Κεφάλαιο άγχος: 3 experts δίνουν συμβουλές για πιο ήρεμη ζωή

Κεφάλαιο άγχος: 3 experts δίνουν συμβουλές για πιο ήρεμη ζωή

Δεν υπάρχει αμφιβολία, το στρες είναι κάτι που υπάρχει λίγο ή πολύ στη ζωή όλων μας. Φυσικά μας απασχολούσε και πριν την πανδημία, όμως πολλές μελέτες δείχνουν πως οι συνέπειες που μας άφησε όλη αυτή η κατάσταση, κάνουν αρκετά δύσκολη την πλήρη επαναφορά της ψυχικής μας υγείας.

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H ενσυνειδητότητα (mindfulness), δηλαδή η πρακτική της απόλυτης παρουσίας στη στιγμή, είναι μια βασική τεχνική για την αντιμετώπιση θεμάτων ψυχικής υγείας όπως το στρες, το άγχος, η κατάθλιψη και το μετατραυματικό στρες. Μπορεί να βοηθήσει και με σωματικά θέματα, όπως η ψωρίαση, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή η ινομυαλγία. Ενώ οι σκεπτικιστές θεωρούν ότι η συγκεκριμένη πρακτική αφορά μόνο όσους ασχολούνται με το wellness, στην πραγματικότητα υπάρχουν άφθονα στοιχεία που υποστηρίζουν ότι τα οφέλη της ενσυνειδητότητας κάνουν καλό σε σώμα και πνεύμα. Παρά το γεγονός ότι είναι μια πρακτική με challenge, μπορεί να μας βοηθήσει και να μας ωθήσει σε μια πιο ήρεμη κατάσταση.

«Υπάρχουν πολλά οφέλη στην προσπάθεια μας να παραμείνουμε όσο πιο πολύ ενσυνείδητοι μπορούμε», συμφωνεί η mindfulness γκουρού Melanie Santorini. «Με την πάροδο του χρόνου γινόμαστε λιγότερο ενθουσιασμένοι από όλα αυτά που ακούμε. Παρατηρούμε τι λένε οι γύρω μας, αλλά δεν ταυτιζόμαστε πλέον με αυτά», λέει. «Στη συνέχεια αρχίζουμε να παίρνουμε αποφάσεις και επιλογές ζωής από κάπου βαθύτερα, με μεγαλύτερη συνέπεια και ευγένεια, μέσα μας. Η διάθεσή μας μπορεί να βελτιωθεί. Τα συναισθήματά μας σταθεροποιούνται καθώς μαθαίνουμε να βαδίζουμε σε θάλασσες δυνατών συναισθημάτων. Νιώθουμε σίγουροι, ανάλαφροι και πιο σταθεροί μέσα μας, λιγότερο ανάστατοι, κάτι που έχει θετικό αντίκτυπο στη συνολική μας ευημερία: ψυχολογική όσο και σωματική. Το μεγαλύτερο όφελος; Μας το δίνει πίσω η ζωή μας. Δεν είμαστε πλέον διανοητικά ή συναισθηματικά απόντες, ούτε ζούμε στο παρελθόν ενώ φαντασιωνόμαστε το μέλλον. Είμαστε εδώ, τώρα. Επιτέλους».

Η Vogue μίλησε με 3 experts που μας συμβουλεύουν πως να ξεκινήσουμε να ενσωματώνουμε την πρακτική της ενσυνειδητότητας στη ζωή μας- και πώς να το κάνουμε σωστά.

Κεφάλαιο άγχος: 3 experts δίνουν συμβουλές για πιο ήρεμη ζωή-1
©Unsplash

Το να είστε ενσυνείδητοι σημαίνει να έχετε πλήρη επίγνωση την κάθε στιγμή. «Προσέξτε – δεν πρόκειται για κάτι που συνέβη χθες ή για κάτι που μπορεί να συμβεί αύριο», λέει η Santorini «Το θέμα είναι να είστε πλήρως παρόντες, αυτή τη στιγμή, καθώς ζείτε τη ζωή σας». Ρωτήστε τον εαυτό σας πώς αισθάνεστε και τι συμβαίνει σωματικά στο σώμα σας, αυτή τη στιγμή. Ξεκινήστε ρυθμίζοντας ειδοποιήσεις που θα σας υπενθυμίζουν αυτό το σημαντικό και δύσκολο task. Είτε το κάνετε καθώς αγοράζετε τον πρωινό σας καφέ, καθώς περπατάτε στη δουλειά σας ή ενώ βουρτσίζετε τα δόντια σας, αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας να δείτε τι συμβαίνει (με εσάς) ψυχικά και σωματικά, χωρίς να κρίνετε ή να έχετε γνώμη», προσθέτει η Santorini.

Εάν δεν είστε σίγουροι για τη διαφορά μεταξύ διαλογισμού και ενσυνειδητότητας, η Santorini εξηγεί ότι ο διαλογισμός είναι ένας κλασικός τρόπος για να εξασκήσετε την ενσυνειδητότητα και να γίνετε πλήρως παρόντες. «Άλλοι άνθρωποι το κάνουν διαφορετικά – κάποιοι παρακολουθούν την αναπνοή τους, άλλοι χρησιμοποιούν μια επαναλαμβανόμενη λέξη ή μάντρα ή επικεντρώνονται σε ένα κερί. Οι βασικές αρχές είναι ίδιες – πρέπει να αφιερώσετε χρόνο για να είστε χαλαροί και συνειδητοί». Κάθε φορά που το μυαλό σας περιπλανιέται, φέρτε το απαλά σε επίγνωση.

Mindlessness

«Το αντίθετο της ενσυνειδητότητας είναι η έλλειψη προσοχής – αρχίστε να το παρατηρείτε κι εσείς», προτείνει η Santorini. Πολλοί από εμάς βρισκόμαστε σε κατάσταση ανεμοστρόβιλου κάποιες φορές, για παράδειγμα τρώμε μεσημεριανό και δεν θυμόμαστε ούτε τι γεύση είχε. Προσπαθήστε να αναγνωρίσετε τη συγκεκριμένη στιγμή και τραβήξτε τον εαυτό σας πίσω σε αυτή.

Κεφάλαιο άγχος: 3 experts δίνουν συμβουλές για πιο ήρεμη ζωή-2
©Unsplash

Αναπνοή

Προσπαθήστε να συντονίσετε την αναπνοή σας. Οι αργές, βαθιές αναπνοές βοηθούν στην ενεργοποίηση του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος του σώματος, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία ανάπαυσης και πέψης, και ταυτόχρονα απενεργοποιεί το συμπαθητικό νευρικό μας σύστημα – ή τη λειτουργία αγωνίας ή φυγής. «Η αποτελεσματική αναπνοή μπορεί να είναι δύσκολη για μερικούς ανθρώπους, επειδή συνήθως είμαστε τόσο παθητικοί με αυτό», λέει ο Matt Penman, δάσκαλος γιόγκα στο Bodyism.

Μπορείτε να καθίσετε, να κλείσετε τα μάτια σας και να παρακολουθήσετε τον ρυθμό της φυσικής σας αναπνοής, παρατηρώντας πότε το μυαλό σας περιπλανάται (κάτι που θα γίνει). Όταν το μυαλό παρασύρεται, επιστρέψτε στην επόμενη εισπνοή σας και ξεκινήστε ξανά». Κάντε το μια συνήθεια κάθε πρωί ή βράδυ.

Η προπόνησή σας μπορεί επίσης να είναι μια στιγμή για να είστε ενσυνείδητοι, και ο Penman έχει σημειώσει ότι πολλοί από τους πελάτες του ζητούν πλέον να ενσωματωθεί ο διαλογισμός περισσότερο περισσότερο στις προπονήσεις τους, αντί για μόλις 30 δευτερόλεπτα στο τέλος. Η οπτικοποίηση κάθε μυός που λειτουργεί δεν είναι μόνο καλή για το μυαλό, αλλά έχει επίσης αποδειχθεί ότι ενισχύει τα αποτελέσματα της προπόνησης λόγω της σύνδεσης μυαλού-μυών. «Όταν γνωρίζουμε τι μας προκαλεί και τι μας εμπνέει να ξεπεράσουμε τα όριά μας, μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα», λέει ο Penman. «Το mindful living θέλει χρόνο μέχρι να καταφέρουμε να το αποκτήσουμε».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT