Στη Μελβούρνη σαν Αυστραλός

Στη Μελβούρνη σαν Αυστραλός

6' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mπάρμπεκιου, μπίρες, μπόουλινγκ και βόλτες σε μία από τις «καλύτερες πόλεις στον κόσμο για να ζεις».

«Συγγνώµη…». Μια γυναίκα µε καπέλο του µπέιζµπολ κινείται απειλητικά κατά πάνω µας.  Αναρωτιέµαι τι πρόκειται να συµβεί. «Εσείς οι δύο, ή φεύγετε αµέσως ή καλώ την ασφάλεια». Με αυτόν τον τρόπο µε πέταξαν έξω από την Οδό Ramsey, το φανταστικό δρόµο στα ανατολικά προάστια της Μελβούρνης, όπου ζουν οι χαρακτήρες της αυστραλιανής σαπουνόπερας «Neighbours» (Γείτονες). Για να είµαι δίκαιος όµως, εγώ και ο φίλος µου ο Ross -Βρετανός δηµοσιογράφος που έχει µετακοµίσει µόνιµα στην Αυστραλία- πηγαίναµε γυρεύοντας, παρακολουθώντας την ξενάγηση της γυναίκας χωρίς να έχουµε πληρώσει.  Ήταν, ωστόσο, ένα µάλλον σουρεαλιστικό φινάλε στο προσκύνηµά µας στη δηµοφιλή σαπουνόπερα.

Επιστρέφουµε στο κέντρο της πόλης µε την ουρά κάτω από τα σκέλια µας γελώντας. Καθώς διασχίζουµε τα προάστια το ένα µετά τ' άλλο, σκέφτοµαι πως αυτό που κανένα ταξιδιωτικό οδοιπορικό δεν αποκαλύπτει ποτέ είναι πόσο ατελείωτα και βαρετά είναι. Σε αυτά όµως διαδραµατίζεται το καλύτερο σύγχρονο αυστραλιανό μυθιστόρημα, «Το χαστούκι», του ελληνικής καταγωγής Χρήστου Τσιόλκα. Πρόκειται για την παθιασµένη ιστορία ενός καυγά, µε φόντο τους Έλληνες της διασποράς των ανατολικών προαστίων της Μελβούρνης.

Στο σπίτι του ξάδελφου του Ross, στο βόρειο προάστιο Fitzroy North, ρίχνουµε µια γρήγορη βουτιά στην πισίνα -στη Μελβούρνη όλοι φαίνεται να έχουν µια πισίνα στην πίσω αυλή τους- και έπειτα συνεχίζουµε για τους Κήπους Edinburgh, για να αράξουµε και εµείς µε τις ορδές των ντόπιων κάτω από τον ήλιο και να ενδώσουµε στην αγαπηµένη εµµονή των Αυστραλών, το BBQ. ∆εν αποτελεί απλά ένα ακόµα γεύµα. Είναι κοινωνικό γεγονός, µε µπίρες και κουβεντολόι, που φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά. Οφείλετε να το δοκιµάσετε τουλάχιστον µία φορά όσο βρίσκεστε εδώ, και στους Κήπους θα βρείτε σκόρπιες κοινόχρηστες ψησταριές για BBQ όπου µπορείτε να ρίξετε τα λουκάνικά σας, τα µπέργκερ σας και ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή σας. Εµείς είµαστε τυχεροί που έχουµε µαζί µας και µερικά φιλέτα καγκουρό, που όχι µόνο είναι εύγευστα αλλά και χαµηλά σε λιπαρά. Εφησυχασµένος ότι τρέφοµαι υγιεινά… ανοίγω ακόµα µία µπίρα.

Αφού ο Ross επιστρέψει στο Σίδνεϊ, αποφασίζω να µείνω για µερικές ακόµα µέρες στα προάστια και µάλιστα σε… µοναστήρι. Το The Nunnery (nunnery.com.au) στο Fitzroy είναι ένα αυθεντικό πρώην σπίτι καλογριών, που πλέον αποτελεί µία από τις πιο δηµοφιλείς και φθηνές λύσεις διαµονής στην περιοχή. Τα πατώµατά του τρίζουν και οι τοίχοι του θα 'θελαν να διηγηθούν χιλιάδες ιστορίες.

Στη Μελβούρνη σαν Αυστραλός-1

Οι Κήποι Edinburgh στο προάστιο Fitzroy North σπάνια είναι τόσο γαλήνιοι. (Φωτογραφία: Josie Withers/Visit Victoria)

 

Καθώς η νύχτα πέφτει, οι δρόµοι του Fitzroy πληµµυρίζουν µε κάθε λογής νέους που διασκεδάζουν και οι επιλογές µπαρ είναι αµέτρητες, µια και οι κάτοικοι της Μελβούρνης αδράχνουν κάθε ευκαιρία για µια µπιρίτσα (ή και δέκα). Την ηµέρα προσπαθώ να κρατηθώ σε φόρµα κάνοντας τζόγκινγκ στα στενά που ενώνουν τους κεντρικούς δρόµους (εδώ τα λένε «laneways»). Παρατηρώ ότι τα κτίρια έχουν έναν αέρα Άγριας ∆ύσης και γι' αυτό έχεις την περίεργη αίσθηση πως βρίσκεσαι σε καουµπόικη ταινία.

Μπορεί το Fitzroy να σφύζει από ζωή, αλλά το Brunswick East -δυο προάστια πιο βόρεια- είναι ακόµα πιο ενδιαφέρον, γεµάτο κυριλέ εστιατόρια, γκαλερί, µπουτίκ και πολλά ιταλικά café. Συναντώ την Jο, φίλη και αρχισυντάκτρια του Frankie, του πιο φίνου γυναικείου περιοδικού της Αυστραλίας. Με πηγαίνει σε ένα café που ούτε όνοµα ούτε διεύθυνση έχει και µε συστήνει σε έναν εβδοµηντάρη Ιταλό που µιλάει ελάχιστα αγγλικά. Η Jo πιστεύει πως αυτός λανσάρισε το latte art, τα σχεδιάκια δηλαδή -φύλλα, λουλούδια, καρδιές κ.ά.- από αφρό γάλακτος πάνω στον καφέ, ιδίως το latte. Αναρωτιέµαι αν µε δουλεύει ή αν όντως ισχύει. Όπως και να 'χει, µου φτιάχνει έναν υπέροχο flat white. Αυτό το είδος καφέ, που µοιάζει µε latte αλλά φτιάχνεται µε λιγότερο γάλα, είναι η συνεισφορά της Μελβούρνης στην κουλτούρα του καφέ και έχει εξαπλωθεί παντού, από Βερολίνο µέχρι Μπρούκλιν.

Εκτός από τον καφέ, η Αυστραλία είναι συνώνυµη µε τη θάλασσα, τον ήλιο και το σερφ, οπότε αποφασίζω να αφήσω για λίγο τα προάστια και να πάω να δω τις παραλίες της Μελβούρνης από κοντά.

Στη Μελβούρνη σαν Αυστραλός-2

Απογευματινό μπάνιο στη St Kilda. (Φωτογραφία: Greg Elms/Visit Victoria)

Η St Kilda είναι η παραλία-σύµβολο της διασκέδασης, που όταν έχει καλό καιρό γεµίζει από ηλιο-διψασµένους ντόπιους και ξένους. Το τεράστιο στόµα που υποδέχεται τους επισκέπτες στο διάσηµο θεµατικό πάρκο «Luna Park» (ένα από τα παλαιότερα στον κόσµο) χαρίζει στην παραλία έναν αέρα ξεθωριασµένου µεγαλείου. Συναντώ µερικούς φίλους που µε πηγαίνουν µπαρότσαρκα στα «ξενοδοχεία» κατά µήκος της παραλιακής. Ξενοδοχεία λένε εδώ στην Αυστραλία τα µπαρ, αν και δεν παρέχουν διαµονή. Με µια παγωµένη lager στο χέρι κοιτάµε τον ήλιο που δύει.

Στη Μελβούρνη σαν Αυστραλός-3

Υπαίθριο μπόουλινγκ στo αθλητικό κέντρο της St Kilda. (Φωτογραφία: © GETTY IMAGES/IDEAL IMAGE)

 

Την επόµενη µέρα, έπειτα από µια σύντοµη επίσκεψη στην παραλία, δοκιµάζω ακόµα µια αγαπηµένη εκκεντρικότητα των Αυστραλών, το υπαίθριο µπόουλινγκ («bowls») και μάλιστα στo αθλητικό κέντρο της St Kilda, που υφίσταται από το 1865 και φηµίζεται για το γκαζόν του. Τους πείθω να µε αφήσουν να παίξω, προσπαθώντας να µην ενοχλήσω τους ηλικιωµένους συνταξιούχους δεξιά και αριστερά µου. Σε αντίθεση µε το κλασικό αµερικανικό µπόουλινγκ µε τις 10 κορίνες, το υπαίθριο είναι πιο αναζωογονητικό, αν και πιο δύσκολο µέχρι να συνηθίσεις πώς να πετάς την µπάλα.

Όλα τα σπορ όµως χαίρουν εκτίµησης στη Μελβούρνη. Εδώ διοργανώνεται το Γκραν Πρι της Αυστραλίας, το ετήσιο τουρνουά τένις Australian Open και το διάσηµο Melbourne Cup – ο σηµαντικότερος ιππικός αγώνας της χώρας. Εδώ επίσης γεννήθηκε και το εκκεντρικό Αυστραλιανό Ποδόσφαιρο, γνωστό ως «ποδόσφαιρο αυστραλιανών κανόνων» (Australian rules football). Τίποτα, ωστόσο, δεν µπορεί να συναγωνιστεί το µεγαλύτερο ετήσιο αθλητικό γεγονός της πόλης, το κρίκετ. Το στάδιο Melbourne Cricket Ground (MCG) είναι ένα από τα µεγαλύτερα στάδια κρίκετ στον κόσµο και κάθε χρόνο στις 26 ∆εκεµβρίου φιλοξενεί ένα διεθνές µατς µεταξύ της Αυστραλίας και µιας επισκέπτριας χώρας («Boxing Day Test match»). Οι Αυστραλοί σταµατούν ό,τι κάνουν, συντονίζονται στους τηλεοπτικούς τους δέκτες και ανοίγουν µια µπίρα. Αν τύχει να βρεθείτε στη Μελβούρνη τη µέρα αυτή στην αρχή του αυστραλιανού καλοκαιριού, αξίζει να προµηθευτείτε εισιτήριο.

Πριν αφήσω την πόλη, έχω ακόµα λίγο χρόνο για να εξερευνήσω το ιστορικό της κέντρο. Στους Κήπους Carlton, το Βασιλικό Εκθεσιακό Κτίριο (Royal Exhibition Building) που στέγαζε το πρώτο κοινοβούλιο της χώρας, τραβάει την προσοχή µου.

Στη Μελβούρνη σαν Αυστραλός-4

Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός του 1909 επί της οδού Flinders αποτελεί σήμα κατατεθέν της πόλης. (Φωτογραφία: Robert Blackburn/Visit Victoria)

 

Να και ο Σιδηροδροµικός Σταθµός Flinders Street, ένας από τους πιο εντυπωσιακούς σταθµούς στον κόσµο. Οι παλιές αποβάθρες της Μελβούρνης, όπου ιστορικά κτίρια µοιράζονται το χώρο µε µοντέρνους ουρανοξύστες, αξίζουν επίσης µια επίσκεψη.

Έχει έρθει όµως η ώρα της επιστροφής. Μπορεί η Μελβούρνη να είναι λιγότερο διάσηµη από το Σίδνεϊ, είναι ωστόσο η ψυχή της Αυστραλίας και δε µε εκπλήσσει που κερδίζει τόσο πολλά βραβεία για τη βιωσιµότητά της. Έπειτα από µόνο λίγες µέρες διαµονής αισθάνοµαι πως άνετα θα µπορούσα να ζήσω εδώ για πολύ καιρό ακόµη.

Μετάβαση

Η Αθήνα συνδέεται με Μελβούρνη με απευθείας πτήσεις. Σε αναζήτηση που κάναμε αρχές Αυγούστου για πτήσεις το Δεκέμβριο, στο travelplanet24.com, οι τιμές ξεκινούσαν από 1.029 ευρώ.

Διαμονή 

Το QT Melbourne (qthotelsandresorts.com) είναι ένα από τα πιο στιλάτα νέα ξενοδοχεία στην πόλη, και το Intercontinental Rialto (www.ihg.com) στο κέντρο αποτελεί ένα ενδιαφέρον επαναλανσάρισμα ενός ιστορικού κτιρίου. Για πολυτελή διαμονή, από την άλλη, κανένα δεν μπορεί να ξεπεράσει το The Langham (www.langhamhotels.com) με την αγγλική φινέτσα (δοκιμάστε το απογευματινό τσάι).

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo: www.booking.com

Φαγητό-Ποτό

Το Black Pearl (www.blackpearlbar.com.au) ψηφίστηκε ως το καλύτερο κοκτέιλ μπαρ στον κόσμο από το Conde Nast Traveller's. Έχει και καλό φαγητό. Για κάτι πιο αυστραλιανό, δοκιμάστε μία πίτα από το Pure Pie (www.purepie.com.au). Για ποτό Παρασκευή βράδυ, το διάσημο St Hotel (http://sthotel.com.au) στην παραλία St Kilda είναι η καλύτερη επιλογή.

Στη Μελβούρνη σαν Αυστραλός-5

Οι Αυστραλοί δε χάνουν ευκαιρία για μια κρύα μπίρα παρέα με φίλους. (Φωτογραφία: VISUALHELLAS.GR)

 

Αγορές

Η Μελβούρνη είναι γεμάτη εναλλακτικά καταστήματα ρούχων και όχι μόνο. Για τα καλύτερα του Fitzroy, κάντε μια βόλτα στην οδό Gertrude. Το Hemley Store (hemley.com.au), για παράδειγμα, είναι μια ανεπιτήδευτη μπουτίκ με είδη για σκεϊτάδες, αθλητικά παπούτσια και ενσωματωμένο μπαρμπέρικο, ενώ στο Who Invited Her? (www.whoinvitedher.com) θα βρείτε κομψή γυναικεία μόδα.

Μετακινήσεις 

Μπορείτε εύκολα να μετακινηθείτε στην πόλη με τραμ. Αν θέλετε να περιηγηθείτε εκτός πόλης θα σας φανεί χρήσιμο ένα αυτοκίνητο, ωστόσο λάβετε υπόψιν πως η κίνηση ορισμένες φορές είναι ασφυκτική.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.visitmelbourne.com

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή