Μονοδένδρι | Ιωάννινα: Ζαγόρι για αρχάριους

Μονοδένδρι | Ιωάννινα: Ζαγόρι για αρχάριους

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φωτογενές, με εύκολη πρόσβαση από τον κεντρικό δρόμο των Ασπραγγέλων, με πέτρινα ζαγορίτικα αρχοντικά και καλντερίμια με ομαλές κλίσεις, σε αντίθεση με τα περισσότερα Ζαγοροχώρια, που κάνουν την περιήγηση πιο εύκολη. Καθόλου τυχαίο δεν είναι που το Μονοδένδρι, στο Κεντρικό Ζαγόρι, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή χωριά της περιοχής. Ένας άλλος λόγος που γεμίζει με πούλμαν τα Σαββατοκύριακα είναι η Μονή της Αγίας Παρασκευής, αλλά και η φήμη που έφερε η Κικίτσα και οι αλευρόπιτές της, μια γιαγιά που έψηνε τις πίτες της πάνω στο κεντρικό καλντερίμι κι έκανε όλο το χωριό να μοσχοβολά. Υποδεχόταν από τη δεκαετία του 1960 τους πρώτους ξένους επισκέπτες της περιοχής, που ήταν περιπατητές, και τους χόρταινε με πίτα και ντοματοσαλάτα. Η ίδια δεν ζει πια, ωστόσο πίτες θα βρείτε.

Απολαύστε έναν καφέ στην πλατεία με τα πλατάνια και επισκεφτείτε τη Ριζάρειο Σχολή (rizarios.eu). Πρόκειται για τη χειροτεχνική σχολή-οικοτροφείο του Ριζαρείου Ιδρύματος, που λειτουργεί στο χωριό από το 1979. Εκεί, είκοσι κορίτσια ζουν και διδάσκονται εντελώς δωρεάν παραδοσιακή υφαντουργία, κέντημα, ταπητουργία και κοπτική-ραπτική σε ένα σπάνιο επίτευγμα μεταφοράς τεχνογνωσίας και επαγγελματικής αποκατάστασης. Προμηθευτείτε τα έργα των κοριτσιών στο εκθετήριο-πωλητήριο στην πλατεία και δείτε το εκθεσιακό κέντρο στο αρχοντικό Πανταζή, όπου αυτή την εποχή παρουσιάζεται η έκθεση «Ο φωτογράφος Γιώργος Σεφέρης».

Μονοδένδρι | Ιωάννινα: Ζαγόρι για αρχάριους-1

Αγνάντι στη χαράδρα του Βίκου από τη Μονή Αγίας Παρασκευής. (Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΦΟΣ)

Η ωραιότερη βόλτα που θα κάνετε είναι στο καλντερίμι που οδηγεί έπειτα από δέκα λεπτά στη Μονή Αγίας Παρασκευής, το πέτρινο, ταπεινό μοναστήρι στο χείλος της χαράδρας του Βίκου, που είναι μία από τις βαθύτερες του κόσμου. Η θέα προς τα εκεί είναι υπέροχη, αλλά ακόμα ωραιότερη είναι από τη θέση Σπιτάλια, τις σπηλιές όπου οι κάτοικοι του Μονοδενδρίου έβρισκαν καταφύγιο από τους Τουρκαλβανούς ληστές. Θα φτάσετε σε 15 λεπτά από το μονοπάτι σύρριζα στον γκρεμό που ξεκινά από τη μονή. Η πρόσβαση γίνεται με δική σας ευθύνη, καθώς οι πτώσεις βράχων είναι συχνές και ο ίλιγγος καραδοκεί. Αν δεν χορτάσετε αγνάντι, 6 χλμ. μετά το Μονοδένδρι, μέσω μιας εντυπωσιακής βραχώδους διαδρομής, βρίσκεται η θέση Οξιά, στο στενότερο σημείο του φαραγγιού του Βίκου (1.200 μ.) με θέα καθηλωτική. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή