Νάουσα: Ανθισμένο Αλπικό τοπίο

Νάουσα: Ανθισμένο Αλπικό τοπίο

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα πάτε για:

Πικνίκ και εύκολες πεζοπορίες. Tα χιόνια λιώνουν αργά στο Βέρμιο, όμως στα μέσα Απριλίου τα ρυάκια του δάσους ξυπνούν, οι μηλιές και οι ροδακινιές σκεπάζουν τις πλαγιές με ροζ και λευκά λουλούδια και οι πεζοπορίες στα λιβάδια είναι μεθυστικές. Ακολουθώντας τον δρόμο που οδηγεί από τους πρόποδες όπου βρίσκεται η πόλη της Νάουσας στον Αγιο Παύλο (Κουτσούφλιανη), θα βρείτε ξέφωτα με πάγκους για πικνίκ ανάμεσα στις καστανιές και στους κέδρους και διαδρομές για ορεινές πεζοπορίες.

Βόλτα στο Αλσος του Αγίου Νικολάου. Βουνίσιος καθαρός αέρας πλημμυρίζει τα πνευμόνια σας ενώ περπατάτε ανάμεσα σε υπέργηρα πλατάνια, με κουφάλες που χωράει ως και άνθρωπος. Λιμνούλες με πάπιες, σκιουράκια που παίζουν στα κλαδιά, γεφυράκια, πηγές και πουλιά του δάσους συμπληρώνουν το σκηνικό παραμυθιού. Βρίσκεται στους πρόποδες του Βερμίου, μόλις 3 χλμ. από το κέντρο της πόλης, και προσελκύει περίπου 1 εκατομμύριο τουρίστες τον χρόνο.

Γευσιγνωσία Ξινόμαυρου. Αξίζει να αφιερώσετε λίγες ώρες για να δοκιμάσετε το Ξινόμαυρο στην πηγή του. Στο οινοποιείο Κυρ  Γιάννη, στο Γιαννακοχώρι, επισκεφτείτε τη νέα κάβα βαρελιών και στο Κτήμα Χρυσοχόου το μουσείο με τα αμπελουργικά αντικείμενα. Μικρότερα αλλά παραδοσιακά και με διεθνώς αναγνωρισμένα κρασιά είναι τα οινοποιεία του Δαλαμάρα και του κτήματος Καρυδά.

Τη Σχολή Αριστοτέλους. H σχολή όπου δίδαξε ο Αριστοτέλης τον Μ. Αλέξανδρο συγκεντρώνει παγκόσμιο ενδιαφέρον. Βρίσκεται στα Ισβόρια, σε απόσταση 2 χλμ. από το κέντρο της Νάουσας. Οι προβολές βίντεο στο Πολιτιστικό Κέντρο της Σχολής είναι ο καλύτερος τρόπος να ξεκινήσετε την ξενάγησή σας (πληροφορίες στο τηλ. 23320-43437).

Το Πάσχα στη Νάουσα

Τη Μ. Παρασκευή οι Ναουσαίοι επισκέπτονται τα δύο τρία πιο μακρινά ξωκλήσια τους και, είτε με παπά είτε και χωρίς αυτόν, αυτοσχεδιάζοντας δηλαδή, κάνουν τον Επιτάφιο και την περιφορά του. Την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα, βγαίνουν στα αμπέλια τους και στήνουν εκεί τη γιορτή και τον οβελία τους. Και αν δεν έχουν γη στην ιδιοκτησία τους ή φίλους με αμπέλι, προσφεύγουν στο πλέον πρόσφορο κοντινό ή μακρινό ξωκλήσι.

Μετάβαση

Η Νάουσα απέχει από την Αθήνα 529 χλμ. (περίπου 6 ώρες, με κόστος καυσίμων-διοδίων περίπου 200 ευρώ με επιστροφή).

Διαμονή-Φαγητό

• Αρχοντικό Αγκωνάρι (Μεταμόρφωση, τηλ. 23320-44588, www.arxontiko-agonari.gr). Παραδοσιακός ξενώνας από πέτρα και ξύλο. Η ομώνυμη ταβέρνα είναι από τις καλύτερες της περιοχής. Από 60 ευρώ.

• Ξύλινο Χωριό Σφένδαμος (Αγιος Παύλος, τηλ. 23320-44844, www.sfendamos.gr). Eπτά ξύλινα σπιτάκια και ένα κεντρικό σαλέ (για φιλοξενία 5 ατόμων) σε υψόμετρο 1.300 μ. Δίκλινο 80 ευρώ. 

• Παλαιά Πόλη (Νάουσα, τηλ. 23320-52520, paleapoli.gr). Μπουτίκ ξενοδοχείο σε κεντρικό σημείο της πόλης. Το κτίριο στο παρελθόν φιλοξενούσε εργοστάσιο επεξεργασίας μεταξιού. Δίκλινο 80 ευρώ.

• Στου Θωμά (Νάουσα, τηλ. 23320-24010). Ουζοκαταστάσεις με σπεσιαλιτέ τηγανητό μπακαλιάρο στο κέντρο της πόλης.

• Τέσσερις Εποχές (Αλσος Αγίου Νικολάου, τηλ. 23320-26221). Φημίζεται για την πέστροφά του. 

• Χάραμα (Αρκοχώρι, τηλ. 23320-21125). Παραδοσιακά πιάτα, ψωμί στον ξυλόφουρνο και πλούσια κάβα.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo: www.booking.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή