Πάσχα στην Ανάφη: Το έθιμο με το φουρνί και τα γλυκά

Πάσχα στην Ανάφη: Το έθιμο με το φουρνί και τα γλυκά

Στην Ανάφη, σε όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, οι νοικοκυρές φτιάχνουν κουλουράκια, τσουρέκια με αυγά και το παραδοσιακό γλυκό μελιτερά με φρέσκια μυζήθρα, αυγά, ζάχαρη και μαστίχα

43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Ανάφη, σε όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, οι νοικοκυρές φτιάχνουν κουλουράκια, τσουρέκια με αυγά και το παραδοσιακό γλυκό μελιτερά με φρέσκια μυζήθρα, αυγά, ζάχαρη και μαστίχα.

Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου τα νοικοκυριά ζυμώνουν τις τυρόπιτες, με ντόπιο τυρί, μαστίχα, γλυκάνισο και μπόλικο σαφράν, που τους δίνει ιδιαίτερη γεύση και όμορφο κίτρινο χώμα Το απόγευμα όλο το χωριό μυρίζει καμένα αμπελόκλαδα, που καίγονται πολύ ώρα για να προετοιμασθεί το «φουρνί». Εκεί, με την πόρτα του να σφραγίζεται με λάσπη για να μην περάσει αέρας και καεί το κρέας, ψήνεται για περίπου έξι ώρες το κατσικάκι με αναφιώτικο τυρί μέσα σε ταψί καλά σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο. Συνοδευόμενο από κόκκινο τοπικό κρασί, το νόστιμο κατσικάκι αποτελεί το πασχαλινό μενού των Αναφιωτών. 

Μετά την Δεύτερη Ανάσταση, οι κάτοικοι συγκεντρώνονται στην πλατεία του Αγίου Νικολάου, και μοιράζονται γλυκά από τις οικογένειες που έχουν χάσει κάποιον δικό τους άνθρωπο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή