Μάνη: Η γοητεία της πέτρας

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανάσταση με δύο κατοίκους σε πέτρινα χωριά, δημοπρασίες κουλουριών για τους νεκρούς και μοιρολόγια με την Παναγιά. Η Μάνη γοητεύει και με το τοπίο και με το Πάσχα της.

Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Οι περιφορές στη Μάνη ξεκινούν από τις 18.00, αφού κάθε ιερέας αναλαμβάνει να λειτουργήσει σε 3-4 διαφορετικά χωριά. Πιο δημοφιλείς είναι οι επιτάφιοι της Αρεόπολης (η περιφορά γίνεται και στο όμορφο ιστορικό κέντρο) και του Γυθείου (συναντιούνται τρεις επιτάφιοι στο Ηρώον), ενώ ενδιαφέρον έχει και στον Πύργο Διρού και στον Κότρωνα, όπου το τελετουργικό γίνεται στη θάλασσα με βάρκα. Στη Μίνα, πάντως, θα ακούσετε τις κυράδες να ψέλνουν μοναδικά το Μοιρολόι της Παναγίας, όπως μόνο οι Μανιάτισσες ξέρουν.

Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ

Από πολύ νωρίς ξεκινούν και οι λειτουργίες του Σαββάτου, αφού ειδικά το μήνυμα της Ανάστασης, η οποία έχει ιδιαίτερη σημασία στη μανιάτικη συνείδηση, μεταφέρεται ακόμα και στα «ξεμόνια», δηλαδή τους οικισμούς με δύο τρεις κατοίκους, τους οποίους κανένας ιερέας δεν ξεχνά. Στα δημοφιλή χωριά, την Ανάσταση συνοδεύουν αμέτρητα βαρελότα, ωστόσο οι περισσότεροι Μανιάτες δεν αποχωρούν με το «Χριστός Ανέστη», αλλά παραμένουν έως το τέλος της λειτουργίας για μετάληψη. Η νύχτα ολοκληρώνεται με πατσά ή μαγειρίτσα, τα οποία σερβίρονται και στις ταβέρνες.

Μάνη: Η γοητεία της πέτρας-1

Το μανιάτικο πασχαλινό γεύμα περιλαμβάνει κατσικάκι στον φούρνο και λαμπροκουλούρες. (Φωτογραφία: © ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΛΑΪΚΟΣ)

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Και όμως, η Κυριακή του Πάσχα μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν «αδιάφορη» για τους Μανιάτες, αφού έτρωγαν ό,τι είχε περισσέψει από το αναστάσιμο δείπνο. Πλέον θα δείτε αρκετούς να σουβλίζουν αρνί και αρκετά μαγαζιά να το σερβίρουν.

Μάνη: Η γοητεία της πέτρας-2

Η περιήγηση στη Μάνη αυτή την εποχή επιφυλάσσει ανθισμένα αγριολούλουδα και… ιδιαίτερες συναντήσεις. (Φωτογραφίες: © ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΛΑΪΚΟΣ)

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Αυτή τη μέρα μπαίνει στον φούρνο το ιδιαίτερο πασχαλινό έδεσμα της Μάνης: κατσικάκι με αγκινάρες και μαράθια ή ρίγανη (άλλοι το φτιάχνουν το βράδυ της Κυριακής), ωστόσο δύσκολα θα το γευτείτε κάπου έξω. Η μέρα, όπως και να έχει, είναι αφιερωμένη στους νεκρούς, αφού σε πάρα πολλά χωριά οι κάτοικοι επισκέπτονται το νεκροταφείο με αυγά και κουλούρια. Σε κάποια χωριά μάλιστα πραγματοποιείται και λιτανεία του Σταυρού και της εικόνας της Ανάστασης από σπίτι σε σπίτι. Η πομπή μεγαλώνει σταδιακά και καταλήγει στο νεκροταφείο, όπου μετά το τρισάγιο γίνεται μια πραγματική δημοπρασία κουλουριών προς τιμήν των νεκρών! Στους πρόσφατα αποθανόντες και στους νέους αφιερώνουν και λαμπροκουλούρα (επτάζυμο ψωμί με περίτεχνα κεντήματα από ζυμάρι).

 

Μάνη: Η γοητεία της πέτρας-3

Βόλτα στο ιστορικό κέντρο της Αρεόπολης. (Φωτογραφία: ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ)

ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΙΡΟΥ

Περιηγηθείτε στη γοητευτική λακωνική χερσόνησο και δείτε τα πέτρινα χωριά με τους ιδιαίτερους πολεμόπυργους. Κάντε στάση στην Αρεόπολη, στα σπήλαια του Διρού, στον Γερολιμένα και στη Βάθεια. Ακολουθήστε το μονοπάτι από τα Κοκκινόγεια προς το Ακροταίναρο και τον φάρο:  για τους αρχαίους  Έλληνες σε αυτή την περιοχή βρίσκονταν οι Πύλες του Άδη – άλλου τύπου κατάνυξη. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή