Βίντεο: 45 λεπτά μουσικής συμπερίληψης που ενώνουν όλους τους ανθρώπους

Βίντεο: 45 λεπτά μουσικής συμπερίληψης που ενώνουν όλους τους ανθρώπους

H φετινή Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής στον Άγιο Δημήτριο, θα μείνει αξέχαστη και βαθιά χαραγμένη σε όλους όσους είχαν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν

4' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

nevronas.gr/ του Νίκου Παγίδα – Εργοθεραπευτή

H φετινή Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής στον Άγιο Δημήτριο, θα μείνει αξέχαστη και βαθιά χαραγμένη σε όλους όσους είχαν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν. Μα γιατί θα αναρωτιέστε… Γιατί αυτή η συναυλία ήταν διαφορετική, ήταν συμπεριληπτική, ήταν μοναδική.

Η Τρίτη 21 Ιουνίου, ημέρα έναρξης του θερινού ηλιοστασίου, μας βρήκε στην πλατεία Άρη Βελουχιώτη, να υποδεχόμαστε και επίσημα το καλοκαίρι με τους πιο όμορφους ήχους, της αγγλόφωνης και ελληνόφωνης rock, της pop, της country – folk, του ελληνικού έντεχνου! Μας βρήκε όμως και να παρακολουθούμε το συμπεριληπτικό μουσικό συγκρότημα (ανάπηρων και μη ανάπηρων μουσικών) Bandokafenio, που μαζί με τον Μάκη Τσιγάντες κατάφεραν να ξεσηκώσουν, αλλά και να συγκινήσουν τους παρευρισκόμενους.

Αφορμή αυτής της μουσικής συνύπαρξης ήταν η παρουσίαση του τραγουδιού «Στο Φάσμα της Ψυχής» που αφορά στον αυτισμό και στόχο έχει να βοηθήσει στην κατανόηση και τη προσέγγιση των αυτιστικών από τους νευροτυπικούς της κοινωνίας. Mια σπουδαία δουλειά από τρεις φίλους τον Ιωάννη Ζορμπαλά (που έγραψε το ποίημα), τον Μάκη Τσιγάντες (που το μελοποίησε και το ερμηνεύσε) και τον Μανώλη Μάτσο (που ανέλαβε την μουσική παραγωγή).

45 λεπτά Μουσικής Συμπερίληψης στην σκηνή…

Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου με χαρά αποδέχτηκε και υλοποίησε την πρόταση του nevronas.gr, δίνοντας 45 λεπτά στη διάθεση των μελών του συγκροτήματος να ξεδιπλώσουν το ταλέντο και την ενέργεια τους. Η διάθεση όλων στα ύψη, η προσπάθεια σημαντική, μα πάνω από όλα ευχαρίστηση που θα ζήλευαν πολλοί. Τα πρώτα 45 λεπτά της μπάντας σε ένα τόσο μεγάλο και σημαντικό γεγονός, την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής. Τα πρώτα 45 λεπτά του δήμου στη μουσική Συμπερίληψη σε μια ανοικτή για το κοινό εκδήλωση. Να θυμηθούμε ότι το Δεκέμβριο του 2021, σε συνεργασία με το nevronas.gr, ο μουσικός με αναπηρία όρασης Μάριος Σαρέλλας είχε συμμετάσχει με το συγκρότημά του στη γιορτή που διοργάνωσε ο Δήμος Αγίου Δημητρίου για να τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

Θα μπορούσα να γράφω ατελείωτα για το πως βίωσα και αισθάνθηκα από την αρχή μέχρι το τέλος αυτή την συναυλία, όμως το σημαντικότερο είναι να μάθoυμε τι αισθάνθηκαν και τι θα ήθελαν να επικοινωνήσουν οι πρωταγωνιστές της βραδιάς!

Ο μαέστρος του συγκροτήματος Βαγγέλης Μήτσουρας τα εξηγεί απλά και κατανοητά: “Η μουσική ενώνει, όπως λίγα πράγματα, όλους τους ανθρώπους. Όλοι ταυτόχρονα νιώθουν τον παλμό της, τραγουδάνε τους στίχους και χορεύουν στον ίδιο ρυθμό. Κι έτσι επιτυγχάνεται η συνύπαρξη διαφορετικών ανθρώπων που έχουν όμως τόσες ομοιότητες! Η 21η Ιούνη, η ημέρα της μουσικής ήταν η κατάλληλη ευκαιρία να επιστρέψουμε μετά από έναν χρόνο δυναμικά στις συναυλίες! Η καλοκαιρινή διάθεση, η επαφή με φίλους που είχαμε καιρό να συναντηθούμε και η αγωνία για να ανέβουμε στην σκηνή και να γιορτάσουμε τη μουσική, μας έκαναν να ανυπομονούμε. Για όλους μας είναι κοινή η ανάγκη για διασκέδαση, για χορό για τραγούδι και, οποιαδήποτε δυσκολία αντιμετωπίζουμε, όλοι έχουμε το δικαίωμα στην πρόσβαση σε αυτά τα απλά και πολύτιμα! Με αυτή την σκέψη τραγουδάμε και θα συνεχίσουμε να τραγουδάμε για να φέρνουμε κοντά διαφορετικούς κόσμους! Ευχαριστούμε πολύ για την στήριξη και την αγάπη που μας δίνεται!”

Ο Αντώνης Εξαρχόπουλος που παίζει πλήκτρα συνεχίζει: “Μετά από πολύ καιρό, καλεσμένοι από το Δήμο του Αγίου Δημητρίου και την υποστήριξη του Nevronas, μας δώθηκε η ευκαιρία να παίξουμε σε μια συναυλία στην Πλατεία Άρη Βελουχιώτη. Μαζί, ήταν και ο Μάκης Τσιγάντες που μας υποστηρίζει μουσικά. Ένιωσα χαρούμενος και μεγάλη ικανοποίηση γιατί παίξαμε μπροστά σε μεγάλο κοινό, το οποίο τραγούδησε μαζί μας, μας χειροκρότησε και περάσαμε πάρα πολύ ωραία. Ελπίζω να δωθούν στη μπάντα κι άλλες ευκαιρίες για να τραγουδήσουμε όλοι μαζί παρέα”

Ο Θωμάς Σωτροπάς στα κρουστά λέει: “Είμαι πολύ χαρούμενος για τη συναυλία που κάναμε, να είμαστε όλοι καλά και να το ξανακάνουμε“.

Ο Γιώργος Δανδουλάκης που τραγουδάει: “Νιώθω ότι ξαναβρήκα τον εαυτό μου μετά από τόσο καιρό απουσίας από τις συναυλίες μας”.

Ο Μάνος Μπρούστης η 2η φωνή του Bandokafenio μας είπε: “Η εμπειρία στο πρώτο live μετά από όλο αυτό το διάστημα απουσίας… ήταν φανταστική και ευχαριστούμε πολύ τον Δήμο Αγίου Δημητρίου και τον Nevronas. Εύχομαι να έχουμε κι άλλα live και να μας καλέσουν και από αλλού”.

Ο Μάκης Τσιγάντες, από την πλευρά του σημειώνει: “Για μένα ήταν η πιο ξεχωριστή και ιδιαίτερη συναυλία από τις 100-αδες που έχω συμμετάσχει ως τώρα. Μια συμπερίληψη επί σκηνής έγινε πραγματικότητα, νευροτυπικοί και αυτιστικοί σε μια συνεργασία πολύ πιο λειτουργική και απλή, απ’ ότι θα φανταζόταν ο κοινός νους. Μια κατάθεση ψυχής, τόσο στις πρόβες όσο και στο live. Και σε καμιά περίπτωση κάποια έκπτωση στο μουσικό προϊόν που έπρεπε να παρουσιαστεί, όπως ίσως κάποιοι καλοθελητές δότες οίκτου θα προέτρεχαν να υποστηρίξουν. Ένα συναίσθημα αγαλλίασης σε κυριεύει παίζοντας με αυτές τις αγνές ψυχές του Bandokafenio. Το Togetherness σε όλο του το μεγαλείο. Τα ίδια αισθήματα εισέπραξα και από τους συνοδοιπόρους φίλους επαγγελματίες μουσικούς Μανώλη Μάτσο και Τάκη Αναστασόπουλο που συμμετείχαν κι αυτοί. Αποδείχθηκε λοιπόν περίτρανα, ότι ο στόχος της αρμονικής συνύπαρξης και συμπερίληψης μπορεί να επιτευχθεί, αρκεί να πιστέψουμε και να πράττουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Ας τολμήσουμε λοιπόν!”

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή