Kούβα: Για όλες τις εποχές

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Βασίλης Γκοργκόλης, διευθυντής προορισμών εξωτερικού στον ταξιδιωτικό οργανισμό Manessis Travel, μας ταξιδεύει στην Κούβα.

Η αγαπημένη μου βόλτα είναι στην Παλιά Πόλη της Αβάνας, που το 1982 συμπεριλήφθηκε στη λίστα Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Φιλοξενεί μερικά από τα ωραιότερα αποικιακά κτίρια της Καραϊβικής. Eκεί αισθάνομαι τη γοητεία των ’50s με τα παλιά αμερικανικά αυτοκίνητα και τα ιστορικά μπαράκια του Χέμινγουεϊ – το Floridita, όπου συνήθιζε να πίνει ντάκιρι, και το Bodeguita del Medio, όπου απολάμβανε το μοχίτο του. Όλη η ζωή και ο ρυθμός της πόλης είναι συγκεντρωμένα εκεί, με το μοναδικό χρώμα των πρόσφατα ανακαινισμένων κτιρίων νεοαποικιακής αρχιτεκτονικής, τις παλιές πλατείες και τα δεκάδες στέκια με ζωντανή μουσική. Περπατάω στα στενά σοκάκια της Παλιάς Πόλης και, για να δροσιστώ, πίνω έναν φρέσκο χυμό από fruta bomba (παπάγια) ή guayaba (γκουάβα). Την ώρα που δύει ο ήλιος, επιστρέφω στο ξενοδοχείο. Περπατώ κατά μήκος της περίφημης παραλιακής λεωφόρου Malec, αγναντεύοντας τον ήλιο να χάνεται στη θάλασσα μέσα σε μια πανδαισία χρωμάτων.

Kούβα: Για όλες τις εποχές-1

Η κουβανέζικη κουζίνα συνδυάζει τις ισπανικές επιρροές με τις γεύσεις της Καραϊβικής. (Φωτογραφία: Shutterstock)

Εκτός Παλιάς Πόλης, αγαπημένος μου προορισμός είναι το πάρκο Coppelia, που δανείζεται την ονομασία του από την ομώνυμη βιοτεχνία παγωτού που στεγάζεται εδώ. Λειτουργεί από το 1966 υπό κρατικό έλεγχο και το φημισμένο παγωτό προσφέρεται σε πολλές γεύσεις. Εγώ πάντα προτιμώ αυτές με εξωτικά φρούτα, καθότι συνιστούν την απαραίτητη στάση δροσιάς, ιδιαίτερα τις ώρες με υψηλές θερμοκρασίες.

Κούβα, όμως, δεν είναι μόνο η Αβάνα. Όταν αντικρίζω τη χρυσή άμμο και τα τιρκουάζ νερά στην ακτή του Βαραδέρο, μήκους 25 χλμ., νιώθω ότι βρίσκομαι στον Παράδεισο. Μπορεί να είναι ένα τουριστικό μέρος, αλλά η ομορφιά του τοπίου σού κόβει την ανάσα. Αν σας αρέσουν οι καταδύσεις και τα θαλάσσια σπορ, εδώ θα περάσετε τις περισσότερες μέρες του ταξιδιού σας. Αξέχαστη εμπειρία είναι η κρουαζιέρα στο ακατοίκητο νησάκι Κάγιο Μπλάνκο: κατάδυση σε κοραλλιογενή ύφαλο και κολύμπι με δελφίνια στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο μεσοπέλαγα, όπου φιλοξενούνται τα συμπαθή θαλάσσια θηλαστικά.

Kούβα: Για όλες τις εποχές-2

Τα παλιά αμερικανικά αυτοκίνητα αποτελούν σήμα κατατεθέν της Αβάνας. (Φωτογραφία: AP Photo/Desmond Boylan)

Όσες φορές και να φωτογραφίσω τα πολύχρωμα σπίτια και τους λιθόστρωτους δρόμους στο Τρινιδάδ, πάντα μπαίνω στον πειρασμό να προσπαθήσω να βγάλω μία ακόμα φωτογραφία που θα αιχμαλωτίσει τη μοναδική ατμόσφαιρα της πόλης. Το Τρινιδάδ, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, ιδρύθηκε από Ισπανούς τον 16ο αιώνα και είναι γεμάτο χρώματα, μυρωδιές και χαμογελαστούς ανθρώπους. Μη χάσετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε το canchanchara, ένα τοπικό ποτό που φτιάχνεται με ρούμι, λάιμ και μέλι. Και αν με κουράσουν τα πλήθη των επισκεπτών, κατευθύνομαι στο Καμαγουέι, το «Τρινιδάδ χωρίς τουρίστες», όπως το αποκαλούν. Έχει την ίδια πολύχρωμη, αποικιακή ατμόσφαιρα και εξίσου ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική.

Μικρά κομμάτια από την πλούσια ιστορία της χώρας αποκαλύπτει η πόλη Σάντα Κλάρα, που συνδέθηκε άμεσα με τον Τσε Γκεβάρα. Εδώ βρίσκεται το μαυσωλείο και το μουσείο του επαναστάτη που αποτέλεσε σύμβολο.

Η Κούβα είναι ένας προορισμός για όλες τις εποχές, για κολύμπι και ξεκούραση στις μοναδικές της παραλίες, για χορό, ποτό και διασκέδαση στα δεκάδες κλαμπ με ζωντανή μουσική και συναρπαστικές εκδρομές στην όμορφη ενδοχώρα.

 

|| Ο ταξιδιωτικός οργανισμός Manessis διοργανώνει 9ήμερα ή 10ήμερα προγράμματα στην Κούβα με καθημερινές αναχωρήσεις, ενώ έχει πολλές και ιδιαίτερες προτάσεις για κάθε αξιόλογο σημείο του νησιού και για κάθε budget. Πληροφορίες: manessistravel.gr, τηλ. 211-2340927.
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή