Οι πέντε νέοι κανόνες στην τηλεφωνική επικοινωνία

Οι πέντε νέοι κανόνες στην τηλεφωνική επικοινωνία

Οι τηλεφωνικοί κανόνες αλλάζουν γρήγορα, προκαλώντας σε ορισμένους ανθρώπους την αίσθηση ότι έχουν μείνει πίσω ή ότι έχουν μπερδευτεί

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τηλεφωνικές κλήσεις υπάρχουν εδώ και 147 χρόνια, το iPhone 16 χρόνια, πολύ καιρό και τα φωνητικά μηνύματα μέσω βίντεο FaceTime περίπου μια εβδομάδα.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιούμε κλήσεις έχει αλλάξει δραστικά με την πρόοδο της τεχνολογίας. Τώρα οι άνθρωποι μπορούν να συνομιλούν δημόσια με τα smartwatches τους, να βλέπουν τα φωνητικά μηνύματα να απομαγνητοφωνούνται σε πραγματικό χρόνο και να τηλεφωνούν διεθνώς χωρίς να αγχώνονται για το κόστος.

Οι τηλεφωνικοί κανόνες αλλάζουν επίσης γρήγορα, προκαλώντας σε ορισμένους ανθρώπους την αίσθηση ότι έχουν μείνει πίσω ή ότι έχουν μπερδευτεί. Οι άγραφοι κανόνες της συνομιλίας στο τηλέφωνο διαφέρουν πολύ μεταξύ των γενεών, οδηγώντας σε παρεξηγήσεις και απογοήτευση.

Σύμφωνα με τη Washington Post, οι ανανεωμένες οδηγίες διαφέρουν ανάλογα με τη σχέση σας, την ηλικία σας και το πλαίσιο της κλήσης. Οσο πιο κοντά βρίσκεστε σε κάποιον τόσο λιγότερο ισχύουν οι κανόνες.

Μην αφήνετε μήνυμα στον τηλεφωνητή

Αν έχετε πληροφορίες που πρέπει να κοινοποιηθούν με ακρίβεια και έγκαιρα, είναι πολύ καλύτερα να τις διατυπώσετε γραπτώς ως κείμενο ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Τα περισσότερα τηλέφωνα απομαγνητοφωνούν πλέον τα φωνητικά μηνύματα, οπότε οι πιθανότητες είναι ότι οι παραλήπτες δεν ακούν καν αυτά που είπατε. Οι εξαιρέσεις για τον κανόνα είναι η κλήση ατόμων που θα ήθελαν να ακούσουν τη φωνή σας ανεξάρτητα από το τι λέτε ή καταγραφή κάποιας «ηχητικής» εμπειρίας.

Στείλτε μήνυμα πριν καλέσετε

Το να καλέσετε κάποιον χωρίς προειδοποίηση μπορεί να προκαλέσει άγχος σε αυτόν που θα δεχθεί την κλήση. Αντ′ αυτού, στείλτε του μήνυμα εκ των προτέρων για να τον ρωτήσετε αν είναι ελεύθερος να μιλήσει τώρα, αν μπορεί να σας καλέσει όταν είναι ελεύθερος ή αν μπορεί να επιλέξει μια ώρα που θα ήθελε να συνομιλήσει. Αν πρόκειται για κάποιον που τηλεφωνείτε τακτικά, μάθετε ποιες είναι οι ιδανικές ώρες του, όπως μετά τη δουλειά ή μόνο τα απογεύματα της Κυριακής.

Αυτά τα βήματα είναι ιδιαίτερα απαραίτητα και για τις βιντεοκλήσεις. Το να πιάσετε κάποιον σε βίντεο σε απροσδόκητη στιγμή μπορεί να είναι ενοχλητικό για όλους τους εμπλεκόμενους. Δεν πρέπει σχεδόν ποτέ να ξεκινάτε μια κλήση FaceTime ή άλλη βιντεοκλήση χωρίς προειδοποίηση.

Δεν χρειάζεται να απαντάτε στο τηλέφωνο

Το γεγονός ότι κάποιος σας καλεί ξαφνικά δεν σημαίνει ότι πρέπει να το σηκώσετε. Εάν βρίσκεστε σε εστιατόριο, χρησιμοποιείτε την τουαλέτα ή βρίσκεστε σε σύσκεψη, απενεργοποιήστε την κλήση και επικοινωνήστε μαζί τους σε κατάλληλη ώρα. Για να είστε ακόμα πιο ευγενικοί, στείλτε τους ένα μήνυμα. Τα έξυπνα τηλέφωνα σας επιτρέπουν να στέλνετε μια αυτόματη απάντηση με μήνυμα όταν δεν μπορείτε να απαντήσετε, κάτι που είναι βολικό αν θέλετε να τους πείτε ότι μπορείτε να στείλετε μήνυμα αλλά όχι να μιλήσετε. Τα προεπιλεγμένα κείμενα ωστόσο μπορεί μερικές φορές να φαίνονται λίγο απότομα.

Σκεφτείτε τι είναι αυτό που θέλετε να πείτε

Πολλά πράγματα δεν χρειάζεται να γίνουν καθόλου τηλεφωνικά. Οταν προσπαθείτε να αποφασίσετε για την καλύτερη μέθοδο επικοινωνίας, σκεφτείτε τι είναι αυτό που θέλετε να πείτε. Οτιδήποτε απαιτεί αποχρώσεις, όπως απόψεις ή συναισθηματικά θέματα, είναι καλύτερο να γίνεται μέσω τηλεφώνου, συμπεριλαμβανομένων των διαφωνιών, της ενημέρωσης ή της σύνδεσης σε προσωπικό επίπεδο. Πραγματικές ενημερώσεις, συντονισμός σχεδίων ή οτιδήποτε είναι πιο ξεκάθαρο και ξεκάθαρο συχνά λειτουργεί καλύτερα γραπτώς. «Κανείς δεν χρειάζεται να καυγαδίσει μέσω γραπτού μηνύματος», αναφέρει η Washington Post.

Μη χρησιμοποιείτε ανοιχτή ακρόαση σε δημόσιο χώρο

Αν και πολλοί άνθρωποι λατρεύουν να κρυφακούν τα κουτσομπολιά, θεωρείται γενικά κακή συμπεριφορά να χρησιμοποιείτε ανοιχτή ακρόαση σε δημόσιο χώρο. Είτε πρόκειται για κανονική κλήση είτε για κλήση βίντεο είτε για κλήση με smartwatch χρησιμοποιήστε ακουστικά. Αν βρίσκεστε σε χώρο με πολύ κόσμο, όπως ένα γραφείο ή ένα κατάστημα, λάβετε υπόψη σας τον προσωπικό χώρο των άλλων ανθρώπων και την ένταση της φωνής σας. Οι βιντεοκλήσεις σε δημόσιο χώρο είναι επίσης ένα ευαίσθητο ζήτημα. Γύρω σας υπάρχουν άγνωστοι που δεν έχουν συναινέσει στο να βρίσκονται στην κάμερα, και μπορεί επίσης να δουν κάτι που δεν θα έπρεπε να δουν στην οθόνη σας. 

Πηγή: Washington Post

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT