Πως είναι να έχεις γενέθλια μία φορά κάθε τέσσερα χρόνια

Πως είναι να έχεις γενέθλια μία φορά κάθε τέσσερα χρόνια

Ανθρωποι που γεννήθηκαν 29 Φεβρουαρίου περιγράφουν στην «Κ» πόσο περίεργο αποδείχτηκε αυτό για τη ζωή τους

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είχαν μόνο μία πιθανότητα στις 1.461 να γεννηθούν την 29η Φεβρουαρίου, αλλά εντέλει συνέβη. Από τότε ο καθένας έχει τις δικές του ιστορίες και κυρίως το δικό του εορταστικό πρόγραμμα , καθώς η ημερομηνία γέννησής του εμφανίζεται στο ημερολόγιο μία φορά ανά τέσσερα χρόνια. 

Ο λόγος που η 29η Φλεβάρη υπάρχει στα ημερολόγια μόνο μία φορά κάθε τέσσερα χρόνια συμβαίνει εξαιτίας της ατελούς περιστροφής της Γης. Ετσι η Γη δεν χρειάζεται 365 ημέρες για να περιστραφεί γύρω από τον ήλιο, όπως οι περισσότεροι θυμούνται από τα μαθητικά τους χρόνια, αλλά περίπου 365,25 ημέρες, εξ ου και η προσθήκη μιας επιπλέον ημέρας για να διατηρηθεί η ισορροπία. 

Ωστόσο, αυτή η διατήρηση της ισορροπίας είχε ως αποτέλεσμα να επηρεαστούν περίπου πέντε εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, οι οποίοι αναγκάζονται τα περισσότερα χρόνια της ζωής τους να γιορτάζουν μία διαφορετική ημέρα από αυτή που γεννήθηκαν. 

«Τα γιορτάζω 28 Φλεβάρη για να μην αισθάνομαι στενάχωρα»

Η Παναγιώτα Καπετανίδου έχει λύσει το συγκεκριμένο θέμα εδώ και καιρό. Γιορτάζει κάθε χρόνο στις 28 Φλεβάρη και μία φορά στα τέσσερα χρόνια δέχεται ευχές για δύο συνεχόμενες ημέρες.

Λέγοντάς της «Χρόνια Πολλά» για τα γενέθλιά της η ίδια απαντά: «Σας ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας. Είναι ιδιαίτερη και ξεχωριστή μέρα για μένα στ’ αλήθεια, παρόλα αυτά εγώ τα γιορτάζω 28 Φεβρουαρίου για να μην αισθάνομαι στενάχωρα, καθώς τα γενέθλιά μου πέφτουν στις 29 ανά 4 χρόνια».

Τι συμβαίνει όμως όταν γιορτάζεις τα γενέθλιά σου στις 28 Φλεβάρη, αλλά αποφασίζεις όταν μεγαλώσεις να τα μεταθέσεις την 1η Μαρτίου; 

H απάντηση είναι μονολεκτική. Μπάχαλο.

Το μπάχαλο με τις ευχές

Ο Δημήτρης Μιχαλόπουλος συνήθιζε να γιορτάζει τα γενέθλιά του στις 28 Φεβρουαρίου, αλλά όταν μεγάλωσε συνειδητοποίησε πως δεν ήθελε να τα γιορτάζει πριν την πραγματική ημέρα γέννησής του, αλλά μετά.

«Πολλοί μου έλεγαν να μην γιορτάζω νωρίτερα τα γενέθλια μου καθώς θεωρούνταν γρουσουζιά, έτσι αποφάσισα να μεταφέρω τον εορτασμό τους την 1η Μαρτίου. Ωστόσο αυτό δεν ήταν εύκολη υπόθεση, καθώς όλοι είχαν συνηθίσει να μου εύχονται ή να μου κάνουν εκπλήξεις τότε» εξηγεί.

Φυσικά υπάρχουν και εκείνοι που όντως με θυμούνται μία φορά στα τέσσερα χρόνια, τονίζει ο κ. Μιχαλόπουλος. 

Εντέλει οι ευχές για τον ίδιο δεν έχουν ημέρα, απλώς έχει αποφασίσει να γιορτάζει την 1η Μαρτίου οπότε συμπτωματικά έχει γενέθλια και η σύζυγός του.

«Απλά δέχομαι ευχές κάθε ημέρα. 28 Φεβρουαρίου για όσους είμαστε φίλοι στο Facebook και για όσους έχουν συνηθίσει να με παίρνουν τότε, 1η Μαρτίου για όσους θέλουν να ευχηθούν και στη σύζυγό μου και αρκετοί μου τηλεφωνούν στις 12 το βράδυ ώστε να μην υπάρχει ξακάθαρη επιλογή ημέρας. Φυσικά υπάρχουν και εκείνοι που όντως με θυμούνται μία φορά στα τέσσερα χρόνια», τονίζει ο κ. Μιχαλόπουλος. 

Αλλη ημερομηνία στο δίπλωμα οδήγησης, άλλη στην ταυτότητα

Στην ερώτηση αν το κράτος «τους ξέχασε» ποτέ με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσουν γραφειοκρατικό πρόβλημα και οι δύο απαντούν αρνητικά. 

«Γραφειοκρατικό πρόβλημα δεν αντιμετώπισα ποτέ, καθώς όλες οι δημόσιες υπηρεσίες έχουν εκσυχρονιστεί πια και έτσι δεν μπορεί να γίνει κάποιο λάθος», εξηγεί ο κ. Μιχαλόπουλος.

Ωστόσο ο Γ.Μ. έχει ένα μικρό παράπονο, καθώς άλλη ημερομηνία γέννησης γράφει το δίπλωμα οδήγησης και άλλη η ταυτότητά του. 

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχω βάλει να γιορτάζω 28 του Φλεβάρη, καθώς όταν είχα κάνει λογαριασμό δεν υπήρχε επιλογή για 29.

«Το λάθος με το δίπλωμα οδήγησης είχε γίνει πριν δέκα περίπου χρόνια, αλλά τότε δεν θέλησα να το αλλάξω. Στην ταυτότητα αλλά και σε όλα τα υπόλοιπα έγγραφα η ημερομηνία γέννησής μου είναι σωστή, αν θυμάμαι καλά», σημειώνει προσθέτοντας πως στα 37 του χρόνια γιορτάζει πια τα γενέθλιά του όποτε τον βολεύει. 

«Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχω βάλει να γιορτάζω 28 του Φλεβάρη, καθώς όταν είχα κάνει λογαριασμό δεν υπήρχε επιλογή για 29. Ωστόσο χρόνο με το χρόνο δεν ασχολούμαι πια με τις ημέρες. Τα γιορτάζω όποτε με βολεύει (π.χ. αν είναι κάποια ημέρα Παρασκευή ή Σαββατοκύριακο) και δέχομαι ευχές χωρίς χρονικό περιορισμό», προσθέτει. 

Το κοινό στοιχείο για όλους, εκτός από την ανάγκη αλλαγής ημέρας εορτασμού, είναι τα χαρούμενα αστεία που συνοδεύουν τις ευχές. 

«Πάντα οι φίλοι μου κάνουν τη διαίρεση και μου λένε πως σήμερα γίνομαι παραδείγματος χάριν 10 ετών, εφόσον γιορτάζω μία φορά στα τέσσερα χρόνια», προσθέτει ο κ. Μιχαλόπουλος, ενώ ένα ακόμη αστείο που ακούει συχνά είναι «ακόμη ένα έτος που δεν γιορτάζεις, αλλά εγώ σε θυμήθηκα». 

Φυσικά όλοι τους γνωρίζουν πως «έπιασαν» τις άπιαστες πιθανότητες να γεννηθούν εκείνη την ημέρα, οπότε μόνο και μόνο από αυτή την άποψη είναι ξεχωριστοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή