Τεχνολογία Moses 2 Laser – Επέμβασις MoLEP

Βελτιώνοντας τον χρυσό κανόνα για τον προστάτη και τους λίθους νεφρών.

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Του Χειρουργού Ουρολόγου Βεβελογιάννη Παναγιώτη

Η διαμόρφωση παλμού (pulse modulation) με τη νέα γεννήτρια Holmium Laser του Moses 2, που εισήχθη και στην Ελλάδα, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις της δεκαετίας στην τεχνολογία των lasers προς όφελος των ασθενών με καλοήθη υπερπλασία του προστάτη και λιθίαση των νεφρών.

Η αποτελεσματικότης, η υπεροχή και η ασφάλεια του Laser συστήματος παλμού Moses 2, έχει ήδη ανακοινωθεί από τα περιοδικά της Αμερικανικής και της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρίας σύμφωνα με την τεκμηρίωση διεθνών πολυκεντρικών μελετών και αποτελεί πλέον τον νέο χρυσό κανόνα σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση της υπερτροφίας του προστάτη και της νεφρολιθιάσεως.

Η γνωστή σε όλους, πλέον, Laser εκπυρήνιση του προστάτη HoLEP, ανεξάρτητη οιουδήποτε μεγέθους αδένος, που αποτελούσε και στη χώρα μας, από τριετίας, την επέμβαση εκλογής και την κορωνίδα όλων των ελάχιστα παρεμβατικών μεθόδων για τον προστάτη, όπως και στο εξωτερικό, εκτοξεύεται πλέον σε άλλο επίπεδο ευκολίας και ασφάλειας για τον ασθενή μετονομαζομένη σε MoLEP με την υποβοήθηση του συστήματος του νέου διπαλμικού Laser.

Στο πεδίο της Ιατρικής, οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι γρηγορότεροι από άλλες τεχνολογίες και έτσι εμφανίζονται συχνά ρηξικέλευθα προϊόντα που ανατρέπουν μια ήδη πολύ καλή υπάρχουσα τεχνική, προς το συμφέρον πάντοτε του ασθενούς. Η επαναστατικότητα της «διαμόρφωσης παλμού» έγκειται στο γεγονός του ότι ο πρώτος ελεγχόμενος παλμός διαχωρίζει το νερό δημιουργώντας έναν στεγανό θύλακα αέρος μέσα από τον οποίο διέρχεται η δεύτερη ακολουθία της δέσμης, η οποία αποδίδεται με βέλτιστη ακρίβεια και ασφάλεια στον στόχο, αποφεύγοντας τις διαθλάσεις και την απορρόφηση ενεργείας από το νερό, όπως συμβαίνει με τα συμβατικά μονοπαλμικά Holmium Lasers.

Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται 20% ταχύτερος χρόνος επέμβασης, 40% αποτελεσματικότερη αιμόσταση, με μηδενική απώλεια αίματος, ώστε ένα ποσοστό 90% των ασθενών με προστάτη να εξέρχονται αυθημερόν, έχοντας αφαιρεθεί ο καθετήρας την ίδια ημέρα. Το κόστος για τα νοσοκομεία είναι σημαντικά μικρότερο λόγω μειωμένης νοσηλείας και η μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς συντομότατη, ομαλή και απαλλαγμένη από τη νοσηρότητα επιπλοκών που συνέβαιναν σε μικρό βαθμό κατά το παρελθόν.

Οι μελέτες που συρρέουν από όλον τον δυτικό κόσμο συγκλίνουν στο σύνολό τους στο γεγονός της αδιαμφισβήτητης, πλέον, υπεροχής της MoLEP εκπυρήνισης του προστάτη σε κέντρα που διαθέτουν αφενός τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό αιχμής και αφετέρου την υψηλή εξειδίκευση και κατάρτιση των ιατρών τους όσον αφορά την απολύτως συγκεκριμένη τεχνική, η οποία θα πρέπει να ακολουθείται ώστε να πληρούνται τα ανωτέρω πλεονεκτήματα, ήτοι η εκπυρήνιση να γίνεται en bloc (σε ένα τεμάχιο, δηλαδή), να αναγνωρίζεται το σωστό πλάνο και να αφαιρείται εξ ολοκλήρου το αδένωμα αιμοστατικά. Τέλος, να εφαρμόζεται η ειδική στρατηγική εξασφάλισης του υπεύθυνου σφιγκτήρος για την εγκράτεια των ούρων με έγκαιρη απελευθέρωσή του. Κατά τα άλλα, η εκπυρήνιση του προστάτη HoLEP διατηρείται, σύμφωνα με την Αμερικανική Ουρολογική Εταιρεία, η μόνη ανεξάρτητη μεγέθους προστάτη θεραπευτική τεχνική της καλοήθους υπερπλασίας.

Το νέο πρόσωπο της Ουρολογίας επεκτείνεται και στον τομέα της αντιμετώπισης των λίθων των νεφρών περνώντας τη Laser ενδοσκοπική λιθοτριψία RIRS σε άλλο επίπεδο ταχύτητος και αποτελεσματικότητος με την υποβοήθηση του συστήματος παλμού. Η ελαχίστης διαμέτρου κάμερα, η οποία ανέρχεται ανάδρομα τον ουρητήρα, μπορεί να επισκεφθεί πλέον και τα πιο δυσπρόσιτα σημεία των καλύκων του νεφρού λόγω της μεγαλύτερης ευελιξίας της Moses ίνας Laser.

Ετσι, με απευθείας οπτική επαφή οι λίθοι, ανεξαρτήτως μεγέθους και σκληρότητος, εξαχνώνονται, μεταπίπτοντας από στερεή σε αέρια κατάσταση με τα 120 Hz συχνότητας δέσμης σε μία μόνο συνεδρία, επιτυγχάνοντας 20% ταχύτερους χρόνους, 33% βελτιωμένη ικανότητα κατακερματισμού και 50% μειωμένη οπισθοχώρηση του λίθου κατά τη διαδικασία (λόγω της αντιπαλινδρομικής ιδιότητος Moses), ως και ταυτόχρονη αναρρόφηση των όποιων μικροσωματίων προκύψουν. Η απουσία ύπαρξης συγκριμάτων λίθων είναι ακριβώς και ο λόγος που καθιστά τη μέθοδο απολύτως ασφαλή, διότι αποφεύγεται ο τραυματισμός του ουρητήρος κατά την κάθοδό τους.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις τελευταίες εξελίξεις στη Laser Ενδοσκοπική Ουρολογία, δίδεται, με τις ελάχιστα αυτές παρεμβατικές τεχνικές, ένα οριστικό τέλος στις δύο από τις συχνότερες παθήσεις που ταλαιπωρούν τον κόσμο με ένα τρόπο ανώδυνο, αναίμακτο, συνοπτικό και ασφαλή. Είναι πάντοτε αισιόδοξο να πρωτοπορεί η χώρα μας και στον τομέα της Ιατρικής και να παρέχονται υψηλής ποιότητος υπηρεσίες στους Ελληνες ασθενείς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT