10ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & STEM: Άνοιξαν οι συμμετοχές
ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
10ος-πανελλήνιος-διαγωνισμός-εκπαιδευ-562904764

10ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & STEM: Άνοιξαν οι συμμετοχές

Με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας διαμορφώνονται οι επιστήμονες του αύριο.

Το έτος ήταν 2014, όταν εκατοντάδες μαθητές από όλη την Ελλάδα είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με το STEM και τη ρομποτική εμβαθύνοντας στην τεχνολογία και την καινοτομία, μέσα από τον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & STEM (science, technology, engineering, mathematics), αποτέλεσμα της στρατηγικής συνεργασίας της COSMOTE με τον Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Επιστήμης STEM Education και τον WRO Hellas. Ήταν μια πρωτοβουλία που έδωσε κίνητρο στα παιδιά να μελετήσουν, να δημιουργήσουν, να ξεχωρίσουν μέσα σε ένα περιβάλλον μάθησης και εξέλιξης.

Δέκα χρόνια μετά, ο Διαγωνισμός, καθιερωμένος πια ως το ετήσιο ραντεβού της μαθητικής κοινότητας με τις θετικές επιστήμες και την τεχνολογία, συνεχίζει δυναμικά την πορεία του, καλώντας μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων από όλη την Ελλάδα να δηλώσουν συμμετοχή για την φετινή, δέκατη διοργάνωση (ισχύουν διαφορετικές διαγωνιστικές κατηγορίες και κριτήρια για τις διαφορετικές βαθμίδες). Σύμφωνα με μελέτες πανεπιστημίων στην Αμερική, το 25% των θέσεων εργασίας θα απαιτούν γνώσεις STEM στο μέλλον. Η ενασχόληση των ελλήνων μαθητών με το STEM και την εκπαιδευτική ρομποτική είναι επένδυση στο μέλλον τους. 

Σύμφωνα με τον οργανισμό STEM education, 3 στους 4 εκπαιδευτικούς διαπιστώνουν ότι το άγχος και η έλλειψη αυτοπεποίθησης επιβραδύνουν τη μάθηση, ενώ η εκπαίδευση STEM ενισχύει ακριβώς αυτούς τους τομείς για όλους τους συμμετέχοντες, και τέλος η εκπαίδευση πάνω σε βασικές έννοιες κατανόησης των αυτοματισμών, των μαθηματικών, της φυσικής, της μηχανικής, διαμορφώνει τους αυριανούς ενεργούς πολίτες, με ανεπτυγμένες τις απαραίτητες ικανότητες επίλυσης προβλημάτων.

Ο φετινός Πανελλήνιος Διαγωνισμός STEM έχει θέμα «Μεσόγειος πηγή ζωής και πολιτισμού». Όπως λένε οι διοργανωτές, «Μέχρι και σήμερα, η Μεσόγειος παραμένει ένα αναπόσπαστο κομμάτι του παγκόσμιου εμπορίου, της ναυτιλίας και φυσικά του τουρισμού. Γι’ αυτό και είναι επιτακτική η ανάγκη να βρούμε τρόπους να την προστατεύσουμε». Παράλληλα, στο πλαίσιο του διαγωνισμού πραγματοποιούνται κάθε χρόνο δωρεάν online σεμινάρια STEM σε εκπαιδευτικούς – προπονητές και παρέχονται εκπαιδευτικά εγχειρίδια καθώς και ρομποτικός εξοπλισμός σε σχολεία.

«Για το 2024 οι μαθητές της χώρας μας θα ασχοληθούν και θα προτείνουν τεχνολογικές λύσεις για τη Μεσόγειο, τη θάλασσα στην οποία ανήκει και η χώρα μας. Μέσα από τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό STEM έχουν μπει τα θεμέλια για την κατανόηση σημαντικών κεφαλαίων της Φυσικής, των Μαθηματικών και της Μηχανικής, ενώ προσφέρεται δωρεάν τεχνογνωσία στους μαθητές και στην εκπαιδευτική κοινότητα. Οι μαθητές μαθαίνουν να σκέφτονται ως μηχανικοί και να επιλύουν προβλήματα. Η συνεργασία μας με την COSMOTE όλα αυτά τα χρόνια έχει φέρει σημαντικά αποτελέσματα» λέει σχετικά ο Πρόεδρος του WRO Hellas και STEM Education κ. Ιωάννης Σομαλακίδης,  ενώ ο κ. Παναγιώτης Γαβριηλίδης, Chief Marketing Officer Ομίλου ΟΤΕ, προσθέτει: «Αξιοποιώντας τη μεθοδολογία STEM και την τεχνολογία οι νέοι μας ανακαλύπτουν νέους δρόμους δημιουργίας, τρόπους  συνεργασίας και επίτευξης συλλογικών στόχων. Μέσα από αυτήν τη διαδρομή ανοίγονται νέοι ορίζοντες καινοτομίας για τη χώρα μας. Η COSMOTE επενδύει στους νέους και στην τεχνολογία για τη δημιουργία ενός κόσμου καλύτερου για όλους. Είμαστε αισιόδοξοι, αφού την τελευταία δεκαετία βλέπουμε τη συνεχή εξελικτική πορεία του μαθητικού δυναμικού της Ελλάδας στο STEM, που φτάνει να διαπρέπει στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής».

Οι δηλώσεις συμμετοχής έχουν ανοίξει. Ανά ομάδες, οι μαθητές θα κληθούν (μαζί με τον προπονητή τους) να αναπτύξουν ρομποτικά έργα, τεχνολογικές εφαρμογές και αυτοματισμούς σε σχέση με το περιβάλλον, την ιστορία και την ενέργεια της περιοχής της Μεσογείου. Οι περιφερειακοί διαγωνισμοί του Πανελλήνιου Διαγωνισμού STEM 2024 θα πραγματοποιηθούν τον Μάρτιο και ο τελικός του Πανελλήνιου Διαγωνισμού STEM στις 30 & 31 Μαρτίου 2024 στο Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο Φαλήρου (Tae Kwon Do).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή