Υποψήφιες νύφες στο ντιβάνι του ψυχοθεραπευτή

Υποψήφιες νύφες στο ντιβάνι του ψυχοθεραπευτή

Μία σύμβουλος ψυχικής υγείας μιλά στην «Κ» για την αποστολή της να απομυθοποιεί την ιδέα της «πιο τέλειας ημέρας» στη ζωή μιας γυναίκας

5' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ξυπνητήρι χτυπά. Η ώρα είναι 10 το πρωί. Ο γάμος της Ιωάννας και του Νίκου είναι στις οκτώ το βράδυ, αλλά οι προετοιμασίες αρχίζουν από τώρα. Σχεδίαζε αυτόν τον γάμο εδώ κι έναν χρόνο. Αν την ρωτήσεις τώρα, η ίδια δεν θα θυμάται να σου πει σε πόσα μαγαζιά νυφικών έχει πάει, πόσα μενού έχει δοκιμάσει σε χώρους δεξιώσεων και με πόσους φωτογράφους, μακιγιέρ ή dj έχει μιλήσει. Στην πραγματικότητα δεν θέλει καν να σκέφτεται ότι σήμερα θα πρέπει να χαμογελάει επί ώρες, να χορέψει μπροστά σε όλους και να δίνει αμήχανα φιλιά κάθε φορά που θα ακούει τα μαχαιροπίρουνα να χτυπούν το ποτήρι. Ευτυχώς βέβαια για εκείνη, δεν έχει χρόνο να τα σκεφτεί όλα αυτά. Πρέπει να κάνει ένα ντουζ, να βάλει τις μάσκες ομορφιάς, το λευκό νυχτικό της -ως είθισται- και να καθίσει για τουλάχιστον τέσσερις ώρες σε μία καρέκλα προκειμένου να μεγαλουργήσουν πάνω στο κεφάλι της η μακιγιέρ και η κομμώτρια. Η φράση που τριγυρίζει εδώ και αρκετό καιρό στο μυαλό της είναι μία. «Ολα πρέπει να είναι τέλεια».  

Πόση τελειότητα μπορεί να «χωρέσει» σε μία τελετή που επαναλαμβάνεται εδώ και αιώνες; Πολλοί θεωρούν πως η απάντηση είναι σύνθετη και πως υπάρχουν δύο κατηγορίες ζευγαριών. Οι πιο χαλαροί που κάνουν έναν πιο «εναλλακτικό» γάμο και οι πιο τυπικοί και οργανωτικοί που επιλέγουν την κλασική επιλογή του κτήματος. Ωστόσο, για τους ψυχοθεραπευτές αυτές οι κατηγορίες δεν ισχύουν. Για εκείνους υπάρχουν τα ζευγάρια που θέλουν ο γάμος να είναι τέλειος για τους καλεσμένους και τα ζευγάρια που τους αρκεί η βραδιά να είναι τέλεια μόνο για τους ίδιους. Δυστυχώς όμως, τις περισσότερες φορές ακόμη και στη δεύτερη περίπτωση τα πράγματα είναι περίπλοκα.

Μετά την πανδημία

Υποψήφιες νύφες στο ντιβάνι του ψυχοθεραπευτή-1

Η Λάντις Μπεγιάρ, πιστοποιημένη σύμβουλος ψυχικής υγείας στη Νέα Υόρκη και ιδρύτρια του AisleTalk: Consultation & Therapy, μιας θεραπευτικής πρακτικής που εξειδικεύεται σε παροχή βοήθειας σε ζευγάρια που αντιμετωπίζουν άγχος καθώς σχεδιάζουν τον γάμο τους, έχει συνομιλήσει με δεκάδες νύφες και γαμπρούς οι οποίοι -κυρίως μετά την πανδημία- συνειδητοποίησαν πως η οργάνωση μίας τέτοιας τελετής είναι τόσο ψυχοφθόρα που χρειάστηκαν τη βοήθειά της.

Εκτός λοιπόν από το να βοηθήσει το ζευγάρι να απαλλαχθεί από το στρες και το άγχος των ημερών, η Λάντις έχει ακόμη μία αποστολή. Να απομυθοποιήσει την ιδέα της «πιο τέλειας ημέρας». 

Σύμφωνα με την ψυχολόγο, υπάρχουν λόγοι που αμφισβητούμε το αφήγημα ότι ο γάμος είναι «η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μας».

«Ο Νο1 λόγος είναι πως η ευτυχία δεν είναι το μοναδικό συναίσθημα που έχουν οι περισσότεροι άνθρωποι πριν και κατά τη διάρκεια της γαμήλιας δεξίωσης. Οι περισσότεροι βιώνουν όλο αυτό το διάστημα πολλά διαφορετικά συναισθήματα. Ναι, οι περισσότεροι είναι γενικά ευτυχισμένοι, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα βιώσουν και συναισθήματα υπερβολής, θλίψης, απογοήτευσης, συμβιβασμού, ενθουσιασμού και νεύρων», αναφέρει η Λάντις στην «Κ», επισημαίνοντας πως ακόμη και σήμερα πολλοί πέφτουν στα δίχτυα του μύθου περί «πιο ευτυχισμένης ημέρας». 

Οποιος δεν νιώθει ευτυχισμένος, νομίζει πως κάτι κάνει λάθος

«Οταν πουλάμε την ιστορία ότι αυτή πρέπει να είναι η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής σου, τότε όποιος νιώθει διαφορετικά, ενδεχομένως να αισθάνεται πως κάτι κάνει λάθος. Ωστόσο, αυτό είναι το λάθος, διότι κάθε μεταβατική φάση είναι μία περίοδος μεγάλων αλλαγών και αμφιλεγόμενων συναισθημάτων, το οποίο είναι κάτι πολύ φυσιολογικό«, αναφέρει η ίδια. 

Υποψήφιες νύφες στο ντιβάνι του ψυχοθεραπευτή-2
Είναι φυσιολογικό ένα ζευγάρι να βιώσει συναισθήματα υπερβολής, θλίψης, απογοήτευσης, συμβιβασμού, ενθουσιασμού και νεύρων κατά την προετοιμασία του γάμου του. Φωτογραφία: Shutterstock

Φαίνεται μάλιστα πως είναι τόσο βαθιά ριζωμένη η ανάγκη της τελειότητας τη συγκεκριμένη ημέρα, που πολλά ζευγάρια ξεχνούν πως ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός γάμου είναι μία εμπειρία και όπως κάθε εμπειρία, αφενός έχει τις καλές και τις κακές στιγμές της, αφετέρου είναι εντελώς διαφορετική για τον καθένα. 

«Υπάρχουν άνθρωποι που πρέπει να αντιμετωπίσουν συγκεκριμένες προκλήσεις την περίοδο του γάμου τους – αυτό μπορεί να είναι ένας μεγάλος οικογενειακός καβγάς, ένα πένθος ή ακόμη και μία περίοδος απομόνωσης. Δεν μπορεί επομένως όλοι να αισθάνονται ευτυχισμένοι κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Για τον λόγο αυτό, το σημαντικό είναι ο καθένας να κατανοήσει την κατάστασή του και να μην την «βαφτίσει» προβληματική κάτω από την ομπρέλα της… απίστευτης τελειότητας και ευτυχίας.

Η ίδια μάλιστα, έχει δει ζευγάρια που με τον πρώτο καβγά κατά τη περίοδο των γαμήλιων προετοιμασιών, νόμιζαν πως όλα θα καταρρεύσουν. 

«Κάποιοι από τους πελάτες μας ανησυχούν πως αν έχουν διαφωνίες με τον σύντροφό τους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου -που υποτίθεται ότι είναι ευτυχισμένη-, τότε αυτόματα ο γάμος τους είναι καταδικασμένος. Φυσικά ούτε αυτό ισχύει. Τα ζευγάρια θα πρέπει να δουν την περίοδο του γάμου ως μια ευκαιρία να μάθουν περισσότερα ο ένας για τον άλλον και να αναπτύξουν σπουδαίες δεξιότητες επικοινωνίας και επίλυσης συγκρούσεων», επισημαίνει η κ. Μπεγιάρ. 

Υποψήφιες νύφες στο ντιβάνι του ψυχοθεραπευτή-3
Το σημαντικό είναι κάποιος να ξεχωρίσει το ουτοπικό «τέλειο» με το «τέλειο για εμάς τους δύο», το οποίο είναι και το πιο ουσιαστικό απ΄όλα. Φωτογραφία: Shutterstock

Η κοινωνία «φορτώνει» τους γάμους (και το άγχος) στις νύφες

Στην ερώτηση αν οι περισσότερες πελάτισσές της είναι όντως γυναίκες, η απάντηση της κ. Μπεγιάρ είναι θετική. Οπως λέει, στις ΗΠΑ όπως και στην Ελλάδα, οι γυναίκες αναλαμβάνουν πολύ μεγαλύτερο μέρος του σχεδιασμού ενός γάμου, και συνεπώς είναι και εκείνες που έχουν περισσότερο άγχος. 

«Παρόλο που επικοινωνούν μαζί μας άνδρες και γυναίκες για τις υπηρεσίες θεραπείας γάμου, κυρίως γυναίκες αναζητούν υποστήριξή . Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι οι άνδρες δεν αισθάνονται το άγχος, απλά δεν θέλουν να το δείξουν και να μιλήσουν γι΄αυτό. Σε κάθε περίπτωση είναι πασιφανές πως η κοινωνία «φορτώνει» τους γάμους στις νύφες και «παραβλέπει» το ενδιαφέρον των ανδρών για τη διοργάνωση του γεγονότος», τονίζει η ιδρύτρια του AisleTalk: Consultation & Therapy.

Εν τέλει, σύμφωνα με την ίδια, τέλεια ημέρα του γάμου δεν υπάρχει και ούτε χρειάζεται να υπάρξει. 

«Αυτό που αρκεί είναι η ημέρα αυτή να είναι τέλεια για εσάς τους δύο. Αυτό δυστυχώς το ξεχνούν οι περισσότεροι, καθώς τόσο οι διαφημιστικές εταιρίες όσο και η ίδια η κοινωνία, μάς κάνει να πιστεύουμε πως πρέπει ένας γάμος να είναι τέλειος για τους υπόλοιπους. Το σημαντικό είναι  κάποιος να ξεχωρίσει το ουτοπικό «τέλειο» με το «τέλειο για εμάς τους δύο», το οποίο είναι και το πιο ουσιαστικό απ΄όλα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT