.

Χαλκιδική: Τρία πόδια, πολλές εμπειρίες-1

Τον Πύργο Προσφορίου. Κατευθυνθείτε μέχρι την Ουρανούπολη (τον τελευταίο κοσμικό προορισμό πριν από το Αγιον Ορος), για να δείτε από κοντά τον Πύργο Προσφορίου, έναν μοναδικό, από κάθε άποψη, βυζαντινό πύργο που είναι χτισμένος πάνω στη θάλασσα και θεωρείται ο μεγαλύτερος και καλύτερα σωζόμενος πύργος της Χαλκιδικής.

Την κρουαζιέρα στα παράλια του Αθω. Στην Ουρανούπολη επιβιβαστείτε σε ένα από τα σκάφη που κάνουν ημερήσιες εκδρομές στα δυτικά παράλια της χερσονήσου του Αθω, για να πάρετε μία –εξ αποστάσεως– γεύση οκτώ μονών του Αγίου Ορους (Δοχειαρίου, Ξενοφώντος, Αγίου Παντελεήμονος, Ξηροποτάμου, Σίμωνος Πέτρας, Οσίου Γρηγορίου, Διονυσίου και Αγίου Παύλου), συνοδευόμενοι από λευκούς γλάρους που είναι σίγουρο ότι θα ακολουθούν πιστά το καραβάκι σας.

Τον Χολομώντα. Γεμάτος αγριολούλουδα, βελανιδιές, πεύκα, καστανιές και έλατα (που τα Χριστούγεννα πωλούνται ως χριστουγεννιάτικα δέντρα), ο Χολομώντας είναι ένα όμορφο βουνό στην κεντρική Χαλκιδική (υψόμετρο 1.165 μ.) που ενδείκνυται για πεζοπορίες και ποδηλατάδες.

Το Πάσχα στη Χαλκιδική  

Στην Ιερισσό, την Τρίτη του Πάσχα αρχίζουν όλοι οι κάτοικοι, με πρώτους τους γεροντότερους, έναν μακρύ χορό εκατοντάδων μέτρων, που τελειώνει με τον «Καγκελευτό», αναπαράσταση της σφαγής από τους Τούρκους 400 Ιερισσιωτών το 1821. Στην Αρναία, επίσης την Τρίτη του Πάσχα, στο μεγάλο πλατάνι στην κεντρική πλατεία στήνεται ένα τεράστιο «καντάρι», ζυγαριά, για να μετρηθεί το βάρος όσων απέφυγαν τη νηστεία της Σαρακοστής. Και, τέλος, στη Συκιά, πάντα την Τρίτη του Πάσχα, διεξάγονται παραδοσιακές αλογοδρομίες στην παραλία του χωριού.

Μετάβαση

Οδικώς ο Πολύγυρος (πρωτεύουσα του νομού Χαλκιδικής) απέχει από την Αθήνα γύρω στα 600 χλμ. (περίπου 6 ώρες, με κόστος βενζίνης-διοδίων 170 ευρώ με επιστροφή). Μπορείτε, επίσης, να ανεβείτε έως τη Θεσσαλονίκη αεροπορικώς (τις ημέρες του Πάσχα υπάρχουν αρκετά δρομολόγια από Αθήνα, με εταιρείες όπως οι Aegean, Olympic Air, Ryanair, Ellinair κ.ά. – κόστος από περίπου 70 ευρώ με επιστροφή) και από εκεί να φτάσετε στον Πολύγυρο οδικώς (60 χλμ., 1 ώρα και 15 λεπτά).  

Διαμονή-Φαγητό

• Sani Resort (τηλ. 23740-99501, www.sani-resort.com). Εστιατόρια, μπαρ, σπα και δραστηριότητες για όλη την οικογένεια στο πολυτελέστατο θέρετρο της Κασσάνδρας. Από 174 ευρώ

• Eagles Palace (τηλ. 23770-31101-4, www.eaglespalace.gr). Ξενοδοχείο 5 αστέρων κοντά στην Ουρανούπολη, με εντυπωσιακά δωμάτια, σουίτες, bungalows και πολλούς χώρους εστίασης. Από 165 ευρώ.

• Ikos Oceania (τηλ. 23730-95300, ikosresorts.com). Διαθέτει ποικιλία σε δωμάτια και σουίτες και ανοίγει τις πύλες του τον Απρίλιο έπειτα από μεγάλη ανακαίνιση. Από 193 ευρώ, all inclusive.

• Miraggio Thermal Spa Resort (τηλ. 23744-40000, www.miraggio.gr). Πολυτελές κατάλυμα της Κασσάνδρας με 300 δωμάτια και σουίτες, 48 εκ των οποίων έχουν ιδιωτική πισίνα. Από 132 ευρώ.

• Μπακατσιάνος (Αρναία, τηλ. 23720-22750). Απολαύστε σπάλα στον φούρνο με πατάτες δεντρολίβανο, καρέ αρνίσιο φλαμπέ, μελιτζανάκια γεμιστά με κεφαλοτύρι και κολοκυθάκι με καλαμποκάλευρο.

• Kritikos (Ουρανούπολη, τηλ. 23770-71222). Σε αυτό το εστιατόριο του τρίτου ποδιού της Χαλκιδικής,  θα δοκιμάσετε πιάτα όπως μαγειρίτσα, κατσικάκι, αλλά και τζιγεροσαρμάδες, ένα μερακλίδικο βορειοελλαδίτικο έδεσμα με συκωταριές και μπόλιες.

• Τα Κύματα (Νέος Μαρμαράς, τηλ. 23750-71371). Ψαροταβέρνα με εξαιρετικούς θαλασσινούς μεζέδες, όπως αχνιστή σκορπίνα, γαρίδες σαγανάκι, συναγρίδες στη σχάρα και ψαρόσουπα. Το μενού διαθέτει επίσης κατσίκι φούρνου με πατάτες και διάφορα άλλα κρεατικά.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo: www.booking.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή