Κύθνος: Η άγνωστη «γειτόνισσα»

Κύθνος: Η άγνωστη «γειτόνισσα»

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

1. Ιδιαίτερη σε όλα της

Τα Θερμιά (δηλαδή η Κύθνος) διαφοροποιούνται από τα υπόλοιπα Κυκλαδονήσια. Το τοπίο είναι πληθωρικό, έχει περισσότερο πράσινο, τα χωριά δεν είναι όλα πάλλευκα με κυβόσχημα κτίρια. Ο πιο αντιπροσωπευτικός οικισμός για να αισθανθείτε την αρχιτεκτονική ιδιαιτερότητά της είναι η Δρυοπίδα. Περπατήστε στις γειτονιές της, ανάμεσα σε σπίτια με κεραμοσκεπές, και αφουγκραστείτε την ηρεμία της.

2. Η Μεγάλη Πιάτσα δεν ειναι πλατεία

Επισκεφτείτε το σπήλαιο όπου οι Θερμιώτες κατέφευγαν τις δύσκολες στιγμές (σε περιόδους πειρατείας, στην τουρκοκρατία, κ.λπ.). Το Καταφύκι (1 ευρώ, 10.00-14.00 και 17.00-20.00) έχει σταλακτίτες με περίεργα ονόματα («χταπόδι», «έμβρυο») και μια, τρόπον τινά, πλατεία γνωστή ως «Μεγάλη Πιάτσα», στην οποία παλιότερα οι ντόπιοι γιόρταζαν το Πάσχα.

3. Δύο αμμουδιές σε μία

Η πρόσβαση έως την «εξωτική» Κολώνα είναι λίγο περιπετειώδης: θα περάσετε από στενό χωματόδρομο (εναλλακτικά με θαλάσσιο ταξί από τον Μέριχα), όμως το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει: δεν είναι μία αλλά δύο παραλίες, που χωρίζονται από μία λεπτή γλώσσα άμμου.

4. Ο ζαχαροπλάστης έχει έμπνευση

Στο Τραταμέντο (τηλ. 22810-31638) στη Μεσαριά (ή Χώρα) θα δοκιμάσετε γλυκά με ταμπεραμένο: από γαλακτομπούρεκο με σαφράν σε σχήμα πουγκιού μέχρι λικέρ τέσσερα πιπέρια.

5. Μία δύση που μαγεύει

Πιείτε τον τελευταίο καφέ της ημέρας στον Μέριχα, το λιμάνι της Κύθνου, στη δυτική πλευρά, που φημίζεται για το ηλιοβασίλεμά του. Για ακόμα πιο προνομιακή θέαση του ήλιου που δύει, προσανατολιστείτε με σημείο αναφοράς το κλαμπ Ακρωτήρι, στα όρια του λιμανιού.

Κύθνος: Η άγνωστη «γειτόνισσα»-1

Οι καππαριές είναι χαρακτηριστικό θερμιώτικο φυτό. (Φωτογραφία: ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ)

6. Γαστρονομικές απολαύσεις

Σφουγγάτα (τυροκροκέτες), ταραχτό (στραπατσάδα), καππαροσαλάτα, κουκουλόπιτα με τυρί τρίμμα, σούμα (ρακή). Η γαστρονομία της Κύθνου αντανακλά την ιδιοσυγκρασία της: είναι ζεστή, οικογενειακή, απλή.

7. Όλο το νησί μια γιορτή

Οι Θερμιώτες είναι φιλόξενοι και γλεντζέδες. Αγαπούν το συρτόμπαλο, το βιολί, το κρασί. Αν σας δοθεί η ευκαιρία, μη χάσετε ένα τσιμπούσι μαζί τους, η εμπειρία θα σας μείνει αξέχαστη (γιορτάζονται πολλά πανηγύρια, όπως του Δεκαπενταύγουστου στην Παναγία Κανάλα, στις 23/8 στην Παναγία Φλαμπουριανή, κ.λπ.).   

Κύθνος: Η άγνωστη «γειτόνισσα»-2

Από την κορυφή του Κάστρου της Ωριάς βλέπετε την Τζια, την Άνδρο, τη Γύαρο έως το Κάβο Ντόρο. (Φωτογραφία: ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ)

8. Στο Κάστρο της Ωριάς

Ξεκινήστε από τα Λουτρά προς την παραλία του Αγίου Σώστη και θα δείτε ταμπέλα για το Κάστρο της Ωριάς (τη μεσαιωνική πρωτεύουσα της Κύθνου). Μετά από περίπου σαράντα λεπτά περπάτημα, ανάμεσα σε θυμάρια και καππαριές, θα φτάσετε στην κορυφή για να δείτε τη θέα στην Τζια, στην Άνδρο, στη Γυάρο, ακόμα και στο Κάβο Ντόρο.

 

Μετάβαση

 

Στην Κύθνο θα μεταβείτε ακτοπλοϊκώς από τον Πειραιά (25 ευρώ/άτομο, 49,5 ευρώ το ΙΧ η απλή μετάβαση) ή από το Λαύριο (16 ευρώ/άτομο, από 40,30 ευρώ το ΙΧ).

Διαμονή

Στα Λουτρά στο Porto Klaras (τηλ. 22810-31276, www.porto-klaras.gr, από 70 ευρώ). Για θέα στο λιμάνι του Μέριχα επιλέξτε το Alozi, τηλ. 6974-767236, από 80 ευρώ) με τρία δίχωρα οροφοδιαμερίσματα. Το Kythnos Bay Hotel (τηλ. 22810-31218, hotelkythnosbay.gr, από 85 ευρώ) βρίσκεται στα Λουτρά και έχει δωμάτια με θέα σε βουνό ή θάλασσα.

Σημείωση: Κατόπιν επικοινωνίας με τα καταλύματα, ως τιμές διαμονής αναφέρονται οι χαμηλότερες της περιόδου Ιουλίου-Αυγούστου 2017.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo: www.booking.com

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή