Βοήθεια, ζαλίζομαι!

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ναυτίας στα ταξίδια με αυτοκίνητο.

Δεν αποτελεί ασθένεια, αλλά μας κάνει να αισθανόμαστε σαν να έχουμε αρρωστήσει. Η ναυτία, μια συνηθισμένη αδιαθεσία κατά τη διάρκεια του οδικού ταξιδιού, δεν είναι επικίνδυνη για την υγεία μας, όμως  μπορεί να μας στερήσει τη χαρά της μετάβασης σε έναν όμορφο προορισμό. Πάντως υπάρχει τρόπος να την αντιμετωπίσουμε.   

Στην ουσία πρόκειται για το «μπέρδεμα» που αισθάνεται ο οργανισμός μας λόγω των διαφορετικών μηνυμάτων που λαμβάνει από τα αισθητήρια όργανα. Δηλαδή, τα μάτια, τα αυτιά, ακόμα και οι μύες στέλνουν αντικρουόμενα σήματα για την κίνηση που βιώνει το σώμα. Έτσι, δημιουργείται μια σχετική σύγχυση μέχρι να συντονιστούν όλες οι αισθήσεις, και αυτό προκαλεί ζάλη, πονοκέφαλο, υπνηλία, ανακάτεμα στο στομάχι. Αυτή η σύγχυση δεν προσβάλλει σχεδόν ποτέ τον οδηγό του αυτοκινήτου, ο οποίος έχει πλήρη αίσθηση και παρακολουθεί  τη μετακίνηση πιο άμεσα.

Πιο ευάλωτα στη ναυτία είναι τα παιδιά ηλικίας 2-15 ετών που ταξιδεύουν με αυτοκίνητο, όπως επίσης οι γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης ή εμμήνου ρύσεως και, τέλος, τα άτομα που πάσχουν συχνά από ημικρανίες.

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

1. Προτιμάμε τα μπροστινά καθίσματα, όπου οι ταλαντώσεις είναι χαμηλότερες και μπορούμε να παρακολουθήσουμε καλύτερα την κίνηση.

2. Επιδιώκουμε τη σταθεροποίηση του κεφαλιού, ώστε να κινείται όσο λιγότερο γίνεται.

3. Κοιτάμε έξω στον ορίζοντα, αποφεύγοντας το διάβασμα ή τα παιχνίδια σε τάμπλετ, ειδικά σε διαδρομές με στροφές.

4. Καταναλώνουμε μικρά γεύματα πλούσια σε υδατάνθρακες, χωρίς λιπαρά.

5. Αποφεύγουμε αλκοόλ και κάπνισμα.

6. Αν το πρόβλημα είναι έντονο, κάνουμε μια στάση για περπάτημα 5-10 λεπτών, να μας φυσήξει φρέσκος αέρας.

7. Καλό είναι να μασάμε τσίχλα.

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Για να αποφύγουμε τα συμπτώματα της ναυτίας, μπορούμε να προμηθευτούμε από το φαρμακείο σκευάσματα με βάση τις δραστικές ουσίες διμενιδρινάτη, μεκλοζίνη, διφαινυδραμίνη και κινναριζίνη. Η λήψη είναι καλό να γίνεται μισή με μία ώρα περίπου πριν από την έναρξη του ταξιδιού.

Σημειώστε ότι, αν εμφανιστούν τα συμπτώματα, τα αντιεμετικά φάρμακα δεν φαίνεται να έχουν κάποιο αποτέλεσμα και δεν ενδείκνυται η χρήση τους.  

Στην επιλογή τόσο του φαρμάκου όσο και της δόσης πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η διάρκεια του ταξιδιού και τα συνυπάρχοντα προβλήματα υγείας. Ο ταξιδιώτης που παίρνει δισκία για τη ναυτία θα πρέπει να αποφύγει να οδηγήσει ή να χειριστεί οποιαδήποτε επικίνδυνα μηχανήματα υπό την επήρεια αυτών των φαρμάκων.

Υπάρχουν επίσης και συμπληρώματα διατροφής με βάση το τζίντζερ, το οποίο φαίνεται να έχει ευεργετικές ιδιότητες στον περιορισμό των συμπτωμάτων. Τέλος, παρότι στην Ελλάδα το χρησιμοποιούμε, στην πραγματικότητα το λεμόνι δεν έχει ιδιαίτερα ευεργετική δράση.

* Ευχαριστούμε τον κ. Δημήτρη Κατρίνη, ιατρό παθολόγο του ΕΔΟΕΑΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή