Ώρα αποφάσεων για Ντεπ – Χερντ: Το χρονικό της κινηματογραφικής δίκης

Ώρα αποφάσεων για Ντεπ – Χερντ: Το χρονικό της κινηματογραφικής δίκης

Τι θα συμβεί σε περίπτωση που κερδίσει ο Τζόνι Ντεπ και τι σε περίπτωση που το δικαστήριο αποφασίσει υπέρ της Άμπερ Χερντ.

4' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επί έξι εβδομάδες, οι δημοσιογράφοι μετέτρεψαν τη δική σε καθημερινή σαπουνόπερα και τα social media έκαναν viral τις ζωές των δύο ενδίκων. H δικαστική διαμάχη μεταξύ του Τζόνι Ντεπ και της Άμπερ Χερντ φτάνει στο τέλος της, με τους δύο ηθοποιούς να αναβιώνουν τις επεισοδιακές στιγμές πριν το διαζύγιό τους το 2016.

Όλα ξεκίνησαν όταν η Άμπερ Χερντ έγραψε ένα άρθρο στην Washington Post το 2018, όπου περιέγραφε τον εαυτό της ως «δημόσιο πρόσωπο που αντιπροσωπεύει την ενδοοικογενειακή βία». Αν και δεν κατονόμαζε τον πρώην σύζυγό της, ο Τζόνι Ντεπ τη μήνυσε για συκοφαντική δυσφήμηση, ζητώντας 50 εκατ. δολάρια επειδή το άρθρο έθιξε τη φήμη και την καριέρα του.

Η πλευρά του ηθοποιού έχει αρνηθεί όλες τις κατηγορίες για βία. Από τη μεριά της, η Χερντ προχώρησε και αυτή σε μήνυση κατά του Ντεπ, ζητώντας 100 εκατ. δολάρια, έπειτα από δηλώσεις του δικηγόρου του ότι η ηθοποιός λέει ψέματα. Υπενθυμίζεται ότι η ηθοποιός είχε καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα κατά του Ντεπ τη χρονιά που του ζήτησε διαζύγιο.

Oι δικηγόροι των δύο πλευρών προχώρησαν στις τελικές αγορεύσεις τους την Πέμπτη και σήμερα οι ένορκοι θα ξεκινήσουν τις διαβουλεύσεις, πριν ανακοινώσουν την απόφασή τους. Η διαδικασία αυτή μπορεί να κρατήσει μερικές ώρες ή ακόμα και αρκετές μέρες. Οι ένορκοι θα εκδώσουν αποφάσεις και για τις δύο υποθέσεις.

Ώρα αποφάσεων για Ντεπ – Χερντ: Το χρονικό της κινηματογραφικής δίκης-1

Ποια ήταν τα κύρια σημεία της δίκης;

Σίγουρα, αρκετά κωμικοτραγικά στιγμιότυπα θα μείνουν αξέχαστα στους θεατές, τους ενόρκους και τη δικαστή, όπως για παράδειγμα η κατάθεση του σωματοφύλακα της Χερντ από το αυτοκίνητο ή η περιγραφή του περίφημου περιστατικού με την αφόδευση στο κρεβάτι του Ντεπ.

Όσον αφορά στο «ζουμί» της υπόθεσης, τα παρακάτω στοιχεία είναι τα πιο σημαντικά:

  • Για το πραγματικό αντικείμενο της δίκης, τη δυσφήμηση, η Άμπερ Χερντ υποστήριξε ότι στο άρθρο στην Washington Post αναφερόταν στον εαυτό της και τη ζωή μετά το διαζύγιο, όχι στον ίδιο τον Τζόνι Ντεπ. Ο ηθοποιός αρνήθηκε ότι έβλαψε ποτέ την πρώην σύζυγό του ούτε καμία άλλη γυναίκα, λέγοντας ότι οι κατηγορίες της κατέστρεψαν την καριέρα του.
  • Ο 58χρονος Ντεπ κατέθεσε ότι η ηθοποιός τον μείωνε συνεχώς, τον έβριζε και κάποιες φορές ξεσπούσε και σωματικά πάνω του. Έδειξε φωτογραφίες από μελανιές και γρατζουνιές που είχε στο πρόσωπό του. Η Χερντ αρνήθηκε ότι επιτέθηκε ποτέ στον πρώην σύζυγό της.
  • Όσον αφορά στο περιστατικό με τον τσακωμό που κατέληξε με τον Ντεπ να χάνει μέρος του μεσαίου δακτύλου του χεριού του, η κάθε πλευρά υποστήριξε διαφορετικά πράγματα.
  • Ο ηθοποιός των «Πειρατών της Καραϊβικής» ισχυρίστηκε ότι η Αμπερ Χερντ πέταξε ένα μπουκάλι βότκα και του έκοψε το χέρι. Ο ίδιος έγραψε με το αίμα του μηνύματα στον τοίχο.
  • Από την πλευρά της, η 36χρονη ηθοποιός υποστήριξε κλαίγοντας ότι ο ο Ντεπ την είχε κακοποιήσει σεξουαλικά με το μπουκάλι αυτό.
Ώρα αποφάσεων για Ντεπ – Χερντ: Το χρονικό της κινηματογραφικής δίκης-2
  • Η Χερντ υποστήριξε ότι σε έναν καυγά ο Ντεπ της έσπασε τη μύτη και της ξερίζωσε τα μαλλιά. Έδειξε φωτογραφίες στο δικαστήριο από τραύματα και μελανιές που είχε από άλλους καυγάδες. Η πλευρά του ηθοποιού υποστήριξε ότι η Χερντ είχε επεξεργαστεί τις φωτογραφίες, ενώ έδειξε εικόνες από δημόσιες εμφανίσεις της την ίδια περίοδο όπου φαινόταν να είναι καλά.
  • Η ηθοποιός ανέφερε επίσης και άλλα περιστατικά σεξουαλικής βίας, όπως για παράδειγμα όταν την έψαξε σωματικά ο Ντεπ για ναρκωτικά. Περιέγραψε ότι ο ηθοποιός γινόταν άλλος άνθρωπος όταν έπαιρνε ναρκωτικά. Παρουσίασε και μηνύματα όπου ο πρώην σύζυγός του έλεγε στον φίλο του και ηθοποιό, Πολ Μπέτανι, ότι «θα την πνίξει και μετά θα την κάψει».
  • Για το περιστατικό με τα κόπρανα που βρήκε στο κρεβάτι του ο Τζόνι Ντεπ, η πλευρά της ηθοποιού υποστήριξε ότι το έκαναν τα σκυλιά της. Σωματοφύλακας του ηθοποιού κατέθεσε ότι η Χερντ του είχε πει ότι ήταν «μια φάρσα που πήγε στραβά».

Τι θα συμβεί αν κερδίσει ο Τζόνι Ντεπ;

Αν το δικαστήριο αποφασίσει ότι πράγματι η Άμπερ Χερντ δυσφήμισε τον Τζόνι Ντεπ, τότε θα επιδικάσουν την αποζημίωση που έχει ζητήσει ο ηθοποιός. Το ποσό αυτό μπορεί να είναι μεγαλύτερο ή μικρότερο από τα 50 εκατ. δολάρια που θέλει ο Ντεπ.

Σημειώνεται ότι δεν προβλέπεται σε καμία περίπτωση τιμωρία της Χερντ με φυλάκιση. Πρόκειται εξάλλου για αστική και όχι ποινική υπόθεση.

Τι θα συμβεί αν κερδίσει η Άμπερ Χερντ;

Αν κερδίσει η ηθοποιός του «Aquaman 2» τη δίκη, τότε δεν θα χρειαστεί να πληρώσει κάτι στον πρώην σύζυγό της. 

Μάλιστα, αν το δικαστήριο αποφασίσει υπέρ της για τη μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση που έχει καταθέσει κατά των δικηγόρων του ηθοποιού, μπορεί να πάρει την αποζημίωση των 100 εκατ. δολαρίων που έχει ζητήσει από τον Ντεπ.

Μπορεί να μην κερδίσει κανείς από τους δύο;

Σημειώνεται ότι υπάρχει περίπτωση να μην κερδίσει κανείς από τους δύο, δηλαδή οι ένορκοι να κρίνουν αθώα τη Χερντ στην καταγγελία δυσφήμησης από τον Ντεπ και το ανάποδο. Έτσι και οι δύο ηθοποιοί θα βγουν χαμένοι, αφού θα έχουν υποστεί μια τόσο δημόσια δίκη χωρίς να  πάρουν αποζημίωση ή έστω την ηθική ικανοποίηση ότι δικαιώθηκαν.

Τι λέει η κοινή γνώμη για τη δίκη;

Αν και έχει ζητηθεί από τους ενόρκους να μη μιλήσουν σε κανέναν για τη δίκη και να μην μπουν στον πειρασμό να διαβάσουν οτιδήποτε για αυτήν, η κοινή γνώμη μπορεί να παίξει και αυτή τον ρόλο της στην τελική απόφαση. Εξάλλου, η δίκη έγινε αντικείμενο βοράς τόσο από τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης όσο και από τα social media.

Ώρα αποφάσεων για Ντεπ – Χερντ: Το χρονικό της κινηματογραφικής δίκης-3

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η πλειονότητα του απλού κόσμου φαίνεται πως τάσσεται υπέρ του Τζόνι Ντεπ. Ο ηθοποιός «κέρδισε» τον κόσμο με το ανεπιτήδευτό του ύφος και το γεγονός ότι δεν δίσταζε να γελάει κατά τις χιουμοριστικές στιγμές της δίκης. Αντίθετα, οι περισσότεροι δεν πείστηκαν από το θλιμμένο προσωπείο της Άμπερ Χερντ μπροστά στις κάμερες.

Αντίθετα, τα μέσα ενημέρωσης – ειδικά στις ΗΠΑ – προσπαθούν να κρατήσουν μια πιο ουδέτερη στάση, αν και είναι φανερό ότι τείνουν προς την πλευρά του θύματος της φερόμενης ενδοοικογενειακής βίας, δηλαδή της 36χρονης ηθοποιού.

Φωτογραφίες: Reuters

Με πληροφορίες από Washington Post, iNews

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή