Cloud computing: Η ευκαιρία των γυναικών για επαγγελματική εξέλιξη
ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
cloud-computing-η-ευκαιρία-των-γυναικών-για-επαγγε-562883254

Cloud computing: Η ευκαιρία των γυναικών για επαγγελματική εξέλιξη

Σύμφωνα με έρευνα της Synergy Research Group, το τελευταίο τρίμηνο του 2023 δαπανήθηκαν $74 δισεκατομμύρια σε υποδομές Cloud.

Πρόκειται για αύξηση 20% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2022, η οποία είναι μάλιστα η μεγαλύτερη αύξηση σε δαπάνες για τεχνολογίες Cloud που έχει γίνει έως τώρα! Αυτό είναι ένα μόνο από τα στατιστικά που δείχνουν την αυξανόμενη σημασία που έχει το Cloud Computing για έναν σύγχρονο οργανισμό.

Τι είναι όμως το Cloud Computing;

Το Cloud Computing είναι μια τεχνολογία που επιτρέπει σε άτομα και οργανισμούς να έχουν πρόσβαση και να χρησιμοποιούν υπολογιστικούς πόρους (όπως servers, αποθηκευτικούς χώρους, βάσεις δεδομένων, δικτύωση, λογισμικό, Analytics και Business Intelligence) μέσω του Διαδικτύου, το οποίο συχνά αναφέρεται ως “Cloud”. Παρέχει έναν ευέλικτο, κλιμακούμενο και αποτελεσματικό τρόπο διαχείρισης και επεξεργασίας δεδομένων, εξαλείφοντας την ανάγκη για on-premises υποδομές.

Το Cloud Computing αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία στη σημερινή ψηφιακή εποχή, λόγω της ικανότητάς του να προσφέρει εξοικονόμηση κόστους και να προωθεί την καινοτομία στον εταιρικό κόσμο. Η στροφή προς ένα επιχειρηματικό μοντέλο που βασίζεται στο Cloud είναι κρίσιμη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, παρέχοντας οφέλη όπως η ταχύτερη εισαγωγή στην αγορά, η απλοποιημένη καινοτομία, η επεκτασιμότητα και η μεγαλύτερη ασφάλεια. 

Το cloud επιτρέπει στις επιχειρήσεις να παρέχουν γρήγορα νέες ψηφιακές εμπειρίες και αναλύσεις, οι οποίες δεν είναι δυνατές με τις παλαιότερες πλατφόρμες. Οι δυνατότητες του cloud computing να δημιουργήσει αξία είναι τεράστιες, με τις εταιρείες του Fortune 500 να μπορούν δυνητικά να δημιουργήσουν αξία άνω του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων έως το 2030. (Ref) Τέτοια παραδείγματα επιτυχημένων εφαρμογών που φιλοξενούνται στο cloud είναι τα: Dropbox, Google Docs, Microsoft Office 365 και Salesforce.

Όσον αφορά τις χώρες της ΕΕ το 42.5% των εταιρειών σύμφωνα με το Statista χρησιμοποίησαν υπηρεσίες Cloud το 2023, για μια μεγάλη ποικιλία σκοπών που εξυπηρετούν τις ανάγκες ICT μιας εταιρείας, όπως είναι η αποθήκευση αρχείων (68% των εταιρειών) και το Office software (66.3% των εταιρειών).

Ενδυνάμωση των γυναικών στον χώρο της τεχνολογίας

Παρά την ταχεία ανάπτυξη του χώρου, η εκπροσώπηση των γυναικών κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά ποσοστά. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2023 μόνο 22% του δυναμικού στο χώρο του IT είναι γυναίκες (McKinsey). Ενώ στο Cloud Computing συγκεκριμένα μόνο το 14% του δυναμικού απαρτίζεται από γυναίκες.

H ανάγκη για μεγαλύτερη ένταξη των γυναικών στον ευρύτερο κλάδο της τεχνολογίας, αλλά και του Cloud Computing ειδικότερα είναι ζωτικής σημασίας για διάφορους λόγους:

  • Diversity: Οι διαφορετικές ομάδες προσφέρουν ένα εύρος προοπτικών που μπορούν να οδηγήσουν σε πιο καινοτόμες λύσεις και καλύτερη λήψη αποφάσεων. Μελέτη της Boston Consulting Group (BCG) διαπίστωσε ότι οι εταιρείες με πάνω από το μέσο όρο σε diversity στις ηγετικές τους ομάδες ανέφεραν έσοδα από την καινοτομία κατά 19% υψηλότερα από τις εταιρείες με κάτω από το μέσο όρο σε diversity στις ηγετικές τους ομάδες.
  • Οικονομική ενδυνάμωση: Οι καριέρες στον τομέα του cloud computing και της τεχνολογίας είναι συχνά καλά αμειβόμενες, προσφέροντας οικονομική ενδυνάμωση και ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης για τις γυναίκες.
  • Αντιμετώπιση της έλλειψης δεξιοτήτων: Ο τεχνολογικός κλάδος αντιμετωπίζει σημαντικές ελλείψεις δεξιοτήτων σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένου του cloud computing. Η ενθάρρυνση περισσότερων γυναικών να εισέλθουν στον τομέα μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση αυτών των κενών.
  • Κοινωνική ισότητα: Η εξασφάλιση ίσων ευκαιριών για τις γυναίκες σε τεχνολογικούς τομείς υψηλής ανάπτυξης, όπως το cloud computing, είναι απαραίτητη για την κοινωνική ισότητα και δικαιοσύνη.

Το πρόγραμμα

Με σκοπό να αυξηθεί η εκπροσώπηση των γυναικών σε αυτό τον κλάδο δημιουργήθηκε το Femme Forward, ένα διακρατικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ και συνδιοργανώνεται από 15 φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Η Big Blue Data Academy, ως κύρια και μόνη αντιπρόσωπος του Femme Forward στην Ελλάδα, αναλαμβάνει την δωρεάν εκπαίδευση 40 γυναικών που θέλουν να ξεκινήσουν καριέρα στο Cloud Computing μέσω το AWS re/Start program!

Στην πράξη λοιπόν, το πρόγραμμα προσφέρει:

  • Skills σε νέες τεχνολογίες που σου δίνουν προβάδισμα στην αγορά εργασίας
  • Ευκαιρία για εξέλιξη σε μια νέα καριέρα
  • Πρόσβαση στο δίκτυο εργασίας της Big Blue, το οποίο αποτελείται από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας της χώρας.

Επιπλέον, θα διδαχθούν τα απαραίτητα soft skills, όπως problem-solving, project management, και agile μεθοδολογίες. Τα μαθήματα θα είναι ζωντανά διαδικτυακά. Θα παρέχεται και προσωπικό career planning και development ξεχωριστά σε καθεμία ώστε να είναι έτοιμη για την αγορά εργασίας.

Στο τέλος του προγράμματος οι συμμετέχουσες θα λάβουν την πιστοποίηση AWS re/Start καθώς και επίσης θα έχουν την ευκαιρία να δώσουν δωρεάν για την πιστοποίηση AWS Cloud Practitioner, μια από τις πιο αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις στον χώρο του Cloud Computing.

Ο παγκοσμίως τεχνολογικός ηγέτης Fujitsu θα διασφαλίσει την αναγνώριση και συνάφεια των δεξιοτήτων με τις πραγματικές απαιτήσεις, ενώ ο φορέας επαγγελματικής αποκατάστασης Randstad θα γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ συμμετεχουσών και θέσεων εργασίας.

Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν στις 19 Μαρτίου.

Μπορείτε να κάνετε την αίτησή σας μέχρι τις 12 Μαρτίου σε αυτόν τον σύνδεσμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή