Η Γιορτή της Βεντέμας 2017 στη SantoWines

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμπίπτοντας με την επέτειο των 70 χρόνων από την ίδρυση της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, η φετινή Γιορτή της Βεντέμας –που παραδοσιακά σηματοδοτεί την έναρξη του τρύγου στη Σαντορίνη- ήταν μια λαμπρή γιορτή αντάξια της ιστορίας και του έργου της SantoWines.

Περισσότερα από 2000 άτομα παρευρέθηκαν στο Οινοποιείο της SantoWines στον Πύργο όπου πραγματοποιήθηκε η γιορτή, στο επίκεντρο της οποίας είναι πάντα οι ντόπιοι αμπελουργοί και γεωργοί που κρατούν αναλλοίωτο το όραμα της Ένωσης από το 1947. Επίσης το «παρών» έδωσαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αποστόλου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Γεωργικής Ανάπτυξης κ. Τσιρώνης, οι Βουλευτές Κυκλάδων κ. Συρμαλένιος και κ.Βρούτσης, ο Δήμαρχος Θήρας  κ. Ζώρζος, τα μέλη του ΔΣ της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων και σημαντικοί φορείς του νησιού.

«Με την παρουσία μας εδώ σήμερα, θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνεργασία με τους παραγωγούς, τους επιχειρηματίες του χώρου και το επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, θα σταθούμε με κάθε τρόπο αρωγοί στην αμπελουργική και οινοποιητική παράδοση της Σαντορίνης μας» τόνισε στο σύντομο χαιρετισμό του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βαγγέλης Αποστόλου, ενώ επιβεβαίωσε τη δέσμευση της κυβέρνησης για κατάργηση του ΕΦΚ έως το τέλος του έτους.

Η Γιορτή της Βεντέμας 2017 στη SantoWines-1

Στη δύναμη της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης, της ισότητας και της αυτοευθύνης που βρίσκεται πίσω την επιτυχία της Santo αναφέρθηκε στην κεντρική ομιλία του ο Πρόεδρος της Ένωσης, κ. Μάρκος Καφούρος. «Σε πείσμα της ελληνικής πραγματικότητας, η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων κατατάσσεται στους πλέον επιτυχημένους Συνεταιρισμούς της Ευρώπης σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης» υιοθετώντας ένα μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης που διασφαλίζει αειφορία σε βάθος χρόνου, σταθερή ανάπτυξη και προσέλκυση νέων ανθρώπων να συνεχίσουν τη μακρά αγροτική παράδοση του νησιού. Το «όλοι μαζί» έβαλε τα θεμέλια για την ίδρυση της Santo του 1947 και παραμένει η κινητήρια δύναμη που ανοίγει δρόμους και υπερβαίνει κάθε εμπόδιο.

Η φετινή Γιορτή της Βεντέμας επεφύλαξε ένα πλούσιο πρόγραμμα με την αναπαράσταση του τρύγου και του πατήματος των σταφυλιών, παραδοσιακή μουσική από ντόπια συγκροτήματα και χορευτικά από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ακρωτηρίου.

Τιμητικές βραβεύσεις δόθηκαν σε πέντε από τους παλαιότερους εργαζομένους της Santo, ο καθένας εκ των οποίων με τις υπηρεσίες του συνέβαλλε στην εξέλιξη της Ένωσης σε περιόδους προκλήσεων και δυσκολιών.

Τέλος, ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε ένα πρωτότυπο δρώμενο που επιμελήθηκαν και παρουσίασαν οι δημοσιογράφοι κ. Μυτιληναίος και κα. Στουρνάρα. Με ζωντανή αφήγηση, με καντάδες σε Σαντορινιά διάλεκτο και πλούσιο φωτογραφικό αρχειακό υλικό παρουσιάστηκε η ιστορία της Σαντορίνης, της Santo και των ανθρώπων της, τα τελευταία 70 χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT