Τα «κλικ» των νικητών

4' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα φωτογραφικό ταξίδι στον κόσμο μέσα από τις εικόνες που ξεχώρισαν στον διεθνή διαγωνισμό Travel Photographer of the Year 2017, που διοργάνωσε το National Geographic.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΟΛΕΙΣ

1. Αστικός συνωστισμός

 ANDY YEUNG

Το πυκνοδομημένο Whampoa Garden είναι σήμερα το μεγαλύτερο συγκρότημα κατοικιών στο Χονγκ Κονγκ. Για πολλούς παραπέμπει στην ιστορική συνοικία Kowloon, την «περιτειχισμένη πόλη», όπως λεγόταν, της οποίας ο πληθυσμός αυξήθηκε δραματικά μετά την ιαπωνική κατοχή του Χονγκ Κονγκ στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το 1990 σε έκταση μόλις 26 στρεμμάτων ζούσαν 50.000 άνθρωποι. Η Kowloon κατεδαφίστηκε το 1994, όμως οικιστικά σύνολα όπως το Whampoa Garden, που δημιουργήθηκαν για να καλύψουν τις αυξημένες στεγαστικές ανάγκες της ασιατικής μεγαλούπολης, υπενθυμίζουν μέχρι σήμερα στους κατοίκους της πως το… κλειστοφοβικό παρελθόν μπορεί να έχει και παρόν και μέλλον:  σε επιφάνεια μόλις 190 στρεμμάτων ορθώνονται  88 δεκαεξαώροφα κτίρια διαμερισμάτων.


ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΦΥΣΗ

2. Εκρηκτική δύναμη 

SERGIO TAPIRO VELASCO

Η ηφαιστειακή αστραπή είναι ένα θεαματικό φαινόμενο, που προκαλείται συχνά κατά την έκρηξη ηφαιστείων, χωρίς όμως να είναι σαφής ο ακριβής μηχανισμός που την προκαλεί. Η συναρπαστική λήψη πραγματοποιήθηκε στην πόλη Comala του Μεξικού τον Δεκέμβριο του 2015, καθώς το ηφαίστειο της Colima έκανε τη νύχτα μέρα, εκτοξεύοντας σύννεφα τέφρας και καπνού προς τον ουρανό.


ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΑΝΘΡΩΠΟΙ

3. Κάτω από το κύμα 

RODNEY BURSIEL

Το κύμα Cloudbreak είναι από τα πιο όμορφα θεάματα και μία από τις δέκα μεγαλύτερες προκλήσεις στον κόσμο του σερφ. Tο κυνηγάνε όχι μόνο οι επαγγελματίες αλλά και oι λάτρεις του σπορ, όπως ο εικονιζόμενος Αμερικανός μουσικός και σέρφερ Donavon Frankenreiter, που εδώ τον βλέπουμε κάτω από αυτό. Το Cloudbreak δημιουργείται στο νότο της νήσου Namotu, στα Φίτζι, σε έναν προστατευμένο κοραλλιογενή ύφαλο. Τα τεράστια κύματα που σχηματίζονται όταν το νερό περνάει από πάνω του, μαγεύουν όσους τα «καβαλάνε» και κόβουν την ανάσα σε όσους τους παρακολουθούν από την παραλία ή και από τον… βυθό.


Τα «κλικ» των νικητών-1

Φωτογραφία: © Misha De-Stroyev/National Geographic Travel Photographer of the of the Year

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΟΛΕΙΣ

4. Γήπεδο σαν κανένα άλλο 

MISHA DE-STROYEV

Ναι, είναι μικρό και μάλιστα δεν έχει θέσεις για θεατές, αλλά όπως λέγεται συχνά, «είναι ίσως το ωραιότερο μέρος για να παίξει κανείς μπάλα». Το γήπεδο ποδοσφαίρου στο ψαροχώρι Henningsvaer, στο αρχιπέλαγος του Lofoten της Νορβηγίας, είναι από τα πιο εντυπωσιακά της Ευρώπης. Φτιάχτηκε πάνω στη βραχώδη νησίδα Hellandsoya και χρησιμοποιείται κυρίως για την προπόνηση ερασιτεχνών. Ο Misha De-Stroyev, ο οποίος τράβηξε τη βραβευμένη φωτογραφία με drone από ύψος 120 μ. στη διάρκεια ενός ταξιδιού με ιστιοπλοϊκό, έμεινε έκπληκτος -και δικαίως- όταν πληροφορήθηκε πως το γήπεδο, αν και ανοιχτό, θερμαίνεται.


Τα «κλικ» των νικητών-2

Φωτογραφία: ©  F. Dilek Uyar/National Geographic Travel Photographer of the Year

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΑΝΘΡΩΠΟΙ

5. Πνευματικό ταξίδι

F. DILEK UYAR

Οι λαμπερές δέσμες φυσικού φωτός που πέφτουν πάνω στον στροβιλιζόμενο δερβίση μέσα σε ένα από τα ιστορικά κτίρια του Ικόνιου στην κεντρική-ανατολική Τουρκία θεωρείται ότι οδηγούν στην ανύψωσή του. Η τελετουργική κίνηση του Σεμέ, όπως λέγεται, πραγματοποιείται ανελλιπώς για περισσότερο από επτά αιώνες με αριστερόστροφες κινήσεις και ψαλμούς και περιγράφει ένα ταξίδι πνευματικής ανάδυσης του ανθρώπου προς την αλήθεια, όπως και την υπενθύμιση ότι η ζωή είναι μια διαρκής περιστροφή, που κανείς δεν μπορεί να σταματήσει.


ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΑΝΘΡΩΠΟΙ

6. Οι μεν και οι δε

JULIUS Y.

Οι κύριοι με τα καπέλα ήταν οι «Σύνδικοι της Συντεχνίας των Υφασματεμπόρων» του Άμστερνταμ, δηλαδή οι εκπρόσωποι που επιλέχθηκαν για τον ποιοτικό έλεγχο των υφασμάτων που δόθηκαν από τους υφαντουργούς στις συντεχνίες τους. Ως επιθεωρητές αξιολογούσαν σε ποια από τις τέσσερις βαθμίδες ανήκει το προϊόν, βάζοντας επάνω τους τις σφραγίδες της πόλης και της συντεχνίας τους. Οι κύριοι απέναντί τους είναι ένα πλήθος θεατών -τουρίστες, αλλά πιθανόν και ντόπιοι-, οι οποίοι θαυμάζουν το τελευταίο μεγάλο ομαδικό πορτρέτο του Rembrandt (1662), το οποίο αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά έργα της συλλογής του ολλανδικού μουσείου Rijksmuseum στο Άμστερνταμ.


ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΟΛΕΙΣ

7. Αρχιτεκτονικός «διαφωτισμός»

NORBERT FRITZ

Το κτίριο της Βιβλιοθήκης της πόλης της Στουτγάρδης (2011) αποτελεί παράδειγμα για το πώς η αρχιτεκτονική χρησιμοποιεί τις φόρμες, τα υλικά και το φως για να δημιουργήσει χώρους λειτουργικούς και με ωραία ατμόσφαιρα. Σχεδιάστηκε από το γραφείο Yi Architects και είναι ένας κύβος που αναπτύσσεται εσωτερικά σε πέντε επίπεδα, με ενιαίους λιτούς χώρους και μεγάλα παράθυρα. Η κυκλοφορία ανάμεσά τους ακολουθεί σπειροειδή φορά, ενώ τοίχοι και δάπεδα παρέμειναν ολόλευκα, για να αντανακλούν το πλούσιο φως μέσα σε ένα ιδανικά φτιαγμένο περιβάλλον αφιερωμένο στη γνώση. Σκέφτεστε καλύτερο μέρος για να διαβάσετε ένα βιβλίο;


ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΦΥΣΗ

8. Σπάνια ομορφιά 

HIROMI KANO

Σε πολλά μέρη του κόσμου οι υγροβιότοποι έχουν υποβαθμιστεί με αρνητικές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα, στην οικονομία και στην ποιότητα της διαβίωσης των λαών που ζουν σε αυτές τις περιοχές.  Η Ιαπωνία είναι ένα από αυτά και γι’ αυτό η λίμνη Kabukuri-numa, στο Osaki, αποτελεί ένα από τα τελευταία καταφύγια για ορισμένα είδη που βρίσκουν προστασία ή ξεχειμωνιάζουν εκεί. Όπως οι κύκνοι που με το πέταγμά τους γοήτευσαν τη φωτογράφο. Με υπομονή και προσοχή στη λεπτομέρεια παρακολούθησε τη διεύθυνση του ανέμου, για να τελειοποιήσει την ταχύτητα του κλείστρου της μηχανής της και να μπορέσει να αποτυπώσει τη δύναμη και την ομορφιά των φτερών τους, καθώς πετούσαν πάνω από το νερό.  

Info: Το πρώτο βραβείο είναι ένα δεκαήμερο ταξίδι στα νησιά του αρχιπελάγους Γκαλαπάγκος με το National Geographic Expeditions. Δείτε όλες τις φωτογραφίες στο travel.nationalgeographic.com/photographer-of- the-year- 2017. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή