Σκύρος: Με δύναμη από τις σποράδες

Σκύρος: Με δύναμη από τις σποράδες

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

1. Καταδυτικές περιηγήσεις

Είτε είστε αρχάριος είτε πιστοποιημένος δύτης, μπορείτε να γνωρίσετε τον σκυριανό βυθό μέσα από τις θαλάσσιες περιηγήσεις που διοργανώνει το καταδυτικό κέντρο Gorgonia Diving σε διάφορα μέρη του νησιού. Ένα από αυτά είναι και ο κόλπος της Ατσίτσας, εντός του οποίου υπάρχουν βαγόνια και τμήματα της γέφυρας των παλιών μεταλλείων σιδήρου.  

Σκύρος: Με δύναμη από τις σποράδες-1

Επισκεφτείτε το Κτήμα Μουριές για να γνωρίσετε τα σκυριανά άλογα. (Φωτογραφία:  ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΟΥΡΗΣ)

2. Το ελληνικό πόνι

Το σκυριανό άλογο είναι ένα μοναδικό είδος μικρόσωμου αλόγου που έχει επιβιώσει από την αρχαιότητα. Το Κτήμα Μουριές (τηλ. 6947-465900, skyrianhorses.org, βόλτα 20 λεπτών 10 ευρώ) είναι χώρος ελεγχόμενης αναπαραγωγής για τη διάσωσή του και με τη βοήθεια εθελοντών (που έρχονται κυρίως από το εξωτερικό) προσφέρει ιππικές βόλτες για παιδιά.

3. Βόλτες στο σκυριανό τοπίο

Οκτώ πεζοπορικές διαδρομές, που χαρτογραφήθηκαν και σηματοδοτήθηκαν από το πρόγραμμα LIFE Σκύρου (www.skyroslife.com), θα σας δώσουν τη δυνατότητα να ανακαλύψετε την πολυμορφία του σκυριανού τοπίου, να περπατήσετε πάνω σε γιδόστρατες και να δείτε ξωκλήσια χτισμένα μέσα σε σπηλιές. Καλό θα ήταν να έχετε μαζί σας GPS και πριν ξεκινήσετε τη βόλτα να ενημερωθείτε από τους ντόπιους για την κατάσταση των μονοπατιών που σκοπεύετε να ακολουθήσετε.

Σκύρος: Με δύναμη από τις σποράδες-2

Λευκοντυμένη, παραδοσιακή και ήρεμη, η Χώρα ενδείκνυται για απογευματινή βόλτα. (Φωτογραφία: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΚΟΥΡΗΣ)

4. Πανοραμική θέα

Χτισμένη στα βορειοανατολικά του νησιού, η Χώρα είναι από τα μέρη που αξίζει να της αφιερώσετε ένα ολόκληρο απόγευμα, περπατώντας στα στενά της, πιάνοντας κουβέντα με τους Σκυριανούς ή πίνοντας έναν καφέ σε κάποιο τοπικό μαγαζί. Θα εκπλαγείτε γιατί, παρότι βρίσκεστε στις Σποράδες, τα πάντα θυμίζουν χωριό των Κυκλάδων.     

5. Ένα μουσείο για την παράδοση

Ιδρύθηκε το 1964 και βρίσκεται στην πλατεία Μπρουκ, στη Χώρα. Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάιτς (τηλ. 22220-91232, 10.00-14.00 και 18.00-21.00, είσοδος 2 ευρώ) είναι κάτι παραπάνω από εκθεσιακός χώρος – περισσότερο μοιάζει με κιβωτό της παραδοσιακής ταυτότητας του νησιού μέσα από ειδικές ενότητες (όπως είναι το Σκυριανό Σπίτι). Στα εκθέματα συμπεριλαμβάνονται ξυλόγλυπτα, τοπικές φορεσιές, κεντήματα και υφαντά.

6. Ζήσε κι εσύ σαν Σκυριανός

Το ταξιδιωτικό γραφείο Feel in Greece (τηλ. 22220-93100) προσφέρει διαφόρων ειδών εμπειρίες, που στόχο έχουν να φέρουν τον επισκέπτη πιο κοντά στη σκυριανή καθημερινότητα: από μαθήματα μαγειρικής (θα μάθετε πώς γίνονται η πάστα ντομάτας, οι τοπικές πίτες και ο τραχανάς) και μαθήματα κεραμικής (θα επισκεφτείτε το εργαστήρι ενός καλλιτέχνη του νησιού και θα δημιουργήσετε τα δικά σας κεραμικά χρησιμοποιώντας τροχό) μέχρι βόλτες με το σκάφος «Υδροβάτης» (για να δείτε το ηλιοβασίλεμα στην Ατσίτσα με ένα ποτήρι κρασί κι ένα μικρό γεύμα θαλασσινών).  Βασική προϋπόθεση, να έχει συμπληρωθεί ο ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων.

Μετάβαση

Ενδεικτική τιμή αεροπορικού εισιτηρίου  40 ευρώ για τον Ιούλιο). Οδικώς μέσω Κύμης Ευβοίας (158 χλμ., 22 ευρώ βενζίνη-διόδια) και από εκεί ακτοπλοϊκώς (12,10 ευρώ το άτομο και από 25,20 ευρώ το αυτοκίνητο η απλή μετάβαση).

Διαμονή

Αν θέλετε να μείνετε σε ακτίνα βολής από τις παραλίες Γυρίσματα, Μώλος και Μαγαζιά, επιλέξτε το ξενοδοχείο 4 αστέρων Skiros Palace Hotel με ποικιλία δωματίων (τηλ. 22220-91994, skirospalace.gr, από 100 ευρώ). Στα

Μαγαζιά θα βρείτε το Ξενοδοχείο Περιγιάλι (τηλ. 22220-91889, www.perigialihotel.gr, από 80 ευρώ). Διαθέτει  δίκλινα (standard και superior), στούντιο (δίκλινο και deluxe για 2-4 άτομα), διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου και σουίτα. Στην ίδια παραλία, το Ammos Hotel (τηλ. 22220-91234, www.skyrosammoshotel.com, από 120 ευρώ) είναι ένα μπουτίκ ξενοδοχείο με προσεγμένη διακόσμηση και ζεστή ατμόσφαιρα.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή