Φολέγανδρος: Λευκό και απέριττο

Φολέγανδρος: Λευκό και απέριττο

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αγαπημένο κυκλαδονήσι με την κουκλίστικη Χώρα ενδείκνυται και για τις πασχαλινές σας αποδράσεις.

Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Στο κέντρο της Χώρας, ο κατάλευκος ναός του Αγίου Νικολάου είναι η μητρόπολη του νησιού. Ακολουθήστε την περιφορά του επιταφίου στα γραφικά σοκάκια του οικισμού μαζί με ντόπιους και επισκέπτες.

Φολέγανδρος: Λευκό και απέριττο-1

Η περιφορά της εικόνας της Παναγίας στο νησί διαρκεί τρεις ολόκληρες ημέρες. (Φωτογραφία: © ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΕΝΟΓΙΑΝΝΗΣ)

Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ

Γύρω από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου η νύχτα γίνεται μέρα στις 12 το βράδυ, μόλις ακουστεί το «Χριστός Ανέστη». Στον ουρανό της Φολεγάνδρου θα θαυμάσετε τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα που κρατούν αρκετή ώρα.

Φολέγανδρος: Λευκό και απέριττο-2

Ο οικισμός της Χώρας. Στο βάθος, ο ναός της Παναγίας. (Φωτογραφία: Afp/VISUALHELLAS.GR)

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Το πιο ιδιαίτερο πασχαλινό έθιμο του νησιού λαμβάνει χώρα σήμερα και διαρκεί μέχρι την Τρίτη του Πάσχα. Από τον Ναό της Παναγίας, 20 λεπτά με τα πόδια πάνω από τη Χώρα, ξεκινάει η περιφορά της εικόνας. Πλήθος κόσμου την ακολουθεί και δέχεται το κέρασμα σε κάθε σπίτι. Με τα πόδια, η εικόνα μεταφέρεται από τη Χώρα στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, στην Άνω Μεριά, όπου και διανυκτερεύει.

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Είναι η σειρά των σπιτιών στην Άνω Μεριά να υποδεχτούν την εικόνα και να κεράσουν τον κόσμο που τη συνοδεύει. Από την πομπή δεν λείπουν τα βεγγαλικά που συχνά πυκνά ακούγονται μέσα στη μέρα. Η εικόνα επιστρέφει στη Χώρα.

ΤΡΙΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Η εικόνα της Παναγίας πηγαίνει με πομπή και πάντα με τα πόδια στον Πετούση, στο Λιβάδι, και καταλήγει στον Καραβοστάση για να ευλογήσει τα σπίτια των κατοίκων, αλλά και τα καΐκια. Αν ο καιρός το επιτρέπει, η εικόνα ταξιδεύει με βαρκάκι σε κοντινούς όρμους, πριν γυρίσει στην εκκλησία της Παναγίας στη Χώρα.

Φολέγανδρος: Λευκό και απέριττο-3

Οι ανθισμένες βουκαμβίλιες στολίζουν τη Χώρα της Φολεγάνδρου. (Φωτογραφία:  Afp/VISUALHELLAS.GR)

ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΙΡΟΥ

Επισκεφθείτε το Οικολογικό-Λαογραφικό Μουσείο στην Άνω Μεριά, για να δείτε πώς ζούσαν παλιότερα οι άνθρωποι στο νησί και να θαυμάσετε την εφευρετικότητά τους στη χρήση αντικειμένων (τηλ. 22860-41069). Περάστε από το καφεπαντοπωλείο-ταβέρνα της Ειρήνης για κοκκινιστό κρέας με ματσάτα (χειροποίητα ζυμαρικά), φάβα, κεφτεδάκια και ό,τι άλλο έχει ετοιμάσει εκείνη την ημέρα η μαγείρισσα (Άνω Μεριά, τηλ. 22860-41436). Για φοβερά πρωινά, στην είσοδο της Χώρας στην Πούντα (τηλ. 22860-41063), για δημιουργική κουζίνα στο Blue Cuisine (Χώρα, τηλ. 22860-41665). Καλές επιλογές για φαγητό στην πλατεία Κονταρίνη, στη Χώρα, και η Μέλισσα (τηλ. 22860-41067) και η Πιάτσα (τηλ. 22860-41274).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή