Η P&G φέρνει την φύση στην πόλη
ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
η-pg-φέρνει-την-φύση-στην-πόλη-562066339

Η P&G φέρνει την φύση στην πόλη

Μετά από την δημιουργία 10 πάρκων τσέπης σε Αττική και Θεσσαλονίκη, η P&G «πρασινίζει» ακόμα περισσότερο την πόλη μέσα από δύο νέα πάρκα τσέπης στον Άγιο Δημήτριο.

Τα τελευταία χρόνια πλήθος ερευνών έχουν δείξει πως η επαφή με λίγο πράσινο μπορεί να βελτιώσει την διάθεση, αλλά και την γενικότερη ευεξία μας. Ίσως είναι κάτι που ακούγεται λογικό, αλλά ταυτόχρονα μπορεί αναπόφευκτα κάποιος να σκεφτεί πως η έλλειψη χρόνου είναι πιθανό να σταθεί εμπόδιο στην σχέση του με την φύση. Οι περισσότερες έρευνες, όμως, καταλήγουν πως δεν χρειάζεται κάποιος να διανύσει μεγάλες αποστάσεις για να βρει το κοντινότερο δάσος ή δρυμό. Ακόμα και η επαφή με λίγο πράσινο της πόλης, μπορεί να έχει αρκετά θετικό αντίκτυπο στην ζωή σας. Ανάμεσα στο γκρίζο των πόλεων, όμως, είναι πολλές φορές αρκετά δύσκολο να βρούμε ακόμα και λίγη φύση να «βυθιστούμε», έτσι ώστε να αποσυνδεθούμε από την βαβούρα της πόλης. Όλοι γνωρίζουμε πως τα τελευταία χρόνια οι πόλεις μας έχουν ανάγκη από πηγές πράσινου και οξυγόνου, περισσότερο από ποτέ. Η P&G προσπαθεί με τον δικό της τρόπο να μας βοηθήσει σε αυτή την προσπάθεια μέσα από την δημιουργία πάρκων τσέπης στις πυκνοκατοικημένες περιοχές των μεγάλων πόλεων.

Η P&G φέρνει την φύση στην πόλη-1
Το πάρκο Τσέπης επί των οδών Νάξου και Μουργκάνας, πριν και μετά την μεταμόρφωσή του.

Μέσα από το πρόγραμμα «Δημιουργούμε πάρκα τσέπης κάνουμε τις πόλεις μας πιο βιώσιμες» και την δύναμη των προϊόντων της Ariel, Fairy και Always, η P&G, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και την Οργάνωση ΓΗ, αξιοποιεί εγκαταλελειμμένους χώρους μέσα στις πόλεις, και τους μετατρέπει σε πηγές πράσινου, ανάσες δροσιάς και σημεία συνάντησης και αναψυχής για μικρούς και μεγάλους. Σε όλη την διαδικασία κατασκευής η φύση έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, αφού ακολουθούνται σε μεγάλο βαθμό αρχές του βιοφιλικού σχεδιασμού. Οι περισσότερες κατασκευές έχουν γίνει με επαναχρησιμοποιημένα και φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, και έχουν εφαρμοστεί λύσεις βασισμένες στις έννοιες της αειφόρας ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας. Ταυτόχρονα, ανανεώθηκαν πλήρως όλες οι αστικές υποδομές και ο εξοπλισμός, ενώ ενισχύθηκε και ο φωτισμός από αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα προηγμένης τεχνολογίας με στόχο την μείωση της φωτορύπανσης.

Στα δέκα πάρκα τσέπης που έχουν δημιουργηθεί μέχρι στιγμής σε περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, έρχονται να προστεθούν ακόμα δύο στην περιοχή του Άγιου Δημήτριου. Δύο ακόμα χώροι επί των οδών Νάξου & Τριφυλλίας και Νάξου & Μουργκάνας μεταμορφώθηκαν σε ανάσες πρασίνου. Στο πάρκό επί των οδών Νάξου και Τριφυλλίας, έκτασης 161 τ.μ., έχουν προστεθεί περισσότερα από 270 δέντρα και φυτά, μεταξύ των οποίων, ροδιές, μανταρινιές, αμυγδαλιές, σάλβιες, γιασεμί κ.α.. Ταυτόχρονα, έχουν τοποθετηθεί κάδοι απορριμμάτων και ένας ηλιακός φορτιστής κινητών συσκευών για να δώσει λύσεις στις ανάγκες φόρτισης των επισκεπτών του πάρκου.

Η P&G φέρνει την φύση στην πόλη-2
Το πάρκο Τσέπης επί των οδών Νάξου και Τριφυλλίας, πριν και μετά την μεταμόρφωσή του.

Κυπαρίσσια, μυρτιές, βερβένες, νάρκισσους και περίπου άλλα 280 φυτά μπορεί κάποιος να απολαύσει αν επισκεφθεί το πάρκο τσέπης, έκτασης 242 τ.μ., επί των οδών Νάξου και Μουργκάνας. Στο πάρκο έχουν δημιουργηθεί, επίσης, τρία διαφορετικά οικοσυστήματα εμπνευσμένα από τα στοιχεία της φύσης, αλλά και μια κεντρική νησίδα βιοποικιλότητας. Σε κάθε τμήμα η φύτευση διαφοροποιείται, ενώ ταυτόχρονα κάποιες κατασκευές ενισχύουν περαιτέρω τον χαρακτήρα του κάθε οικοσυστήματος. Και στα δύο πάρκα έχουν τοποθετηθεί καθιστικοί πάγκοι, έτσι ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να καθίσουν και να απολαύσουν το πράσινο. Με την προσθήκη αυτών των δύο πάρκων, η P&G κατάφερε σε διάστημα 1,5 χρόνου να δημιουργήσει 5.100 τ.μ. πράσινου με συνολικά περισσότερα από 7.200 δέντρα και φυτά.

Η ύπαρξη ενός χώρου, όπου μπορεί κάποιος να πάρει μερικές ανάσες πριν την δουλεία ή να κάνει ένα απογευματινό περίπατο, μπορεί να προσφέρει αμέτρητες στιγμές χαλάρωσης και ευεξίας σε μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων. Μάλιστα ένα από τα δύο πάρκα βρίσκεται απέναντι από σχολείο, άρα οι μικρότεροι κάτοικοι της περιοχής μπορούν να παίξουν και να συνδεθούν σε χώρους με περισσότερη φύση και λιγότερο τσιμέντο. Η αξία αυτού του εγχειρήματος είναι σαφώς ανεκτίμητη, αφού αυτά τα πάρκα αναβαθμίζουν την αισθητική της περιοχής και συμβάλλουν στην βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της. Μπορεί να είναι πάρκα τσέπης, αλλά η συμβολή τους δεν είναι σίγουρα μικρή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή