Γιώργος Βλαχόπουλος: Γενικός Διευθυντής Radisson Blu Park

Γιώργος Βλαχόπουλος: Γενικός Διευθυντής Radisson Blu Park

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από περίπου εννέα μήνες ο Γιώργος Βλαχόπουλος ανέλαβε τη θέση του γενικού διευθυντή του Radisson Blu Park, του ξενοδοχείου που αποτελεί ορόσημο για την περιοχή του Πεδίου του Άρεως. Στόχος του είναι η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του ξενοδοχείου, αλλά και η βελτίωση της αποδοτικότητας της λειτουργίας του.

Πόσο έχει επηρεάσει τον αθηναϊκό τουρισμό και την ξενοδοχία η άνοδος της ενοικίασης σπιτιών μέσω Airbnb;

Μόνο στην ευρύτερη περιοχή του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, τα σπίτια που ενοικιάζονται μέσω διαδικτύου έχουν σχεδόν τετραπλασιαστεί. Εάν συνεχιστεί αυτή η ραγδαία αύξηση των καταλυμάτων, σε λίγο καιρό θα μιλάμε για μια σχέση 1:1 μεταξύ κλινών ξενοδοχείου και Airbnb. Σε αρκετές περιπτώσεις, η πληρότητα των καταλυμάτων αυτών αγγίζει το 84-88% σε προϊόν παρόμοιο με αυτό του ξενοδοχείου. Το βασικό ερώτημα παραμένει ποια θα είναι η εξέλιξη σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση με ίσους όρους, προκειμένου να υπάρξουν βάσεις για μια πιο ήπια συνύπαρξη. Ο ξενοδοχειακός κλάδος πρέπει τώρα να ενισχύσει περαιτέρω τη διαφοροποίησή του με εκλεπτυσμένες υπηρεσίες και εμπειρίες για τους επισκέπτες του, έτσι ώστε να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί με το φαινόμενο της οικονομίας διαμοιρασμού.

Ποιοι θεωρείτε ότι είναι οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους θα πρέπει να αναπτυχθεί ο τουρισμός της Αθήνας;

Ο τουριστικός κλάδος πρέπει να εστιάσει στην επιμήκυνση της περιόδου, στοχεύοντας σε υψηλότερης αξίας τουριστικές ομάδες, στην αύξηση του μέσου εσόδου ανά επισκέπτη και στο άνοιγμα της πρωτεύουσας σε νέες αγορές. Όσον αφορά τον ξενοδοχειακό τομέα ειδικότερα, δύο είναι οι βασικοί άξονες που πρέπει να εστιάσουμε:

– Ο συνεδριακός τουρισμός, ο οποίος συμβάλλει στην οικονομική βιωσιμότητα των ξενοδοχείων, τόσο με την προστιθέμενη αξία που δημιουργεί όσο και με την πολύτιμη συμβολή του σε άλλες μορφές τουρισμού (όπως την εστίαση, το γιότινγκ κ.λπ.). Η Αθήνα ωστόσο υστερεί σε συνεδριακές υποδομές ικανές να φιλοξενήσουν μεγάλης κλίμακας συνέδρια άνω των 3.000-5.000 ατόμων. Λαμβάνοντας υπόψη τα ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Αθήνας (καλός καιρός, ποιοτικά καταλύματα, πολιτισμός, θάλασσα κ.λπ.), ο συνεδριακός τουρισμός αφήνει περιθώριο στους επενδυτές που το επιθυμούν να αξιοποιήσουν τις ανεκμετάλλευτες δυνατότητες αυτού του τομέα. Αυτές οι επενδύσεις, όμως, πρέπει να υποστηρίζονται και από τους εκάστοτε Επενδυτικούς Νόμους.  

– Ο τουρισμός πόλεων, ο οποίος θεωρώ αποτελεί επέκταση του συνεδριακού τουρισμού. Αρκετοί από τους Ευρωπαίους γείτονες απολαμβάνουν τα οφέλη μιας σωστά δομημένης στρατηγικής, που εστιάζει κυρίως στις έννοιες του «long weekend» και «city break», δηλαδή ενός διευρυμένου Σαββατοκύριακου.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το Radisson Blu Park;

Ανέλαβα πρόσφατα τα καθήκοντά μου ως γενικός διευθυντής του Radisson Blu Park και τους τελευταίους εννέα μήνες έχουμε καταφέρει εκπληκτικά πράγματα με την ομάδα μας, ενσωματώνοντας ποικίλες πρακτικές διαχείρισης εσόδων (Revenue management). Το Radisson Blu Park είναι ένα μεσαίου μεγέθους ξενοδοχείο 5 αστέρων, με 153 δωμάτια και συνεδριακό χώρο τριών αιθουσών, έκτασης 1.000 τ.μ. Το κλειδί για εμάς ήταν η βελτιστοποίηση του δείκτη εσόδου ανά διαθέσιμο δωμάτιο, το λεγόμενο RevPar, το οποίο φτάσαμε στο +11%. Αυτό συντελεί σε αύξηση του μεικτού κέρδους κατά 25% σε σχέση με το 2016, επιφέροντας κερδοφορία διπλάσια του προϋπολογισμού, καθώς πετύχαμε να περιορίσουμε τα κόστη σε σχέση με πέρυσι. Για το 2018, τα σχέδιά μας είναι η περαιτέρω βελτιστοποίηση του RevPar με έμφαση στη μέση τιμή, ευελπιστώντας στη συνέχιση της αυξητικής τάσης ζήτησης για την Αθήνα και δημιουργώντας ποιοτικές και ολοκληρωτικές υπηρεσίες για τους επισκέπτες μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή