Mε τον σκύλο μου παρέα

7' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να σχεδιάσετε την απόδραση του φετινού καλοκαιριού, παίρνοντας μαζί και το κατοικίδιό σας.

Εν αρχή ην οι μετακινήσεις. Στα περισσότερα μέσα μεταφοράς ισχύουν δεκάδες διατάξεις που αφορούν τα ζώα συντροφιάς. Κάποιες θα σας φανούν παράλογες, κάποιες λιγότερο, ενώ άλλες θα τις θεωρήσετε δημιουργικά… ασαφείς. Οπλιστείτε με υπομονή και διπλωματία. Θα διαπιστώσετε ότι συχνά αρκεί ένα χαμόγελο για να λυθούν τα περισσότερα προβλήματα, όχι μόνο στα αεροπλάνα και στα βαπόρια, αλλά και στην παραλία, στο κάμπινγκ, στο ξενοδοχείο.

Με πλοίο

Σε όλα τα πλοία επιτρέπεται να ταξιδέψει ζώο, δωρεάν, μέσα σε ειδικό κλουβί, το οποίο τοποθετείται αυστηρά στους εξωτερικούς χώρους. Στις περισσότερες εταιρείες είναι υποχρεωτικό να δηλώσετε πως ταξιδεύετε με κατοικίδιο κατά την έκδοση του εισιτηρίου σας.

Οι μεγαλόσωμοι σκύλοι (άνω των 15 κιλών) ταξιδεύουν στα επιβατηγά πλοία σε ειδικούς στεγασμένους χώρους, σαν μεγάλα κλουβιά. Προβλέπεται ένα κλουβί ανά 200 επιβάτες, το οποίο δεν χρεώνεται. Αν δεν είναι εφικτό να παραμείνουν στους κλωβούς, πρέπει να φορούν φίμωτρο και να συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη τους δεμένα, αυστηρά σε χώρους του ανοιχτού καταστρώματος, όπου δεν βρίσκονται πολλοί επιβάτες.

Η ακτοπλοϊκή εταιρεία οφείλει να παραδίδει καθαρούς τους χώρους που προορίζονται για τα ζώα συντροφιάς, με ειδική απορροφητική άμμο και φτυαράκι για τη φυσική ανάγκη τους. Αντίστοιχα, οι ιδιοκτήτες πρέπει να μεριμνούν για την υγιεινή του χώρου που χρησιμοποιούν.

Για ακτοπλοϊκά ταξίδια μεγαλύτερα των 8 ωρών υπάρχει δυνατότητα προαυλισμού του ζώου (στο ανοιχτό κατάστρωμα) με ευθύνη του ιδιοκτήτη, εφόσον είναι δεμένο. Φίμωτρο θα πρέπει να φορέσει αν αυτό ζητηθεί από συνεπιβάτη ή υπάλληλο της εταιρείας.

Οι σκύλοι-οδηγοί και οι σκύλοι-βοηθοί επιτρέπονται και στους κοινόχρηστους χώρους του πλοίου, πάντα κοντά στον ιδιοκτήτη τους.

Κάποιες εταιρείες, κυρίως στα δρομολόγια Αδριατικής και Β. Θάλασσας, διαθέτουν ειδικές καμπίνες για κατοικίδια με χρέωση 50 ευρώ ανά κατοικίδιο ανά δρομολόγιο. Πρέπει όμως να μεριμνήσετε εγκαίρως για την κράτηση, γιατί ο αριθμός τους είναι περιορισμένος.

Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Aποφύγετε να ταΐσετε τον σκύλο σας πριν από το ταξίδι. Έτσι θα περιορίσετε την ανάγκη του για τουαλέτα αλλά και την πιθανή ναυτία, παρότι στο πλοίο οι σκύλοι συνήθως δεν ζαλίζονται. Φροντίστε πριν από την επιβίβαση να έχει πάει μια μεγάλη, χορταστική βόλτα, ώστε και την ανάγκη του να έχει κάνει, αλλά και να έχει «κουραστεί» για να παραμείνει ήσυχος στο πλοίο. Προνοήστε, επίσης, αν επιλέξετε να ταξιδέψετε μαζί του στο κατάστρωμα, να πάτε αρκετά νωρίτερα, ώστε να είστε από τους πρώτους που θα επιβιβαστείτε για να μειωθεί το στρες που θα του προκαλέσει η πολυκοσμία. Αντίστοιχα, αποβιβαστείτε τελευταίοι. Η τουαλέτα του σκύλου είναι ένα θέμα στα μεγάλα ταξίδια. Οι πάνες ή η φορητή τουαλέτα που χρησιμοποιούσατε όταν ήταν κουτάβι θα αποδειχτούν χρήσιμες. Σε κάθε περίπτωση όλα αυτά θα γίνουν σε απομακρυσμένο χώρο, στο κατάστρωμα, και κατόπιν οφείλετε φυσικά να καθαρίσετε.

Με τρένο

Δεν επιτρέπεται η μεταφορά ζώων σε όλες τις γραμμές. Ενημερωθείτε για το δρομολόγιο που σας ενδιαφέρει στο www.trainose.gr.

Τα μεγαλόσωμα ζώα ταξιδεύουν στο ασφαλές κλουβί μεταφοράς που υπάρχει στην κλιματιζόμενη σκευοφόρο των αμαξοστοιχιών και των λεωφορείων της ΤΡΕΝΟΣΕ. Μικρόσωμοι σκύλοι (έως 10 κιλά) μεταφέρονται με όλες τις αμαξοστοιχίες σε κλουβί στα γόνατα του συνοδού τους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν ενοχλούνται οι συνεπιβάτες.

Mε τον σκύλο μου παρέα-1
ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

Στις προαστιακές γραμμές είναι δυνατόν να μεταφέρονται μέχρι 2 μεγαλόσωμα ζώα, τοποθετημένα σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς, στο τελευταίο όχημα της αμαξοστοιχίας.

Για τη μεταφορά μεγαλόσωμων σκύλων άνω των 10 κιλών εισπράττεται κόμιστρο που αντιστοιχεί στο 50% της πλήρους τιμής Β΄ θέσης του ενήλικου επιβάτη. Οι σκύλοι οδηγοί τυφλών ταξιδεύουν δωρεάν.

Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Ό,τι διαφορετικό σε σχέση με τα παραπάνω κι αν σας πει ο υπάλληλος της ΤΡΕΝΟΣΕ, έχετε υπόψη σας ότι οι κανονισμοί λειτουργίας είναι ξεκάθαροι και η εφαρμογή τους δεν είναι στη δική του διακριτική ευχέρεια.

Με ΚΤΕΛ

Από τις 6/1/2016 η μεταφορά μικρών κατοικίδιων ζώων, βάρους έως 7 κιλών, σε ειδικό καλάθι μεταφοράς επιτρέπεται εντός του χώρου επιβατών στα λεωφορεία των ΚΤΕΛ και ΚΤΕΛ Α.Ε. που εξυπηρετούν υπεραστικές συγκοινωνίες. Οι σκύλοι-οδηγοί δεν τοποθετούνται σε καλάθι, αλλά φέρουν υποχρεωτικά φίμωτρο κατά τη διάρκεια της μεταφοράς.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού, τα υπεραστικά ΚΤΕΛ και ΚΤΕΛ Α.Ε. επιτρέπεται να περιορίζουν τη μεταφορά των κατοικιδίων σε 2 ανά λεωφορείο και σε ορισμένα μόνο από τα εξυπηρετούμενα δρομολόγια τα οποία, σύμφωνα με τον νόμο, αποτελούν το 30% τουλάχιστον των δρομολογίων κάθε γραμμής.

Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Φροντίστε να μιλήσετε απευθείας με τα γραφεία της λεωφορειακής γραμμής, αν είναι δυνατόν και με τον ίδιο τον οδηγό που θα κάνει το δρομολόγιο. Αν τελικά ταξιδέψετε μαζί με τον σκύλο σας, βεβαιωθείτε πως δεν παρουσιάζει συμπτώματα ναυτίας. Μια βόλτα με ένα ΙΧ θα αποδειχτεί ένα καλό τεστ. Ο κτηνίατρός σας θα σας συμβουλεύσει για το φαρμακευτικό σκεύασμα που καταπολεμά τις ναυτίες και για το πώς θα το χορηγήσετε.

Mε τον σκύλο μου παρέα-2

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

Με αεροπλάνο

Κάθε αεροπορική εταιρεία έχει τους δικούς της κανονισμούς. Σχεδόν όλες δέχονται μέσα στην καμπίνα κατοικίδια που μαζί με το κλουβί δεν ξεπερνούν τα 6-8 κιλά. Το ζώο ταξιδεύει μπροστά στα πόδια του ιδιοκτήτη. Ζώα από 8 έως 32 κιλά ταξιδεύουν μέσα σε σκληρό πλαστικό κλουβί «cargo», στις αποσκευές. Το μέγεθός του πρέπει να είναι τουλάχιστον 10 εκ. ψηλότερο από το κεφάλι του ζώου, όταν αυτό στέκεται όρθιο. Πάνω στο κλουβί πρέπει να αναγράφονται όλα τα στοιχεία του ιδιοκτήτη και το μέγεθος του ζώου.

Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Mε τον σκύλο μου παρέα-3
ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

Στο ξενοδοχείο

Καθώς οι ιδιοκτήτες μικρών ζώων αυξάνονται στην Ελλάδα, αντίστοιχα όλο και περισσότερα ξενοδοχεία αλλάζουν την πολιτική τους. Υπάρχουν καταλύματα που δέχονται κατοικίδια, είτε με κάποια ημερήσια χρέωση είτε δωρεάν. Οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες σπάνια πλέον έχουν πρόβλημα. Στα ενοικιαζόμενα, όμως, δωμάτια και στους πιο μικρούς ξενώνες, το πιθανότερο είναι πως θα κληθείτε να απαντήσετε σε ερωτήσεις του τύπου «γαβγίζει;», «κάνει ζημιές;», κ.λπ.

Δεν υπάρχει κάποιος επαρκώς ενημερωμένος ιστότοπος ή αντίστοιχα αξιόπιστο app με τα pet friendly ξενοδοχεία στην Ελλάδα. Το διεθνές www.bringfido.com και το ελληνικό woofclub.gr είναι δύο αξιόλογες προσπάθειες που ενδεχομένως σας εξυπηρετήσουν.

Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας, απαντήστε στις ερωτήσεις του ξενοδόχου και υποβάλετε, ασφαλώς, τις δικές σας, ώστε να λύσετε κάθε απορία και να βεβαιωθείτε ότι η επιλογή του συγκεκριμένου καταλύματος ταιριάζει σε εσάς, στον σκύλο σας και στις ανάγκες σας.

Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Εξαιρετική επιλογή είναι το οργανωμένο κάμπινγκ, όπου δεν θα κάνετε φιλίες μόνο εσείς, αλλά και ο σκύλος σας. Φροντίστε όμως να τον έχετε δεμένο, γιατί οι σκυλοκαβγάδες είναι συχνό φαινόμενο. Απαραίτητο επίσης είναι να φοράει ευδιάκριτη ταυτότητα με τα στοιχεία σας στο περιλαίμιο και να έχετε τυπώσει αφίσες με φωτογραφία του και το τηλέφωνό σας σε περίπτωση που τον χάσετε.

Στην παραλία

Η ελληνική νομοθεσία αγγίζει τα όρια του σουρεαλισμού στις διατάξεις που αφορούν τον σκύλο και τη θάλασσα. Ο περίπατος, λοιπόν, στην παραλία επιτρέπεται, αρκεί το ζώο συντροφιάς να συνοδεύεται και να έχει μαζί του το βιβλιάριο υγείας. Μπάνιο στη θάλασσα μπορεί να κάνει σε απομακρυσμένες παραλίες, αρκεί να μην παραπονεθεί κάποιος λουόμενος. Για τη βεβαίωση παράβασης αρμόδιο όργανο για τη στεριά είναι η Αστυνομία και για τη θάλασσα το Λιμενικό.

Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Πριν από όλα, αναρωτηθείτε: θα ήθελε ο σκύλος σας να πάει στη θάλασσα; Μη θεωρήσετε δεδομένο ότι θα τον ενθουσιάσει η εμπειρία. Για παράδειγμα, η καυτή άμμος καίει τα πατουσάκια τους. Οι περισσότερες ράτσες τρελαίνονται για βουτιές, ωστόσο η παραμονή στον ήλιο επί ώρες μπορεί να τους προκαλέσει θερμοπληξία με πιθανή συνέπεια τη μόνιμη ζημιά σε ζωτικά όργανα. Γι’ αυτό, είναι απαραίτητο να έχετε μαζί σας μια νωπή πετσέτα για να κάθεται και για να αποφύγετε αγριεμένα βλέμματα από τους διπλανούς λουομένους που «έφαγαν» άμμο στο πρόσωπο καθώς ο σκύλος σας αναζητούσε βρεγμένο έδαφος να ξαπλώσει. Το ίδιο απαραίτητο είναι ένα μπολ με δροσερό νερό.

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΟΤΙ…

– Για τη μεταφορά σας μαζί με το κατοικίδιό σας σε λιμάνια, αποβάθρες, αερολιμένες προτιμήστε τις υπηρεσίες των pet taxi. Πλέον, και στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετές εταιρείες με άψογους επαγγελματίες 

(π.χ. www.athenspettaxi.gr).

Mε τον σκύλο μου παρέα-4

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

– Σε όλα τα ΜΜΜ ο σκύλος πρέπει να είναι εμβολιασμένος και να διαθέτει βιβλιάριο υγείας με το ειδικό αυτοκόλλητο με τον κωδικό του microchip. Για τις μετακινήσεις ζώων ηλικίας κάτω των τριών μηνών, μη εμβολιασμένων για τη λύσσα, απαιτείται βεβαίωση από κτηνίατρο πως η μητέρα του ζώου είχε εμβολιαστεί για τη λύσσα κατά τη διάρκεια του τοκετού και δεν είχε έρθει σε επαφή με άγρια ζώα. Αν αυτή είναι άγνωστη, απαιτείται αντίστοιχη βεβαίωση του κτηνιάτρου πως το κουτάβι δεν είναι λυσσύποπτο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή