Κλιματική αλλαγή και τουρισμός: Ξανασχεδιάζοντας τον χάρτη
ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
κλιματική-αλλαγή-και-τουρισμός-ξανασ-562726237

Κλιματική αλλαγή και τουρισμός: Ξανασχεδιάζοντας τον χάρτη

Πριν από κάποιο καιρό θα θεωρούσαμε ότι ο τουρισμός μιας χώρας επηρεάζεται από παράγοντες όπως η ομορφιά του τοπίου ή η γεωπολιτική σταθερότητα. Ένας παράγοντας όμως που αρχίζει και αναδεικνύεται σε καθοριστικής σημασίας, μετά από τις πρόσφατες εξελίξεις σε αρκετές χώρες του κόσμου, όπως και τη δική μας, αποτελούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν τουριστικές περιοχές εξαιτίας της κλιματική κρίσης.

Αυτό τεκμηριώνουν και τα ευρήματα της έρευνας* που πραγματοποίησε το 2023 η Allianz Partners σε 9.443 άτομα στην Αυστρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ολλανδία, την Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Πολωνία, με στόχο να αποκτήσει εικόνα για την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και τις ταξιδιωτικές τους προθέσεις, καθώς και τις κύριες ανησυχίες που αντιμετωπίζουν.

Σταθερή η ταξιδιωτική ζήτηση παρά το αυξημένο κόστος

Με βάση το Δείκτη Εμπιστοσύνης για τις διακοπές διεθνώς, που δημοσίευσε η Allianz Partners (International Vacation Confidence Index) διαπιστώθηκε ότι παρά τις πιέσεις κόστους οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες αναμένεται να αυξήσουν τους ταξιδιωτικούς τους προϋπολογισμούς για προορισμούς του εξωτερικού.

Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες εμφανίζονται και πιο περιπετειώδεις σε σχέση με το παρελθόν, με το 73% των παραθεριστών να έχει εκφράσει την επιθυμία να δοκιμάσει κάτι νέο και διαφορετικό κατά τη διάρκεια των διακοπών του και το 43% να δηλώνει ότι θεωρούν ότι είναι πιο τολμηροί σε σχέση με πέντε χρόνια πριν.

Φυσικές καταστροφές: Μία νέα παράμετρος που επηρεάζει τις επιλογές των ταξιδιωτών από το εξωτερικό

Όπως είναι αναμενόμενο οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι όπως οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες ανησυχούν πλέον αισθητά τους ταξιδιώτες όταν επιλέγουν έναν προορισμό διακοπών. Μετά τις υψηλού προφίλ φυσικές καταστροφές των τελευταίων ετών, συμπεριλαμβανομένων και των πλημμυρών του 2023 στη βόρεια Ιταλία και των μεγάλων πυρκαγιών το 2022, ένα συντριπτικό 58% των ερωτηθέντων στην έρευνα δήλωσε ότι λαμβάνει υπόψη του τέτοιους κινδύνους κατά την επιλογή ενός προορισμού διακοπών. Αυτό το ποσοστό ήταν ακόμη υψηλότερο για τους ταξιδιώτες από την Ισπανία (65%) και την Ελβετία (62%).

Το απρόβλεπτο περιβάλλον της κλιματικής αλλαγής δημιουργεί αντίστοιχα και νέες ανάγκες και απαιτήσεις, αλλά και ευκαιρίες στον τουριστικό κλάδο. Συνολικά ένα 77% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι αναμένει υπηρεσίες που θα διευκολύνουν το ταξίδι του όπως ψηφιακούς ταξιδιωτικούς οδηγούς, αλλά και την διευρυμένη χρήση ψηφιακών ταξιδιωτικών πορτοφολιών που θα επιτρέπουν πρόσβαση στα επίσημα έγγραφα, τους οδηγούς και τους χάρτες ανά πάσα στιγμή.

Κρίσιμος σε αυτές τις περιπτώσεις αναδεικνύεται ο ρόλος της ταξιδιωτικής ασφάλισης, μιας επένδυσης που στο παρελθόν συχνά παραλειπόταν, αλλά μπορεί να προσφέρει στους ταξιδιώτες ψυχική ηρεμία και οικονομική προστασία, προσθέτοντας ένα επιπλέον επίπεδο κάλυψης και ασφάλειας σε ένα πολύ προσιτό κόστος. Οι νέες συνθήκες επιβεβαιώνουν μάλιστα την ανάγκη για υπηρεσίες όπως η αυτόματη επεξεργασία των αιτημάτων που σχετίζονται με θέματα που προκύπτουν από απρόσμενα συμβάντα στις διακοπές ή την δυνατότητα της Live συνομιλίας με κάποιον γιατρό ή γραμμή υγείας, ανάγκες που σημειώθηκαν από πάνω από το 80% των ερωτηθέντων.

Στις θετικές εξελίξεις που δημιουργούν τα νέα δεδομένα είναι ότι και οι ίδιοι οι ταξιδιώτες δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τον τρόπο ζωής τους, με περισσότεροι από τους μισούς (56%) να σχεδιάζουν να αλλάξουν τον τρόπο που ταξιδεύουν για να μειώσουν τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον και τους μισούς (53%) να είναι διατεθειμένοι να δαπανήσουν περισσότερα για τις μεταφορές και τη διαμονή τους για να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα.

 

*Πηγή: Έρευνα Δείκτης Εμπιστοσύνης για τις διακοπές διεθνώς από την Allianz Partners (International Vacation Confidence Index)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT