Ενδημικά φυτά αντί για μεταλλευτικά κατάλοιπα
ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ενδημικά-φυτά-αντί-για-μεταλλευτικά-κ-561443479

Ενδημικά φυτά αντί για μεταλλευτικά κατάλοιπα

Η Ελληνικός Χρυσός ολοκλήρωσε το έργο πλήρους περιβαλλοντικής αποκατάστασης του παλαιού χώρου απόθεσης αρσενοπυριτών στην Ολυμπιάδα, που επιβάρυνε την περιοχή από τη δεκαετία του '80.

Χιλιάδες ενδημικά φυτά ριζώνουν στον χώρο που επί σχεδόν σαράντα χρόνια μόλυναν κατάλοιπα προγενέστερης μεταλλευτικής δραστηριότητας από τη δεκαετία του 1980. Ο παλιός χώρος απόθεσης αρσενοπυριτών στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, μια 32.000 τ.μ., αποκαταστάθηκε πλήρως με ευθύνη της Ελληνικός Χρυσός. Η εταιρεία από την πρώτη μέρα που ανέλαβε την ανάπτυξη και λειτουργία των Μεταλλείων Κασσάνδρας, σχεδίασε κατά προτεραιότητα τα έργα αποκατάστασης από προγενέστερη χρήση ως δείγμα γραφής των δεσμεύσεων της για περιβαλλοντική προστασία. Έτσι, ολοκλήρωσε πρόσφατα το έργο απομάκρυνσης των υπολειμμάτων, καθαρισμού και αποκατάστασης του συγκεκριμένου χώρου και την επανεγκατάσταση της βλάστησης, με στόχο την πλήρη επανένταξη της περιοχής στο φυσικό περιβάλλον. 

Υπεύθυνη μεταλλευτική δραστηριότητα

Η Ελληνικός Χρυσός, στο πλαίσιο της υπεύθυνης μεταλλευτικής δραστηριότητας, έχει δεσμευτεί διαχρονικά να λειτουργήσει με κύριο μέλημα την προστασία του περιβάλλοντος στο οποίο δραστηριοποιείται. Σε αυτή την κατεύθυνση, εξακολουθεί να υλοποιεί σημαντικά έργα, με χρήση υψηλής τεχνογνωσίας, για την αποκατάσταση των περιοχών που έχουν επιβαρυνθεί από την προγενέστερη μεταλλευτική δραστηριότητα, αλλά και όσων επηρεάζονται από τις τρέχουσες εργασίες της εταιρείας. Ο στόχος είναι να παραδοθούν άρτιες στην τοπική κοινωνία μετά το πέρας της λειτουργίας των μεταλλίων.

Ενδημικά φυτά αντί για μεταλλευτικά κατάλοιπα-1

Η αποκατάσταση του παλαιού χώρου απόθεσης αρσενοπυριτών στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής είναι τμήμα αυτού του ευρύτερου φιλόδοξου έργου, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο αντίστοιχο πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης που έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα. Είναι ενδεικτικό ότι από την έναρξη της υλοποίησής του έχουν ήδη επενδυθεί περισσότερα από 120 εκατ. ευρώ. H εν λόγω περιοχή βρίσκεται κοντά στο εργοστάσιο εμπλουτισμού της Ολυμπιάδας. Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία που είναι διαθέσιμα, ξεκίνησε να λειτουργεί ως υπαίθριος χώρος απόθεσης μεταλλευτικών υλικών τη δεκαετία του 1980 και μέχρι το 1995, πολύ πριν η ιδιοκτησία των μεταλλείων Κασσάνδρας περιέλθει στην Ελληνικός Χρυσός. Στην περιοχή για περισσότερο από μια δεκαετία αποθηκεύονταν τα παραγόμενα συμπυκνώματα αρσενοπυριτών του μεταλλείου Ολυμπιάδας.

Ενδημικά φυτά αντί για μεταλλευτικά κατάλοιπα-2

Απομάκρυνση καταλοίπων και φύτευση

Κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης του χώρου, απομακρύνθηκαν τα μεταλλευτικά κατάλοιπα, συμπυκνώματα αρσενοπυρίτη, που ήταν η κύρια πηγή ρύπανσης της περιοχής, και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν εκτενείς εργασίες καθαρισμού και εξυγίανσης από τα υπολείμματα. Τα επιβαρυμένα εδάφη μεταφέρθηκαν στον Χώρο Ξηρής Απόθεσης Κοκκινόλακκα, ώστε να εξασφαλιστεί η περιβαλλοντικά ασφαλής απόθεσή τους. Για την επαναφορά του αναγλύφου της περιοχής, έγιναν εργασίες εδαφοκάλυψης και διαμόρφωσης, οι οποίες ολοκληρώθηκαν με τη φύτευση 3.700 ενδημικών φυτών της περιοχής, που προέρχονται από το φυτώριο της Ελληνικός Χρυσός στην Ολυμπιάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ειδικό φυτώριο, ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, έκτασης 150 στρεμμάτων, στο οποίο καλλιεργούνται περισσότερα από 400 είδη τοπικών φυτών, είναι επίσης αποτέλεσμα αποκατάστασης και αλλαγής χρήσης ενός ακόμη παλιού χώρου απόθεσης. Με την ολοκλήρωση και της φύτευσης η περιοχή του παλαιού χώρου απόθεσης αρσενοπυριτών έχει αρχίσει ντύνεται ξανά στα πράσινα και σταδιακά να επανέρχεται στη πρότερη φυσική της κατάσταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή