Τελ Αβίβ by locals

4' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παραγγείλτε το πιο εκκεντρικό κοκτέιλ που φανταστήκατε ποτέ, ξεγελάστε την πείνα σας με μια στάση στο ιστορικό αρτοποιείο Abulafia, σταθείτε στη συμβολή της λεωφόρου Rothschild με την οδό Allenby και νιώστε τον παλμό της πόλης να χτυπά δυνατά.

Τελ Αβίβ by locals-1

Το ιστορικό αρτοποιείο Abulafia αποτελεί τοπόσημο της πόλης. (Φωτογραφία: VISUALHELLAS.GR)

Αρτοποιείο Abulafia

Yefet Street 7

Καθημερινά όλο το 24ωρο

Σνακ: 3,60 ευρώ

Το παραδοσιακό αυτό αρτοποιείο άνοιξε το 1879 και αποτελεί τοπόσημο της πόλης. Κάθε μπουκιά με μεταφέρει πίσω στην παιδική μου ηλικία. Όλα τα αρτοσκευάσματα ψήνονται σε φούρνο με πυρότουβλα και χρησιμοποιείται αποκλειστικά λευκό αλεύρι. Τα γλυκίσματα έχουν, ως επί το πλείστον, παράξενη εμφάνιση, αλλά η γεύση τους είναι ονειρεμένη. Δοκιμάστε τη σαμόσα, πιτάκι με αλμυρή γέμιση (τυρί, πατάτα, κ.ά.), και τον μπακλαβά.

– ARI FARBER


Κήπος Yaakov

Sderot Tarsat 6

Καθημερινά όλο το 24ωρο

Δωρεάν

Σκόπευα να κρατήσω αυτό το μέρος μυστικό, αλλά η συνείδησή μου δεν μου το επιτρέπει. Όποια εποχή του χρόνου και αν τον επισκεφθείτε, ο κήπος Yaakov είναι μια όαση ηρεμίας. Δημιουργήθηκε το 1964, αλλά αναμορφώθηκε το 2007 –εν όψει  των εορτασμών για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Τελ Αβίβ– σε δύο επίπεδα. Περπατήστε ανάμεσα στους γιγάντιους φίκους και θα γαληνέψει η ψυχή σας.

– SHEILLA SAFRA MALER


Coffeelab

Har Tsiyon Blvd 108

Tηλ. +972 3-227125

Κυριακή-Πέμπτη 08.00-18.00

Παρασκευή 10.00-14.00

Κρύος καφές: 4 ευρώ

Αυτή η μικρή καφετέρια στην περιοχή Shapira, μια παραμελημένη γειτονιά στη νότια πλευρά της πόλης, βρίσκεται κοντά στη δουλειά μου. Δεν πηγαίνω ποτέ στο γραφείο χωρίς να κάνω μια στάση για να πάρω σε πακέτο την παραγγελία μου. Εκτός από φανταστικό καφέ, έχουν επίσης τεράστια σάντουιτς σε καλές τιμές. 

– HILA SHAULSKI


Αστική φάρμα Bina

Herzl 155

Δευτέρα-Πέμπτη 08.00-18.00

Δωρεάν

Η Bina είναι μια οργάνωση που προωθεί τις κοινωνικές δράσεις, εκπαιδεύοντας μεταξύ άλλων τους πολίτες γύρω από θέματα που αφορούν στο περιβάλλον και στην αειφορία. Στις εγκαταστάσεις της έχει δημιουργηθεί μια «αστική φάρμα», όπου καλλιεργούνται κηπευτικά και βότανα της Μέσης Ανατολής. Διαθέτει δικό της αρδευτικό σύστημα, παράγει κομπόστ και όλα αυτά σε μια αρκετά υποβαθμισμένη μέχρι πρότινος περιοχή της πόλης. Aν σας φέρει ο δρόμος, αξίζει μια στάση.

– HILA SHAULSKI


Τελ Αβίβ by locals-2

Δεν πρόκειται για έργο τέχνης, αλλά για ένα από τα εκκεντρικά κοκτέιλ του Bell Boy. (Φωτογραφία: Orel Sabran)

Bell Boy

Berdyczewski Street 14

Τηλ. +972 3-2136226

Καθημερινά 21.00-02.00

Κοκτέιλ: 14 ευρώ

Βρίσκεται μέσα στο ξενοδοχείο Berdichevsky και σερβίρει τα πιο εκκεντρικά κοκτέιλ που μπορείτε να φανταστείτε στα πιο εκκεντρικά δοχεία από τα οποία ήπιατε ποτέ – γιατί ποτήρια σίγουρα δεν είναι! Η παραγγελία σας θα φτάσει στο τραπέζι μέσα σε ένα πορσελάνινο αυγό, σε ένα κοχύλι ή σε μινιατούρα μπανιέρας στην οποία κολυμπά ένα… παπάκι. Η διακόσμηση θυμίζει Νέα Ορλεάνη μιας άλλης εποχής. Εκτός από τα υπέροχα κοκτέιλ, το μενού συμπληρώνουν και γευστικά πιάτα. Το αγαπημένο μου είναι το μοσχαρίσιο ταρτάρ.

– REUVEN ABRAMOVICH


Saluf & Sons

Nahalat Binyamin Street 80

Tηλ. +972 3-5221344

Κυριακή-Πέμπτη 11.00-23.00

Παρασκευή 10.00-18.00

Μπίρα: 6 ευρώ

Στο Ισραήλ συναντώνται άνθρωποι και κουλτούρες από όλο τον κόσμο, δημιουργώντας μια πολυπολιτισμική κοινωνία όπου γεύσεις και μυρωδιές αναμειγνύονται γοητευτικά. Μία από τις παλαιότερες εβραϊκές κοινότητες είναι οι Υεμενίτες. Μυηθείτε στη γαστρονομική τους παράδοση με ένα γεύμα στο εστιατόριο Saluf and Sons.  Όσα πιάτα έχω δοκιμάσει είναι εξαιρετικά: από το malawach –είδος κρέπας που σερβίρεται με σάλτσα τομάτας και βραστά αυγά– μέχρι το χούμους και το mashawi – κρέας στην κατσαρόλα με κουσκούς.

– IDAN TERAM


(Γωνία) Allenby & Rothschild

Rothschild 36

Καθημερινά 24 ώρες/24ωρο

Όλοι οι δρόμοι του Τελ Αβίβ οδηγούν εδώ! Όπου και αν βρίσκεστε, όπου και αν κατευθύνεστε, αυτό το σταυροδρόμι είναι σημείο αναφοράς, το πιο κεντρικό σημείο της πόλης και πέρασμα για χιλιάδες ανθρώπους όλο το εικοσιτετράωρο. Κάποιες φορές παίρνω έναν καφέ από την αγορά Rothschild, στέκομαι σε ένα σημείο της λεωφόρου και απολαμβάνω το πηγαινέλα των περαστικών αλλά και τα γύρω κτίρια, που τα θεωρώ υπέροχα από αρχιτεκτονικής άποψης.

– IGOR LENIVTSEV


Τελ Αβίβ by locals-3

Δοκιμάστε το παραδοσιακό γλυκό malabi στην καλύτερη εκδοχή του στο HaMalabia. (Φωτογραφία: Orel Sabran)

HaMalabia

Γωνία Allenby 60 & Gadera 28

Καθημερινά 11.00-02.00

Malabi: 2,40 ευρώ

Το malabi είναι ένα γλύκισμα τύπου πουτίγκας με βάση το γάλα, που σερβίρεται με σιρόπι και τριμμένα φιστίκια, γνωστό σε κάποιες χώρες της Μέσης Ανατολής και ως muhallabia. Θα το βρείτε σε πολλά μαγαζιά σε όλη την πόλη, λίγα όμως το φτιάχνουν σωστά. Το HaMalabia είναι ένα από αυτά. Εκτός από το κλασικό malabi, παρασκευάζει και τη vegan εκδοχή του, την οποία και σας προτείνω να δοκιμάσετε – οι φίλοι μου κι εγώ συμφωνούμε ότι είναι καλύτερη. Για να ξεδιψάσετε, επιλέξτε μια μπίρα Goldstar. Υπάρχουν άλλα δύο HaMalabia στο Τελ Αβίβ, το ένα στο υπαίθριο παζάρι της Γιάφας και το άλλο στη γωνία των οδών Katzenelson και Weizman.

– IGOR LENIVTSEV


North Abraxas

Lilienblum 40

Tηλ. +972 3-5166660

Κυριακή-Πέμπτη 12.00-16.00 και 18.00-23.30

Παρασκευή-Σάββατο 13.00-17.00 και 18.00-23.30

Ψάρι: 31 ευρώ

Ιδιοκτησίας ενός από τους πιο γνωστούς Ισραηλινούς σεφ, του Eyal Shani, είναι ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης. Ελάτε γύρω στις 7 το απόγευμα και πιάστε θέση στο μπαρ. Μετά το πρώτο ποτήρι κρασί της βραδιάς, δοκιμάστε οπωσδήποτε το ψάρι σε σάλτσα ντομάτας, το παντζάρι στα κάρβουνα και τα κρεατικά. Το μπαρ είναι συνεχώς γεμάτο και οι μπάρμεν ιδιαίτερα φιλικοί. Μετά τις 10, η μουσική δυναμώνει και ξεκινά ένα κεφάτο πάρτι. Οι τιμές είναι τσιμπημένες, αλλά η γευστική εμπειρία θα σας αποζημιώσει.

– HILA SHAULSKI

Το Spotted by Locals είναι μια σειρά εφαρμογών και μπλογκ με up-to-date tips από ντόπιους σε περισσότερες από 60 πόλεις σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική – www.spottedbylocals.com.)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή