Piraeus Food Festival, φέτος με γεύση και από Κίνα

Piraeus Food Festival, φέτος με γεύση και από Κίνα

Ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία από πέρυσι σημείωσε το 2ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ του Δήμου Πειραιά

3' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία από πέρυσι πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο το 2ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ του Δήμου Πειραιά, φιλοξενώντας πληθώρα εκδηλώσεων και γευστικών απολαύσεων για τους επισκέπτες και προσθέτοντας μια σημαντική διεθνή διάσταση.

Στο ίδιο πλαίσιο διοργανώνεται και έκθεση γαστρονομικών προϊόντων με την ονομασία «Piraeus Taste Fair» στο Πασαλιμάνι, η οποία άνοιξε στις 21 Σεπτεμβρίου και συνεχίζεται έως και την Κυριακή 1 Οκτωβρίου.

Με σκοπό τη διεθνοποίηση του φεστιβάλ, το Σάββατο οργανώθηκε πολύωρο χάπενινγκ με τίτλο «Γεύσεις του Κόσμου», στην Πλατεία Αλεξάνδρας. Εκεί μεταξύ άλλων ο Δήμος Πειραιώς, ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς, το Πολιτιστικό Κέντρο της Κίνας στην Αθήνα και η Διεθνής Πολιτιστική Ενωση της Κίνας οργάνωσαν μια συναρπαστική γνωριμία με την κινεζική κουζίνα και κουλτούρα καθώς και άλλες διεθνείς κουζίνες.

Η εκδήλωση με τίτλο: «Μεσο-Φθινοπωρινό Φεστιβάλ – A ‘Moonment’ to Remember» έγινε με τον συντονισμό της Ελληνο-κινεζικής εφημερίδας China Greece Times και την υποστήριξη της κινεζικής πρεσβείας στην Ελλάδα. 

Μεταξύ των παρευρισκομένων στο Φεστιβάλ ήταν η διπλωματική σύμβουλος Πολιτιστικών Υποθέσεων της πρεσβείας της Κίνας στην Ελλάδα, Γουανγκ Γινγκ, ο διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου της Κίνας στην Αθήνα, Ρεν Ρεν, ο γενικός διευθυντής του Τμήματος Εργων του ΟΛΠ Γιανγκ Ζανγκ, η αντιδήμαρχος Πειραιά Ανδριάνα Ζαρακέλη και ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Wushu Γιάννης Λεονταρής.

Κατά τη διάρκεια της τελετής εκφώνησαν ομιλίες η κ. Ζαρακέλη, εκπρόσωποι του Περού, της Δομινικανής Δημοκρατίας και του Παναμά.

Piraeus Food Festival, φέτος με γεύση και από Κίνα-1

Εκ μέρους της κινεζικής πρεσβείας στην Ελλάδα, η κ. Γουάνγκ Γινγκ εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς τον Δήμο Πειραιά για τη διοργάνωση αυτής της σπουδαίας εκδήλωσης που ανέδειξε την κουλτούρα της κινεζικής γαστρονομίας και αποτέλεσε σημαντική ευκαιρία για την ανάπτυξη πολιτιστικών ανταλλαγών.

Η ίδια τόνισε ότι η εν λόγω πρωτοβουλία ενισχύει τις πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ της Ελλάδας και της Κίνας και εξέφρασε την ελπίδα ότι στο μέλλον, με τις κοινές προσπάθειες όλων των μερών, η εκδήλωση αυτή θα επεκταθεί και θα αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική.

Γεευσιγνωσία και Wushu

Η δράση αυτή προσέλκυσε πολλούς ανθρώπους από διαφορετικές χώρες που μοιράζονται την αγάπη τους για τους διαφορετικούς πολιτισμούς. Το κινεζικό περίπτερο ανέδειξε τον τομέα του πολιτισμού και του τουρισμού της Κίνας και προσέφερε υπέροχες δραστηριότητες, όπως γευσιγνωσία κινεζικών εδεσμάτων, εκδηλώσεις για την προώθηση του τουρισμού, παραστάσεις της κινεζικής πολεμικής τέχνης Wushu και λαϊκής μουσικής, παρουσίαση του πολιτισμού του φθινοπωρινού φεστιβάλ και προβολή ντοκιμαντέρ από το Φεστιβάλ κινηματογράφου της Κίνας. 

Η πλούσια και πολυποίκιλη προβολή του κινεζικού πολιτισμού έδωσε την ευκαιρία στους επισκέπτες του φεστιβάλ να γνωρίσουν την Κίνα σε όλες τις εκφάνσεις της και βοήθησε τους Ελληνες επισκέπτες να κατανοήσουν περαιτέρω τη χώρα και τον πολιτισμό της. 

Οι ποικίλες και ιδιαίτερες γεύσεις που παρασκευάστηκαν και προσφέρθηκαν από το κινεζικό εστιατόριο Athens Jingpin Shingshang τράβηξαν αμέσως την προσοχή και έκαναν τους επισκέπτες να σχηματίσουν ουρές για να τις απολαύσουν. Αφού επαίνεσαν τις γεύσεις εξέφρασαν τη χαρά τους λέγοντας στα κινέζικα τις λέξεις «νόστιμο» και «ευχαριστώ».

Piraeus Food Festival, φέτος με γεύση και από Κίνα-2

Ιδιαιτέρως, καθώς ο εορτασμός του φθινοπωρινού φεστιβάλ, της ετήσιας γιορτής του φθινοπώρου στην Κίνα, πλησιάζει, οι φίλοι από τις διάφορες χώρες είχαν την ευκαιρία να μάθουν γι’ αυτό και να γευτούν τα παραδοσιακά «mooncakes» που σηματοδοτούν τη γιορτή αυτή.

Πέρα όμως από τους Ελληνες, σημαντική ήταν και η παρουσία των Κινέζων της διασποράς που μέσα από τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις βίωσαν την εορταστική ατμόσφαιρα του φεστιβάλ και ήρθαν πιο κοντά στην πατρίδα τους, αν και βρίσκονται μακριά απ’ αυτήν.

Οι παραστάσεις τoυ κινεζικού Wushu που παρουσιάστηκαν από την Ελληνική Ομοσπονδία Wushu αποτέλεσαν σημείο αναφοράς των εκδηλώσεων. Με τη μεγάλη δεξιοτεχνία και εκφραστική ικανότητα, οι αθλητές της Ομοσπονδίας κατέδειξαν τη γοητεία του κινεζικού Wushu και κατάφεραν τον τέλειο συνδυασμό της δύναμης, της ταχύτητας και της ισορροπίας, δημιουργώντας ένα θέαμα που κέρδισε το θερμό χειροκρότημα του κοινού.

Οι μαθητές της Κινεζικής Σχολής Αθηνών και η νεαρή μουσικός Για Τινγκ ήταν ντυμένοι με κοστούμια εμπνευσμένα από την αρχαία Κίνα και έπαιξαν αντίστοιχα μουσικά έργα, όπως: «Wish You a Long Life», «The Butterfly Lovers», «Jasmine Flower», «Fighting Against Typhoon» με τη συνοδεία του παραδοσιακού κινεζικού μουσικού οργάνου γκουτζένγκ. Ετσι, η κινεζική λαϊκή μουσική και το όμορφο τοπίο του ηλιοβασιλέματος του Αιγαίου αποτέλεσαν έναν μοναδικό συνδυασμό που ανέδειξε για ακόμη μια φορά την αρμονική πολιτιστική επαφή μεταξύ της Ελλάδας και της Κίνας.

Ντάμπλινγκ

Κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας παρασκευής κινεζικών γεύσεων, η κινεζική ομάδα έδειξε στους επισκέπτες τα μυστικά της παρασκευής ντάμπλινγκ, ενός διάσημου κινεζικού εδέσματος, που ενθουσίασε τους παρευρισκομένους.

Piraeus Food Festival, φέτος με γεύση και από Κίνα-3

H κ. Γουάνγκ και ο κ. Ρεν συμμετείχαν ενεργά στη δραστηριότητα αυτή και έδωσαν τη δυνατότητα στο κοινό, όχι μόνο να μάθει για την κινεζική κουζίνα αλλά και να εκφράσει τις απόψεις του για τις ιδιαίτερες γεύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή