ΑΤΖΕΝΤΑ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
ΑΤΖΕΝΤΑ-1

Πόρος

Θραύσματα μνήμης (Από 9/9 έως 15/10)

Η Αλεξάνδρα Αθανασιάδη εστιάζει στη λεπτομέρεια, στο θραύσμα, στο αποσπασματικό. Αντλεί την έμπνευση και τα υλικά για τα έργα της από κατάλοιπα ύλης: φθαρμένα χαρτιά, αλλοιωμένα, σπασμένα ξύλα, τυχαία αποτυπώματα παλαιότερων έργων της. «Έτσι οι νέες καλλιτεχνικές δημιουργίες που μπορεί να προκύψουν λειτουργούν όπως ο μηχανισμός της μνήμης: επιλεκτικά και αποσπασματικά», επισημαίνει η ιστορικός τέχνης Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη. Η έκθεση «Θραύσματα» στην γκαλερί Citronne παρουσιάζει γλυπτά, αντιπροσωπευτικά του προσωπικού της ύφους, αλλά και έργα νέα, δισδιάστατα, πάνω σε χαρτί. Πρόκειται στην ουσία για «ίχνη» προγενέστερων γλυπτών, τα οποία επεξεργάζεται και εκθέτει, μετατοπίζοντας τα όρια του χρόνου και της λήθης, αντιπαλεύοντας τη φθορά. www.citronne.com


ΑΤΖΕΝΤΑ-2

Καστελλόριζο

Στην άκρη της Ελλάδας (Από 28/8 έως 3/9)

Εικαστικές εκθέσεις, ομιλίες, θεατρικές παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, κινηματογραφικά εργαστήρια και προβολές με συμμετοχές Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών συνθέτουν τον κορμό του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα σύνορα», στο γραφικό νησί του Αιγαίου.

www.beyondtheborders.gr


ΑΤΖΕΝΤΑ-3

Ρέθυμνο  

Η ιστορία ενός μουσείου (Έως 15/10)

Πόσες φορές δεν έχετε παρακινηθεί να διασχίσετε την είσοδο ενός μουσείου θαυμάζοντας το έντυπο υλικό που συνοδεύει μια μόνιμη συλλογή ή μια περιοδική έκθεση; Η έκθεση «Η ιστορία του Μουσείου μέσα από το επικοινωνιακό υλικό του», στο Κέντρο Τεχνών & Εργαστήρι Βυζαντινής Παράδοσης, εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που έχει σχεδιάσει το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης με αφορμή τα 25 χρόνια λειτουργίας του. Στις αίθουσες του Κέντρου Τεχνών απλώνονται μπάνερ και αφίσες που αποτυπώνουν τις αναζητήσεις του μουσείου, την έντονη εκθεσιακή του δράση και τη συνεισφορά του στη διάδοση της σύγχρονης ελληνικής και διεθνούς τέχνης.

www.cca.gr


ΑΤΖΕΝΤΑ-4

Τήνος

Τιμητικό αφιέρωμα (Από 26/8 έως 31/10/2017)

Ο Γιάννης Μανιατάκος διετέλεσε για πολλά χρόνια διευθυντής του Προπαρασκευαστικού Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου στον Πύργο. Πρωτοπόρος ζωγράφος και γλύπτης, βουτούσε στη θάλασσα από το 1960, ζωγραφίζοντας με λάδια στον βυθό. Η έκθεση «Πυρ, Γυνή και Θάλασσα εποίησαν την ψυχή μου», στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, έχει αναδρομικό χαρακτήρα και περιλαμβάνει ζωγραφικά έργα, έργα βυθού και αγάλματα ποικίλων διαστάσεων σε μπρούντζο, γύψο και κερί, αντιπροσωπευτικά της μακρόχρονης καλλιτεχνικής του πορείας.

www.itip.gr


ΑΤΖΕΝΤΑ-5

Σίφνος

Θερινό σινεμά (Από 1 έως 2/9)

Οι ταινίες μικρού μήκους, που απαρτίζουν το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης του Σιfestival, θα προβληθούν πάνω στους λευκούς τοίχους της εκκλησίας του Αγίου Κωνσταντίνου στον Αρτεμώνα, ένα από τα πιο γραφικά χωριά των Κυκλάδων. Η επιλογή αυτή μαρτυρά την επιθυμία της ομάδας να εντάξει την καλλιτεχνική δράση μέσα στο κυκλαδίτικο τοπίο και την πρόθεσή τους να αναδείξουν τα ξωκλήσια και τα μοναστήρια που είναι ταυτισμένα με την εικονογραφία της Σίφνου. Οι επιλογές περιλαμβάνουν δουλειές Ελλήνων και ξένων κινηματογραφιστών. Όπως αναφέρουν οι εμπνεύστριες του φεστιβάλ, Βάλια Δημητρακοπούλου και Katrin Mathe: «Ακόμη κι αν οι καταβολές, η εθνικότητα, οι επιδιώξεις των θεατών είναι αντίθετες, ελπίζουμε πως η γλώσσα της Τέχνης θα αποτελέσει σημείο συνάντησης, κι όταν πέσουν οι τίτλοι θα δοθεί η έναρξη ζωηρών συζητήσεων».

www.sifestival.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή