Σαράγεβο by Locals

4' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νοστιμιές μαγειρεμένες στον ξυλόφουρνο, καφές υπό το βλέμμα του Τίτο και στάση για ναργιλέ.

ΠΑΡΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ VRACA

Καθημερινά 24 ώρες/24ωρο

Δωρεάν

Σαράγεβο by Locals-1

 Ένας νεαρός εξασκείται στο παρκούρ στο πάρκο ιστορικής μνήμης Vraca. (Φωτογραφία: VISUALHELLAS.GR)

Σημαντικό ιστορικό μνημείο της πόλης, αφιερωμένο στα θύματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το οποίο καταλαμβάνει επιφάνεια 78 στρεμμάτων. Βρίσκεται στο νότιο τμήμα της πόλης, κοντά σε ένα παλιό αυστρο-ουγγρικό φρούριο. Σε επιτύμβια πλάκα αναγράφονται τα ονόματα 11.000 ανδρών, γυναικών και παιδιών που έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια του πολέμου. Έχει προσεγμένο σχεδιασμό τοπίου, με πολλά μνημεία και γλυπτά που αξίζει να δείτε, όπως και ένα όμορφο σιντριβάνι. Άνοιξε το 1981 και το 2005 χαρακτηρίστηκε Εθνικό Μνημείο της χώρας. Την περίοδο 1992-95, στη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία, έπαθε αρκετές ζημιές, που δυστυχώς δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί.

Aida Omanović


ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ MAISON COCO

Kranjceviceva 4A

Tηλ. +387 33-668588

Δευτέρα-Σάββατο 08.00-22.00

Σάντουιτς: 2 ευρώ

Σαράγεβο by Locals-2

Kαταπληκτικό πρωινό με αλμυρές και γλυκές επιλογές στο αρτοποιείο Maison Coco. (Φωτογραφία: © SHUTTERSTOCK)

Έχω ταυτίσει τις χειροποίητες λιχουδιές αυτού του μικρού φούρνου με το τέλειο πρωινό. Καθημερινά προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία από γλυκά και αλμυρά σφολιατοειδή, σάντουιτς και εξαιρετικά ψωμιά με ευφάνταστους συνδυασμούς υλικών. Αν πεινάτε πολύ, η καλύτερη επιλογή είναι με διαφορά το σάντουιτς σε μπαγκέτα – διατίθεται και χωρίς γλουτένη.

Mia Bucan


ΚΛΑΜΠ PINK HOUDINI

Branilaca Sarajeva 31

Tηλ. +387 63-895195

Καθημερινά 24 ώρες/24ωρο

Μπίρα 500 ml: 2 ευρώ

Ανοιχτό κάθε μέρα όλο το 24ωρο, με ιδιαίτερο ντεκόρ και μουσικές επιλογές από John Coltrane μέχρι Tom Waits. Δύο φορές την εβδομάδα έχει ζωντανό πρόγραμμα. Βρίσκεται στην πλατεία Susan Sontag, απέναντι από το Εθνικό Θέατρο. Το εσωτερικό του διακοσμούν μουσικά όργανα, φωτογραφίες μεγάλων καλλιτεχνών της τζαζ και της μπλουζ μουσικής και γουστόζικη επίπλωση. Σερβίρει ντόπια κρασιά και το κάπνισμα απαγορεύεται. Αν δεν έχετε εξασφαλίσει τη διαμονή σας, το Pink Houdini διαθέτει και hostel, πάνω από τον χώρο του κλαμπ.

Mia Bucan


ΚΛΑΜΠ UNDERGROUND

Marsala Tita 56

Tηλ. +387 61-899159

Καθημερινά 19.00-05.00

Μπίρα 0,5 lt: 1,50 ευρώ

Ροκ και τζαζ μπάντες σε ζωντανές εμφανίσεις, αλλά και πρωτοεμφανιζόμενοι καλλιτέχνες που αναζητούν  μια ευκαιρία για να γίνουν γνωστοί στο κοινό. Ο χώρος είναι ψηλοτάβανος και ευρύχωρος με καλό εξαερισμό και η ατμόσφαιρα είναι φιλική. Ιδανικά βράδια είναι του Σαββατοκύριακου, ενώ την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς διοργανώνονται αξέχαστα events.

Mia Bucan


ΚΑΦΕ-ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ AHAR

Zmaja od Bosne 13

Tηλ. +387 67-1171777

Καθημερινά 08.00-00.00

Πίτσα σίκαλης: 4,60 ευρώ

Ένα καλό εστιατόριο με ανεπιτήδευτη ατμόσφαιρα, ιδανικό για απογευματινό καφέ με φίλους ή για ένα γευστικό μεσημεριανό. Ο συνδυασμός της ωραίας μουσικής, της μυρωδιάς του φαγητού, της φιλικής εξυπηρέτησης και της λιτής διακόσμησης είναι πολύ ευχάριστος. Τα πιάτα που  ψήνονται στον ξυλόφουρνο είναι πραγματικά ξεχωριστά και νόστιμα. Δοκιμάστε τις σούπες, το κρέας με λαχανικά, τα ψωμάκια και την πίτσα σίκαλης, όλα σε πολύ καλές τιμές. Αν και δεν βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης, προσφέρεται για στάση μετά την επίσκεψή σας στο Εθνικό Μουσείο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (Zemaljski Muzej) ή στο πάρκο Wilson.

Maranta Vego


ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ DZENITA

Prote BakoviCa 10

Tηλ. +387 33-236248

Καθημερινά 08.00-00.00

Σούπα, κυρίως πιάτο και γλυκό: κάτω από 10 ευρώ

Αν ψάχνετε –όπως πολλοί τουρίστες– για παραδοσιακό βοσνιακό φαγητό, πηγαίνετε χωρίς δεύτερη σκέψη στο Dzenita. Όλες οι συνταγές είναι σπιτικές και κάθε πιάτο μαγειρεύεται με φροντίδα. Παρότι βρίσκεται στην Bascarsija, την Παλιά Πόλη, και τριγύρω υπάρχουν πολλά αντίστοιχα εστιατόρια, ξεχωρίζει για την αυθεντικότητα, τα φρέσκα προϊόντα που χρησιμοποιεί, τις καλές τιμές και τις γενναιόδωρες μερίδες. Οι ντόπιοι λατρεύουν τη φημισμένη του κρεατόσουπα με κριθαράκι. Πολλοί είναι οι θαμώνες που προτιμούν να την τρώνε εδώ παρά να τη μαγειρεύουν στο σπίτι τους.

Maranta Vego


ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ BIBAN

Hosin Brijeg 95

Καθημερινά 10.00-22.00

Κυρίως γεύμα: 15 ευρώ

Το Biban συνδυάζει δύο πράγματα: καλή βοσνιακή κουζίνα και απρόσκοπτη θέα στην πόλη. Bρίσκεται στην κορυφή του βουνού Trebevic και θα ανεβείτε μέχρι εκεί είτε με αυτοκίνητο είτε με τα πόδια – προσωπικά προτιμώ το δεύτερο, ώστε το δείπνο να έρθει ως η τέλεια… επιβράβευση για τον κόπο μου. Το μενού έχει λίγα πιάτα, αλλά ό,τι και να παραγγείλετε είναι νοστιμότατο.

Ernesto Kulašin


XΩΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ KRITERION

Obala Kulina Bana 2

Tηλ. +387 33-203113

Δευτέρα-Πέμπτη 12.00-00.00

Παρασκευή-Σάββατο 13.00-00.00

Κυριακή 17.00-23.00

Το «Kriterion» είναι ένας ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός οργανισμός τον οποίο ίδρυσαν και λειτουργούν νέοι άνθρωποι και φοιτητές. Στόχος του είναι να συμβάλει στην ανάπτυξη των τεχνών, του κινηματογράφου και γενικά του πολιτισμού στην πόλη. Είναι ένας χώρος όμορφα διακοσμημένος, όπου στη διάρκεια της ημέρας μπορεί κανείς να πιει έναν καφέ και να συζητήσει, ενώ το βράδυ φιλοξενεί πολιτιστικά events, φεστιβάλ, DJs, εκθέσεις νέων καλλιτεχνών, προβολές. Θα το αναγνωρίσετε από τα χαρούμενα φωτεινά χρώματα στην πρόσοψη.

Mia Bucan


ΜΠΑΡ DIBEK

Luledzina 3

Καθημερινά 08.00-23.00

Βοσνιακός καφές: 1,5 ευρώ

Ίσως να έχετε ακούσει ότι οι κάτοικοι του Σαράγεβο περνούν πολύ χρόνο στα καφέ και στα μπαρ. Αν θέλετε λοιπόν να καταλάβετε γιατί συμβαίνει αυτό, ελάτε στο Dibek. Εδώ θα πιείτε μερακλίδικο βοσνιακό καφέ (σ.σ. βραστός σε μπρίκι, μοιάζει με τον ελληνικό) και θα καπνίσετε ναργιλέ, χαλαρώνοντας στους αναπαυτικούς καναπέδες με φίλους.

Ernesto Kulašin


KΑΦΕ TITO

Zmaja od Bosne 5

Καθημερινά 08.00-23.00

Καφές: 1 ευρώ

Σαράγεβο by Locals-3

Το καφέ Tito αναβιώνει την ατμόσφαιρα στα χρόνια του προέδρου Γιόσιπ Μπροζ Τίτο. (Φωτογραφία: VISUALHELLAS.GR)

Ένα καφέ-μπαρ αφιερωμένο στα χρόνια της πρώην Γιουγκοσλαβίας, που μου γεννά μια γλυκιά νοσταλγία για πράγματα που δεν έζησα. Παντού υπάρχουν φωτογραφίες του Τίτο και αντικείμενα που σχετίζονται με την εποχή του. Μπορείτε μάλιστα να έρθετε και με τα παιδιά σας, που θα παίξουν στην όμορφη παιδική χαρά που βρίσκεται απέξω.

Ernesto Kulašin

Το Spotted by Locals είναι μια σειρά εφαρμογών και μπλογκ με up-to-date tips από ντόπιους σε περισσότερες από 60 πόλεις σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική – www.spottedbylocals.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή