“Μεγάλη Βρεταννία”: Ένα ταξίδι στον χρόνο
ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
μεγάλη-βρεταννία-ένα-ταξίδι-στον-χ-562902922

“Μεγάλη Βρεταννία”: Ένα ταξίδι στον χρόνο

Μια συναρπαστική εμπειρία για 3.500 χιλιάδες Έλληνες και ξένους επισκέπτες

Στην πολυτελή αίθουσα του Grand Ballroom της Μεγάλης Βρεταννίας μάς περίμενε μια έκπληξη. Οι τυχεροί που βρεθήκαμε σε κάποια από τις προβολές της εκδήλωσης «Ένα Ταξίδι στον Χρόνο: The Immersive Experience» λες και επιβιβαστήκαμε σε μια χρονομηχανή, που μας μετέφερε 150 χρόνια πριν. Πώς έμοιαζε η Αθήνα τότε; Μέσα από ένα εντυπωσιακό πολυδιάστατο σκηνικό, με βίντεο, εικόνες, λεπτομερή σκίτσα και συγκλονιστικό ήχο που προκαλούσε εσωτερικές δονήσεις, ζήσαμε μέσα στο ξενοδοχείο την ζωντανή ιστορία του, άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της πόλης αλλά και ολόκληρης της χώρας.

Με αφετηρία το 1874, το έτος ίδρυσης της Μεγάλης Βρεταννίας κάναμε έναν περίπατο μέσα από σπάνια ντοκουμέντα και πρωτοσέλιδα εποχής και βρεθήκαμε στα τέλη του 19ου αιώνα. Περιηγηθήκαμε μαζί με εύπορους ταξιδιώτες που αναζητούσαν αξιόλογες ταξιδιωτικές υποδομές  στην πρωτεύουσα του νεοσύστατου έθνους, την Αθήνα. Μια ξενοδοχειακή μονάδα εγκαθίσταται στο εμβληματικό κτίριο της πλατείας Συντάγματος – στο Μέγαρο Δημητρίου.

Η ρυθμική εναλλαγή των εικόνων και η ενθουσιώδης αφήγηση λειτούργησαν καταλυτικά στην εμπειρία. Με όχημα την τεχνολογία και την αισθητική ταξιδέψαμε σε ημερομηνίες σταθμούς, όπως το 1878, που μια συνάντηση σημάδεψε ανεξίτηλα την πορεία του ξενοδοχείου. Ο ιδιοκτήτης του Μεγάρου Δημητρίου Σάββας Κέντρος έρχεται σε επαφή με το νεωτερικό πνεύμα του Ευστάθιου Λάμψα, του σπουδαίου Έλληνα που, με έξοδα του Παλατιού, έκανε σπουδές στη Γαλλία στον τομέα της φιλοξενίας. Τους είδαμε να νεύουν το κεφάλι, τους φανταστήκαμε να δίνουν τα χέρια. Η δια λόγου τιμής συμφωνία τους να αναλάβουν την ξενοδοχειακή επιχείρηση από κοινού εμφυτεύει τη γαλλική λάμψη στην καρδιά της Αθήνας. Η Μεγάλη Βρεταννία γίνεται ακόμα πιο μεγάλη, με την κατασκευή νέων υποδομών. Τον Μάρτιο του 1896 συνεδριάζει εδώ η πρώτη Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή  και την 1η μέρα των Αγώνων, δεκάδες επισκέπτες απολαμβάνουν τη φωταγώγηση του Παρθενώνα από τα μπαλκόνια του Ξενοδοχείου χειροκροτώντας. 

“Μεγάλη Βρεταννία”: Ένα ταξίδι στον χρόνο-1

Από το 1910 μέχρι και το 1944 η Μεγάλη Βρεταννία παγιώνεται. Στα χρόνια που μεσολαβούν ξεσπούν οι Βαλκανικοί Πόλεμοι, και ο οραματιστής και δραστήριος Γενικός Διευθυντής του Ξενοδοχείου Θεόδωρος Πετρακόπουλος στέκεται στο πλευρό του Ελευθέριου Βενιζέλου. Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Διχασμός μεταξύ του πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου και του Στέμματος αλλά και η καταστροφή της Σμύρνης κλωνίζουν τη χώρα και κατά συνέπεια τον κλάδο του τουρισμού και της φιλοξενίας. Η αίθουσα σκοτεινιάζει και κυριαρχεί αγωνία. Στις 28 Απριλίου 1941, γερμανικά στρατεύματα φτάνουν στην είσοδο της Μεγάλης Βρεταννίας και επιτάσσουν το ξενοδοχείο. Τα επιβλητικά σκίτσα πληρώνουν την οθόνη, ακούμε βόμβες και το σκηνικό μοιάζει θέατρο πολεμικών επιχειρήσεων, μέχρι την στιγμή της απελευθέρωσης, το 1944. Ως τότε οι ανώτατοι αξιωματικοί των Ναζί διαμένουν και εργάζονται στους χώρους του ξενοδοχείου. 

Εδώ οργανώθηκε και η αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Ουίνστον Τσώρτσιλ. Πώς ναυάγησε άραγε το σχέδιο; Φήμες θέλουν τους σαμποτέρ να μπήκαν από τους υπονόμους. Η συνεχής ροή των γεγονότων μας κρατούσε καθηλωμένους. Κατοχή, Εμφύλιος και Ψυχρός Πόλεμος, και ύστερα έρχεται σιγά σιγά η ανασυγκρότηση. Ο πόλεμος είναι πια παρελθόν. Τα χρώματα γύρω μας ζωηρεύουν και πάλι. Βρισκόμαστε στα εγκαίνια της νέας πτέρυγας στην πρόσοψη της οδού Βουκουρεστίου, με υπέροχη ταιριαστή μουσική. Στις ανακαινισμένες αίθουσες διοργανώνονται τα πρώτα Ελληνικά Καλλιστεία. Το τμήμα του κτιρίου Χάνσεν, μετά από 100 χρόνια λειτουργίας, κατεδαφίζεται, βλέπουμε τους τοίχους να πέφτουν, να χτίζεται εκ νέου και επεκτείνεται και μέσα από ολοζώντανα γραφήματα εμφανίζεται το μεγαλοπρεπές συγκρότημα διεθνούς φήμης.

Από τον Χορό της Αμυγδαλιάς της δεκαετίας του 1930 μέχρι τα κορυφαία ρεβεγιόν και πάρτι, πουθενά αλλού στην πόλη δεν διοργανώνονται τέτοια κοσμικά γεγονότα. Τα ρούχα των κυριών λάμπουν. Απορροφημένοι από το θέαμα ξεχάσαμε για μερικές στιγμές πως βρισκόμαστε στο στη Grand Ballroom. Βρεθήκαμε στον 5ο όροφο και ζήσαμε μαζί με πολιτικούς ηγέτες τη στιγμή της συγκρότησης της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας το 1974.

“Μεγάλη Βρεταννία”: Ένα ταξίδι στον χρόνο-2

Ζήσαμε την εγκατάσταση του υπερσύγχρονου τηλεπικοινωνιακού κέντρου, μοναδικού στη χώρα και την ριζική ανακαίνιση ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004, που του έδωσε τη σημερινή του μορφή, αλλά και την ίδρυση του θρυλικού GB Corner.

Η εκδήλωση «Ένα Ταξίδι στον Χρόνο: The Immersive Experience» που πραγματοποιήθηκε από τις 11 έως τις 18 Φεβρουαρίου, αποτέλεσε το εναρκτήριο κομμάτι των εορτασμών για τα 150 χρόνια συνεχούς λειτουργίας του ξενοδοχείου. Ήταν για τους θεατές μια απίθανη διαδραστική εμπειρία, ένας ιστορικός περίπατος για όλες τις αισθήσεις που ήρθε με μια διαπίστωση. Οι στιγμές-ορόσημα στην Ιστορία της Ελλάδας και της Αθήνας περνούσαν πάντα από την πύλη του Ξενοδοχείου που μετά τα 150 χρόνια λειτουργίας, παραμένει ναυαρχίδα της ελληνικής φιλοξενίας και ένα σύμβολο της αστικής ζωής.

“Μεγάλη Βρεταννία”: Ένα ταξίδι στον χρόνο-3

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT