Με ατέλειωτο παιχνίδι και φαντασία τα παιδιά γνωρίζουν τον κόσμο της Οδικής Ασφάλειας
ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
με-ατέλειωτο-παιχνίδι-και-φαντασία-τα-561898459

Με ατέλειωτο παιχνίδι και φαντασία τα παιδιά γνωρίζουν τον κόσμο της Οδικής Ασφάλειας

Τα παιδιά μας μπορούν να καταφέρουν τα πάντα, αρκεί να είμαστε δίπλα τους και να τους προσφέρουμε τα κατάλληλα εφόδια για να το αποδείξουν. Για τον λόγο αυτό, η «Αττική Οδός Α.Ε.» και η «Αττικές Διαδρομές Α.Ε.» επιλέγουν να απευθυνθούν στους αυριανούς οδηγούς με στόχο την προαγωγή της παιδείας Οδικής Ασφάλειας με τη βαθιά πεποίθηση ότι αποτελεί κλειδί για τη βελτίωση των ανησυχητικών δεικτών των τροχαίων ατυχημάτων στη χώρα μας. 

Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο εταιρείες που βρίσκονται πίσω από το έργο της Αττικής Οδού προωθούν συνεχώς νέες δράσεις και πρωτοβουλίες για να μυήσουν παιδιά και εφήβους σε βασικούς και ειδικούς κανόνες Οδικής Ασφάλειας. Ενδεικτικά, όλα αυτά τα χρόνια έχουν καταφέρει να προσεγγίσουν με δημιουργικότητα και φαντασία πάνω από 150.000 παιδιά μέσα από ολοκληρωμένα προγράμματα Οδικής Ασφάλειας και Κυκλοφοριακής Αγωγής. 

5 εκπαιδευτικές δράσεις για έναν σπουδαίο σκοπό

Τα προγράμματα ευαισθητοποίησης της Αττικής Οδού για την Οδική Ασφάλεια σχεδιάζονται με την αρωγή εξειδικευμένων επαγγελματιών, ενώ χρόνο με τον χρόνο ανανεώνονται και εξελίσσονται με βάση τις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη πέντε (5) εκπαιδευτικές δράσεις, η μία καλύτερη από την άλλη.

Με ατέλειωτο παιχνίδι και φαντασία τα παιδιά γνωρίζουν τον κόσμο της Οδικής Ασφάλειας-1

Μάτια ανοιχτά στον δρόμο, the e-Learning Edition

Το e-Learning πρόγραμμα «Μάτια ανοιχτά στον δρόμο» συνιστά ένα διαδραστικό ταξίδι στην Οδική Ασφάλεια για εφήβους, διάρκειας μίας ώρας, με quiz και θεωρία να εναλλάσσονται στις οθόνες των υπολογιστών τους κρατώντας ζωντανό το ενδιαφέρον τους. Αποτελεί ουσιαστικά την εξέλιξη του ομότιτλου δια ζώσης σεμιναρίου που έφερε στην «Αττικές Διαδρομές Α.Ε.» το «Αριστείο στην Οδική Ασφάλεια 2015» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες. 

Σήμερα, η e-Learning έκδοση για μαθητές Β’ και Γ’ Γυμνασίου και όλων των τάξεων του Λυκείου, με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.), φτάνει στις πιο απομακρυσμένες περιοχές και σε σχολεία όλης της Ελλάδας, μέσα από τις δυνατότητες που ανοίγει μπροστά μας ο ψηφιακός κόσμος.

Με ατέλειωτο παιχνίδι και φαντασία τα παιδιά γνωρίζουν τον κόσμο της Οδικής Ασφάλειας-2

Ο Αττικούλης στο βασίλειο της Ατζαμοσύνης

Πριν από 15 χρόνια οι δύο εταιρείες οραματίστηκαν μια θεατρική παράσταση που θα μιλάει στη γλώσσα των παιδιών για την Οδική Ασφάλεια. Κι έτσι δημιουργήθηκε ο «Αττικούλης» αποκλειστικά για την Αττική Οδό από την Ειρήνη Φ. Κουτσαύτη και υλοποιήθηκε για πρώτη φορά σε σκηνοθεσία Μαίρης Ιγγλέση. 

Έκτοτε η διαδρομή είναι συναρπαστική και είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παράσταση πάνω από 62.000 μικροί θεατές. Η βιωματική αυτή εμπειρία μάλιστα για παιδιά Νηπιαγωγείου και Δημοτικού, έφερε στην «Αττικές Διαδρομές Α.Ε.» το «Αριστείο στην Οδική Ασφάλεια 2015» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες.

Σήμερα, ο Αττικούλης επέστρεψε δριμύτερος για να διαλευκάνει ένα ακόμα μυστήριο. Η παράσταση «Ο Αττικούλης στο βασίλειο της Ατζαμοσύνης» ταξιδεύει μικρούς και μεγάλους σε μαγικά μέρη, με τελικό προορισμό πάντα, έναν κόσμο γεμάτο ασφάλεια στους δρόμους.

Με ατέλειωτο παιχνίδι και φαντασία τα παιδιά γνωρίζουν τον κόσμο της Οδικής Ασφάλειας-3

Οι Τροβαδούροι της Ασφάλτου, με τους Burger Project

Το πάρτι μόλις ξεκίνησε! Η μουσικοχορευτική παράσταση «Οι Τροβαδούροι της Ασφάλτου» με τους Burger Project αποτελεί μια ακόμη πρωτοβουλία των εταιρειών «Αττική Οδός Α.Ε.» και «Αττικές Διαδρομές Α.Ε.» για την ευαισθητοποίηση παιδιών Νηπιαγωγείου και Δημοτικού σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.

Στο πλαίσιο της παράστασης το δημοφιλές νεανικό συγκρότημα μετατρέπει την Κυκλοφοριακή Αγωγή σε γιορτή, μέσα από απολαυστικούς διαλόγους, χορό και τραγούδια. Στόχος είναι η εξοικείωση των παιδιών με τους βασικούς κανόνες του ΚΟΚ, τη σωστή συμπεριφορά του πεζού, του ποδηλάτη, αλλά και του skater, ενώ παράλληλα η παράσταση μεταφέρει μηνύματα για τη σπουδαιότητα της ζώνης, του κράνους και του κατάλληλου εξοπλισμού.

Με ατέλειωτο παιχνίδι και φαντασία τα παιδιά γνωρίζουν τον κόσμο της Οδικής Ασφάλειας-4

Οδηγώ και περπατώ με ασφάλεια, στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας

Υπάρχει όμως άλλη μια καινούργια δράση που ενδιαφέρει σίγουρα όλους τους γονείς που αναζητούν δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά τους. Στον ισόγειο χώρο του Παιδικού Μουσείου της Αθήνας οι μικροί φίλοι ηλικίας 3 έως 12 ετών και οι συνοδοί τους θα βρουν το νέο έκθεμα «Οδηγώ και περπατώ με ασφάλεια» που προάγει την Κυκλοφοριακή Αγωγή. Ένα τρισδιάστατο περιβάλλον βιωματικής μάθησης με δρόμους, πεζοδρόμια, διαβάσεις, φανάρια, σήματα της τροχαίας κ.ά., που βοηθά τα παιδιά να υιοθετήσουν ασφαλείς τρόπους οδικής κυκλοφορίας ως πεζοί, ποδηλάτες, επιβάτες ή οδηγοί. 

Το έκθεμα σχεδιάστηκε από διεπιστημονική ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή παιδαγωγών και μουσειολόγων από το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο καθώς και συγκοινωνιολόγων από τις εταιρείες «Αττική Οδός Α.Ε.» και «Αττικές Διαδρομές Α.Ε.», και υλοποιήθηκε μετά από εξάμηνη μελέτη. 

Κυκλοφορώ με Ασφάλεια, σε συνεργασία με το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς»

Το πρόγραμμα Κυκλοφοριακής Αγωγής «Κυκλοφορώ με Ασφάλεια» απευθύνεται σε παιδιά Νηπιαγωγείου και Δημοτικού, τελεί υπό την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) και δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς».

Ο σχεδιασμός του στηρίχθηκε σε δοκιμασμένες πρακτικές ευρωπαϊκής εμπειρίας υπό την επιστημονική επίβλεψη συγκοινωνιολόγων, παιδαγωγών και ψυχολόγων. «Δρόμος και οχήματα», «Βαδίζω στο πεζοδρόμιο με ασφάλεια», «Σταματάω, ακούω, βλέπω», «Διασχίζω τον δρόμο από ασφαλή σημεία και με συγκεκριμένους κανόνες», «Παίζω με ασφάλεια στην πόλη μου» και «Συμπεριφέρομαι σωστά ως πεζός», είναι μέρος της εκπαιδευτικής ύλης του προγράμματος που συναρπάζει παιδιά και εκπαιδευτικούς από το 2009.

Περισσότερες πληροφορίες για τα προγράμματα ευαισθητοποίησης της Αττικής Οδού, καθώς και για ζητήματα Οδικής Ασφάλειας, στο www.aodos.gr.

Συμπληρώστε τη Φόρμα Συμμετοχής, εδώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή