ΤΑΞΙΔΙΑ

Αστυπάλαια: Η ελληνίδα πρέσβειρα στο συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης EU Openday 2017

euopenday-greece
eu-open-doors-astypalea

Ιδιαίτερη επιτυχία σημείωσε η παρουσία της Αστυπάλαιας στις φετινές εορταστικές εκδηλώσεις των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, και συγκεκριμένα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για την Ημέρα της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκαν στις 6 Μαΐου 2017 στο αίθριο του κτηρίου Justus Lipsius, στην ευρωπαϊκή συνοικία των Βρυξελλών.

Το ελληνικό περίπτερο, ανάμεσα στα 28 των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρουσίασε τη νήσο Αστυπάλαια. Σύμφωνα με τον αρχαίο ελληνικό μύθο, η Αστυπάλαια και η Ευρώπη ήταν αδελφές, γνωστές για την απαράμιλλη ομορφιά τους. Η παρουσία τους δεν έμεινε απαρατήρητη από τους θεούς του Ολύμπου. Ο Δίας μεταμορφώθηκε σε ταύρο, παραπλάνησε και απήγαγε την Ευρώπη οδηγώντας την βουνά της Κρήτης. Ο Ποσειδώνας μεταμορφώθηκε σε θαλάσσιο δράκο μεταφέροντας την Αστυπάλαια στο θαλάσσιο βασίλειο του στο Αιγαίο πέλαγος.

Η αναγωγή στην μυθολογική ιδιότητα της Αστυπάλαιας κέντρισε το ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Συμβουλίου της Ε.Ε., την εκδήλωση επισκέφθηκαν 7.500 άτομα, τα οποία είχαν την ευκαιρία να συλλέξουν ιστορικές πληροφορίες καθώς και να ενημερωθούν για την πολιτιστική, γαστρονομική και τουριστική κουλτούρα της Ελλάδας.

Στο ελληνικό περίπτερο, τη διοργάνωση του οποίου ανέλαβε το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας Βρυξελλών, προβλήθηκε μέσω ενός σύντομου φιλμ η αιγαιοπελαγίτικη ομορφιά του νησιού μας. Προσφέρθηκαν αστυπαλιώτικα εδέσματα, όπως μέλι, ρίγανη, παξιμάδι και άνθος αλατιού, καθώς και πλούσιο ενημερωτικό  υλικό με ποικίλες πληροφορίες σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες.

Θερμοί υποστηρικτές της φετινής ελληνικής προσπάθειας ήταν ο Δήμος Αστυπάλαιας, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το περιοδικό GREECE IS, το ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου και η μεταφορική εταιρία TELETRANS, με τη βοήθεια της οποίας έγινε η μεταφορά των ελληνικών προϊόντων.