Μόδα και Τέχνη: 12 ψηφιακές εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσετε

Μόδα και Τέχνη: 12 ψηφιακές εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσετε

Από τα αποκαλυπτικά πλεκτά της Claudia Skoda που σημάδεψαν την underground fashion σκηνή του Δυτικού Βερολίνου στις δεκαετίες των 70s και 80s, μέχρι την διαδραστική έκθεση του ανερχόμενου σχεδιαστή μόδας, Nicholas Daley στη NOW Gallery του Λονδίνου.

9' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ημερολόγιο του 2021 αρχίζει σιγά σιγά να γεμίζει με εκθέσεις, events και πολιτιστικές δράσεις από όλο τον κόσμο – πολλές από τις οποίες περιμέναμε να δούμε από το 2020, όπως το καλλιτεχνικό ντεμπούτο του Martin Margiela στο Fondation Lafayette Anticipations στο Παρίσι, που προγραμματίστηκε εκ νέου για αυτή την άνοιξη. Με τις πόρτες τους κλειστές για μήνες, τα περισσότερα μουσεία είναι πλέον έτοιμα να επαναλειτουργήσουν με νέα project, αλλά και με το βλέμμα στραμμένο στη πρόοδο του εμβολίου και στην εξέλιξη της πανδημίας

Μπορεί ακόμα να μην γνωρίζουμε πότε θα μπορέσουμε να επισκεφτούμε μια έκθεση από κοντά, όμως η digital ατζέντα της χρόνιας είναι γεμάτη μόδα, φαντασία και τέχνη. Αν σας έλειψε η αίσθηση μιας λαμπερής εμφάνισης, οι παραμυθένιες φωτογραφίες της Sarah Moon και οι αισθησιακές glamour φωτογραφήσεις του Helmut Newton θα σας φτιάξουν τη διάθεση ενώ το Museum at Fit της Νέας Υόρκης υπόσχεται μια αναδρομή στην δεκαετία των 90s και το στυλ που τη σημάδεψε. 

Αυτές είναι οι καλύτερες εκθέσεις μόδας και τέχνης από την Ελλάδα και το εξωτερικό που μπορείτε να επισκεφτείτε ψηφιακά φέτος: 

Για ένα ταξίδι στη μόδα του περασμένου αιώνα

1. Claudia Skoda: Dressed to Thrill

Μόδα και Τέχνη: 12 ψηφιακές εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσετε-1

©Ulrike Ottinger

Το 1975, η σχεδιάστρια πλεκτών ρούχων Claudia Skoda «κατέλαβε» μαζί τους φίλους της ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο στο Kreuzberg του Βερολίνου. Ο χώρος, που ονομάστηκε «Fabrikneu», έγινε μαγνήτης για καλλιτέχνες, μουσικούς και σκηνοθέτες, ενώ το 1977 ο  καλλιτέχνης Martin Kippenberger τράβηξε 1.000 φωτογραφίες από το Fabrikneu και τις χρησιμοποίησε για να δημιουργήσει μια πασαρέλα για τα τολμηρά πλεκτά της Skoda. Με την παρότρυνση του David Bowie, η σχεδιάστρια εγκαινίασε το πρώτο της κατάστημα στη Νέα Υόρκη το 1982, ενώ επιστρέφοντας στο Βερολίνο μετά την επανένωση, άνοιξε ένα ακόμη κατάστημα στο Ku’damm. Η έκθεση είναι ένα αφιέρωμα στα σχέδια της Skoda, στους δημιουργούς που διαμόρφωσαν το όραμά της και στην underground σκηνή του Δυτικού Βερολίνου της δεκαετίας του 1970 και του 1980. Μπορείτε να δείτε την έκθεση ψηφιακά, κάνοντας κλικ εδώ.

2. Reinvention and Restlessness: 1990s Fashion

Μόδα και Τέχνη: 12 ψηφιακές εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσετε-2

Vivienne Westwood, bodice, Portrait collection, Fall 1990.©The Museum at FIT

Το Museum at Fit της Νέας Υόρκης, ένα από τα λίγα μουσεία στο κόσμο, αφιερωμένο αποκλειστικά στη μόδα, φιλοξενεί περισσότερες από 50.000 ξεχωριστές δημιουργίες από το 18ο αιώνα μέχρι σήμερα, τις οποίες παρουσιάζει μέσα από πρωτοποριακές – και πλήθος από digital – εκθέσεις.

Το Reinvention and Restlessness: 1990s Fashion είναι ένα αφιέρωμα στη δεκαετία που μας έφερε το grunge, την αποδόμηση, τα εντυπωσιακά fashion shows και την αναγέννηση των μεγάλων οίκων μόδας. Και βέβαια, στα 90s πρωταγωνίστησαν σχεδιαστές που άφησαν το δικό τους ανεξίτηλο στίγμα στη μόδα, όπως ο Tom Ford, ο John Galliano, ο Alexander McQueen, ο Marc Jacobs, ο Yohji Yamamoto και η Rei Kawakubo. Η έκθεση παρουσιάζει τα ανατρεπτικά οράματα αυτών των σχεδιαστών μέσα από το έργο φωτογράφων όπως η Corinne Day, οι Inez & Vinoodh και ο Steven Meisel. Η έναρξη της έχει προγραμματιστεί για το φθινόπωρο, ενώ ένα βιβλίο-αφιέρωμα με φωτογραφικό υλικό από τα εκθέματα θα είναι διαθέσιμο τον επόμενο μήνα.

Όταν η μόδα συναντάει τη φαντασία

3. Alice: Curiouser and Curiouser 

Μόδα και Τέχνη: 12 ψηφιακές εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσετε-3

Viktor&Rolf Haute Couture Autumn/Winter 2016©Team Peter Stigter

Το Victoria and Albert Museum δημιούργησε μια εμπειρία εικονικής πραγματικότητας, βασισμένη στο γνωστό παραμύθι της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων, η οποία εξερευνά την έμπνευση αλλά και την μετέπειτα επιρροή που άσκησαν τα βιβλία του Lewis Carroll και τα διάσημα σχεδία του John Tenniel. Ανάμεσα στα εκθέματα βρίσκονται κοστούμια και αντικείμενα από τη κινηματογραφική μεταφορά του έργου από τον Tim Burton το 2010, φωτογραφίες του Tim Walker για το ημερολόγιο της Pirelli εμπνευσμένες από το Alice in Wonderland και «παραμυθένια» μόδα από την Iris van Herpen και τον οίκο Viktor & Rolf. Μπορείτε να επισκεφτείτε την VR έκθεση, που θα είναι διαθέσιμη από τις 27 Μαρτίου, στην ιστοσελίδα του V&A Museum.

Αν είστε λάτρεις της σύγχρονης τέχνης

4. Luke Edward Hall: Figs and Honey and Sailing

Μόδα και Τέχνη: 12 ψηφιακές εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσετε-4

©Luke Edward Hall, 2020, The Breeder Gallery

Η γκαλερί The Breeder παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση του Luke Edward Hall στην Αθήνα με τίτλο Figs and Honey and Sailing, η οποία περιλαμβάνει έργα σε χαρτί, καμβά και κεραμικά. Ο Hall φημίζεται για τον ρομαντισμό και τη ρευστότητα των έργων του, που κινούνται ανάμεσα στη τέχνη και το design, αντλώντας έμπνευση από τον Jean Cocteau, τον Patrick Procktor και John Craxton. Στη νέα του έκθεση πρωταγωνιστούν η ελληνική μυθολογία, η ιστορία της τέχνης, η μόδα και το interior design, τα οποία μπλέκονται για να δημιουργήσουν ένα φανταστικό κόσμο, με ρομαντική αισθητική και πολύχρωμα μοτίβα.  Μπορείτε να περιηγηθείτε στην έκθεση μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου με μια επίσκεψη στο online viewing room της Breeder Gallery. 

5. UBUNTU – Πέντε δωμάτια από τη Συλλογή Χάρη Δαυίδ

Μόδα και Τέχνη: 12 ψηφιακές εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσετε-5

Shinique Smith | Bale Variant No.0023 (Totem) (2014)©Photo by Katerina Paraskeva

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) σε συνεργασία με το αρχιτεκτονικό γραφείο Kallos Turin και πέντε επιμελητές -ανάμεσα τους ο Osei Bonsu, Επιμελητής της Συλλογής Αφρικανικής Τέχνης της Tate Modern- παρουσιάζει 66 έργα σημαντικών δημιουργών της σύγχρονης αφρικανικής τέχνης και καλλιτεχνών της αφρικανικής διασποράς, επιλεγμένα από τη Συλλογή Χάρη Δαυίδ. Κάθε επιμελητής έχει αναλάβει να διαμορφώσει εξολοκλήρου ένα από τα πέντε δωμάτια στο Ισόγειο του ΕΜΣΤ (στα οποία μπορείτε να περιηγηθείτε ψηφιακά εδώ), δίνοντας τη δική του ματιά γύρω από την έννοια της λέξης UBUNTU -η οποία προέρχεται από τη Νότιο Αφρική και μεταφράζεται ως «ανθρωπότητα» ή «ανθρωπιά»- και της αξίες της συλλογικότητας και της ενότητας.

6. OMER ARBEL 113 ATHENS 2020

H Carwan Gallery μας δίνει την ευκαιρία να ακολουθήσουμε ένα VR ταξίδι στην γλυπτική έκθεση 113 του πρωτοποριακού σχεδιαστή Omar Arbel, η οποία φιλοξενήθηκε στην γκαλερί από τις 4 Σεπτεμβρίου έως τις 7 Νοεμβρίου 2020. To 113 αποτελείται από 70 μοναδικά κομμάτια, φτιαγμένα στο χέρι στο Βανκούβερ του Καναδά, τα οποία αποτυπώνουν το ενδιαφέρον του Arbel για τη σχέση μεταξύ γυαλιού και χαλκού και τον τρόπο που μπορεί να διαμορφωθεί η μορφή των υλικών μέσα από τις εγγενείς του ιδιότητες. Μπορείτε να δείτε την έκθεση εδώ.

7. Artist Textiles Picasso to Warhol

Μόδα και Τέχνη: 12 ψηφιακές εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσετε-6

The Fool designs inside The Beatles Apple Boutique, 1967.©Karl Ferris

To Fashion and Textiles Museum ανατρέχει σε μερικές από τις διασημότερες εκθέσεις του, μέσα από ένα διαδικτυακό event που οργανώνει για την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου. Από τον Picasso στον Warhol και από τον σουρεαλισμό στην pop art, η συζήτηση θα αναδείξει πώς η μοντέρνα τέχνη μπορεί να γίνει μέρος της καθημερινής ζωής μέσα από τα ρούχα και τη διακόσμηση του σπιτιού μας. 

Το Σεπτέμβριο του 2021 το μουσείο αναμένεται να εγκαινιάσει επίσης την έκθεση Beautiful People: The Boutique in 1960s Counterculture, αφιερωμένη στην επανάσταση που πυροδότησαν στο χώρο της μόδας κάποιες boutique στο Chelsea, στα μέσα της δεκαετίας του 1960. Τα βελούδινα παντελόνια, τα διάσημα Byron-esque μπλουζάκια, το  ρομαντικό ύφος και το ανδρόγυνο στυλ, προκάλεσαν μια έκρηξη χρώματος και σηματοδότησαν μια ριζοσπαστική εποχή στη μόδα που αξίζει να θυμηθούμε.   

Αν αγαπάτε το high glamour 

8. CRISTÓBAL BALENCIAGA. FASHION AND HERITAGE

Το Cristóbal Balenciaga Museo, αφιερωμένο στην ανάδειξη του έργου αλλά και της προσωπικότητας του σπουδαίου σχεδιαστή, έχει αξιοποιήσει στο μέγιστο τις δυνατότητες που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία, δημιουργώντας μια ολοκληρωμένη digital εμπειρία -σχεδόν- το ίδιο καλή με μια φυσική επίσκεψη στους χώρους του μουσείου. Η digital έκθεση CRISTÓBAL BALENCIAGA. FASHION AND HERITAGE, παρουσιάζει σε χρονολογική σειρά μια επιλογή από άρθρα του Cristóbal Balenciaga, γραμμένα από το ξεκίνημα του το 1917 μέχρι και τη συνταξιοδότηση του από το κόσμο της haute couture το 1968. Στόχος της είναι η ανάδειξη της εξέλιξης στην τεχνική και την αισθητική του σχεδιαστή μέσα σε διάστημα πέντε ολόκληρων δεκαετιών, αλλά και της σπουδαίας κληρονομίας που άφησε στο χώρο της υψηλής μόδας. 

9. Sarah Moon

Μόδα και Τέχνη: 12 ψηφιακές εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσετε-7

Fashion 01, Issey Miyake, 1995.©Sarah Moon

Η διάσημη φωτογράφος Sarah Moon γίνεται 80 ετών φέτος και η Fotografiska αποφάσισε να το γιορτάσει με ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα. Από τις καμπάνιες της για τους οίκους Comme des Garçons και Issey Miyake στις δεκαετίες του 1980 και 1990, μέχρι τα πορτρέτα φίλων ή τα σκηνικά του Παρισιού που απαθανάτιζε, οι εικόνες της Moon διακατέχονται από έναν ονειρεμένο τόνο που θυμίζει πίνακα ζωγραφικής και μεταφέρει το ευχάριστο, θολό συναίσθημα μιας παλιάς φωτογραφίας που ανακαλύψαμε σε κάποιο συρτάρι. Η έκθεση, η οποία περιλαμβάνει έργα φτιαγμένα για τα φωτογραφικά βιβλία Circuss και L’Effraie, εμπνευσμένα από τις ιστορίες του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, θα φιλοξενηθεί στη Fotografiska της Στοκχόλμης από τις 5 Μαρτίου έως 30 Μαΐου 2021, ενώ θα είναι διαθέσιμη επίσης ψηφιακά

Για λίγο avant garde πειραματισμό

10. Nicholas Daley: RETURN TO SLYGO

Η NOW Gallery του Λονδίνου ετοιμάζεται να καλωσορίσει έναν από τους πιο πρωτοπόρους νέους σχεδιαστές μόδας του Ηνωμένου Βασιλείου, τον  Nicholas Daley, μέσα από μια εντυπωσιακή έκθεση, με τίτλο RETURN TO SLYGO. Ο Daley – ο οποίος εμφανίζεται και ως Dj με το όνομα Iman SLYGo – σχεδιάζει ένα διαδραστικό installation χρησιμοποιώντας πανό, ταινίες και bespoke χαλιά. Θέλοντας να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στις τεχνικές πλεξίματος που έμαθε από τη μαμά του αλλά στην επιρροή που είχαν οι ρίζες του από τη Σκωτία και τη Τζαμαϊκα πάνω στη καλλιτεχνική του ταυτότητα, το RETURN TO SLYGO είναι μια σύνθετη έκθεση που περιλαμβάνει όλα όσα αγαπάει ο σχεδιαστής: μόδα, τέχνη και μουσική. Τα εγκαίνια θα γίνουν την άνοιξη στη NOW Gallery (μπορείτε όμως να πάρετε ήδη μια ματιά από την έκθεση με μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα της γκαλερί).

Αφιέρωμα στην ομορφιά και τον ερωτισμό

11. Fearless Fashion: Rudi Gernreich

Μόδα και Τέχνη: 12 ψηφιακές εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσετε-8

©Rudi Gernreich

Τα bodycon σχέδια του Rudi Gernreich ήταν σίγουρα για τους τολμηρούς. Αντλώντας έμπνευση από το χορό και με έντονο αέρα απελευθέρωσης, ο σχεδιαστής συνέδεσε το όνομα του με την επανάσταση στο χώρο της μόδας, με τα monokinis, τα αποκαλυπτικά εσώρουχα και τα μικροσκοπικά του μίνι. Γεννημένος σε εβραϊκή οικογένεια στη Βιέννη το 1922, οι δικοί του εγκατέλειψαν την Αυστρία μετά την προσάρτηση της από την Γερμανία το 1938 και εγκαταστάθηκαν στο Λος Άντζελες. Εκεί ο  Genreich αναδείχθηκε σε ηγετική προσωπικότητα στο κίνημα των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων και έγινε γνωστός στο χώρο της μόδας μέσα από το χορό, μιας και σχεδίαζε τα ρούχα του ώστε να επιτρέπουν τις ευέλικτες κινήσεις, δίνοντας έμφαση στο σχήμα του σώματος.

Μόδα και Τέχνη: 12 ψηφιακές εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσετε-9

©Rudi Gernreich

Η έκθεση «υπογραμμίζει την απόρριψη του Gernreich για τις συμβατικές ιδέες περί ταυτότητας και την αφοσίωση του στην προώθηση της ρευστότητας του φύλου, του body positivity και της ισότητας στην ομορφιά όλων των ανθρώπων», όπως λέει η επιμελήτρια της έκθεσης Jacqui Dorrance, η οποία θα παρουσιαστεί στο Phoenix Art Museum της Αριζόνα στις 27 Απριλίου 2021. Μπορείτε να πάρετε μια διαδικτυακή γεύση εδώ

12. Helmut Newton

Μόδα και Τέχνη: 12 ψηφιακές εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσετε-10

Alice Springs, Helmut Newton, Monte Carlo 1982.©Helmut Newton Estate

Ο διάσημος φωτογράφος, γεννημένος στο Βερολίνο – γνωστός για τις ερωτικά φορτισμένες εικόνες γυναικών που απαθανάτιζε και την αγάπη του για το γυμνό σώμα – θα γινόταν εκατό τον περασμένο Οκτώβριο. Με έναν κάπως καθυστερημένο εορτασμό λόγω των συνθηκών, το Helmut Newton Foundation θα συγκεντρώσει 300 φωτογραφίες (συμπεριλαμβανομένων πορτρέτων και εκδόσεων μόδας) σε ένα αφιέρωμα που θα φιλοξενηθεί στο μουσείο από το φετινό καλοκαίρι μέχρι και τον Ιανουάριο του 2022, πριν οδηγηθεί στη συνέχεια στο Palazzo Reale στο Μιλάνο. Για όσο ακόμη δεν επιτρέπονται τα ταξίδια, μπορείτε να ανατρέξετε στο πλούσιο αρχειακό υλικό που είναι διαθέσιμο ψηφιακά από το Helmut Newton Foundation. 

– ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΘΡΟΥΒΑΛΑ

Δημοσιεύτηκε στο Vogue.gr – Διαβάστε περισσότερα εδώ 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή