Georges Seurat: Ποιος είναι ο ζωγράφος που τιμά με doodle η Google

Georges Seurat: Ποιος είναι ο ζωγράφος που τιμά με doodle η Google

Στον Γάλλο ζωγράφο Georges Seurat (Ζωρζ Σερά) αφιερώνει η Google το σημερινό της (2 Δεκεμβρίου) doodle, με αφορμή τη συμπλήρωση 162 χρόνων από τη γέννησή του

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον μετα-ιμπρεσσιονιστή ζωγράφο Georges Seurat (Ζωρζ Σερά), το έργο του οποίου «Ένα κυριακάτικο απόγευμα στο νησί της Γκραντ Ζατ» (1884-1886) θεωρείται πως άλλαξε την κατεύθυνση σύγχρονης τέχνης, αποτελώντας την αρχή του νεο-ιμπρεσιονισμού, αφιερώνει η Google το σημερινό της (2 Δεκεμβρίου) doodle, με αφορμή τη συμπλήρωση 162 χρόνων από τη γέννησή του.

Ο Σερά γεννήθηκε το 1859 στο Παρίσι, πρωτεύουσα της Γαλλίας, με τον πατέρα του να είναι δικαστικός υπάλληλος, με καταγωγή από την Καμπανία. Αρχικά σπούδασε τέχνη με τον γλύπτη Justin Lequiene, ενώ παρακολούθησε τη Σχολή Καλών Τεχνών το 1878 και το 1879.

Έπειτα από ένα χρόνο υπηρεσίας στη στρατιωτική ακαδημία στη Βρέστη, επέστρεψε στο Παρίσι το 1880. Μοιράστηκε ένα μικρό εργαστήριο στην Αριστερή Όχθη με δύο φίλους φοιτητές πριν μετακομίσει σε ένα δικό του στούντιο.

Την επόμενη διετία, επικεντρώθηκε στην τέχνη του ασπρόμαυρου σχεδίου. Το 1883 ζωγράφισε τον πρώτο του μεγάλο πίνακα – έναν τεράστιο καμβά με τίτλο «Κολυμβητές στην Ασνιέρ». Ο πίνακας ωστόσο απορρίφθηκε από το Σαλόν, με τον Σερά να απομακρύνεται από τα επίσημα ιδρύματα και να συγκαταλέγεται στους ανεξάρτητους καλλιτέχνες του Παρισιού.

Ένα χρόνο αργότερα, το 1884, από κοινού με άλλους καλλιτέχνες -μεταξύ των οποίων και ο Μαξιμιλιάν Λους- δημιούργησαν την εταιρεία ή Σαλόν ανεξάρτητων καλλιτεχνών. Εκεί έγινε φίλος με τον καλλιτέχνη Πωλ Σινιάκ.

Ο Σερά μοιράστηκε τις νέες ιδέες του για τον πουαντιγισμό με τον Σινιάκ, ο οποίος στη συνέχεια ζωγράφισε στην ίδια τεχνοτροπία. Το καλοκαίρι του 1884 ο Σερά άρχισε να εργάζεται για το αριστούργημά του «Ένα κυριακάτικο απόγευμα στο νησί Λα Γκραντ Ζατ», που χρειάστηκε δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί και το οποίο θεωρείται ένας από τους γνωστότερους πίνακες του 19ου αιώνα.

Georges Seurat: Ποιος είναι ο ζωγράφος που τιμά με doodle η Google-1
Φωτ. SHUTTERSTOCK

Με πληροφορίες από Wikipedia

Ειδήσεις σήμερα

Εμβολιασμός: Υποχρεωτικότητα και επιβολή προστίμου αυξάνουν τα ραντεβού

Μόνο με PCR το πιστοποιητικό νόσησης για ανεμβολίαστους – Τι εισηγούνται οι ειδικοί

ΠΟΥ για Όμικρον: Αποτελεσματικά τα εμβόλια στη βαριά νόσηση

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή