Μακεδονικός Χαλβάς: Μια ιστορία γεύσης που κρατάει 100 χρόνια
ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
μακεδονικός-χαλβάς-μια-ιστορία-γεύση-562922674

Μακεδονικός Χαλβάς: Μια ιστορία γεύσης που κρατάει 100 χρόνια

Έναν αιώνα ιστορίας κλείνει φέτος ο Μακεδονικός Χαλβάς, ο πρωταγωνιστής των Καθαροδευτεριάτικων τραπεζιών μας.

Η αφράτη, μαστιχωτή υφή, το ισορροπημένο άρωμα του ελαφρώς καβουρδισμένου σουσαμιού και η πλούσια, μεστή γεύση του Μακεδονικού Χαλβά, έχουν σφραγίσει – εδώ και έναν αιώνα – τα Καθαροδευτεριάτικα ελληνικά τραπέζια.

Η γεύση είναι μνήμη και για τους περισσότερους από εμάς, η Καθαρά Δευτέρα φέρνει στο μυαλό στιγμές οικογενειακές: στη μια μεριά του σπιτιού οι προετοιμασίες για τον χαρταετό είναι πυρετώδεις, στην άλλη το τραπέζι ξεκινάει να στρώνεται με κάθε λογής νηστίσιμα μεζεδάκια. Η άνοιξη έχει αρχίσει να μυρίζει στον αέρα. Και ως γλυκό επιστέγασμα, το παραδοσιακό έδεσμα που δεν χορταίνουμε με τίποτα! Έχουμε μεγαλώσει μαζί με το Μακεδονικό Χαλβά, γι’ αυτό και φέτος, με αφορμή την επέτειο 100 χρόνων από τη δημιουργία του, βρίσκουμε την ευκαιρία να πάμε πίσω και να μάθουμε την ιστορία του.

Μακεδονικός Χαλβάς: Μια ιστορία γεύσης που κρατάει 100 χρόνια-1

Το ταξίδι του Μακεδονικού Χαλβά ξεκινά όταν τρία αδέλφια, ο Κωνσταντίνος, ο Ελευθέριος και ο Σάββας Χαΐτογλου, μετά τον διωγμό τους από τη Μικρά Ασία παίρνουν απόφαση να συνεχίσουν την παράδοση του χαλβαδοποιού παππού τους και το 1924 στήνουν ένα μικρό εργαστήριο παραγωγής χαλβά στην πλατεία Άθωνος, στο κέντρο της παλαιάς σήμερα Θεσσαλονίκης. Μερικά χρόνια αργότερα όμως ξεσπά ο πόλεμος, το εργοστάσιο επιτάσσεται και μπαίνει στο πρόγραμμα επισιτισμού του ελληνικού στρατού. Με την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Γερμανούς, θα ξεκινήσει ξανά τη λειτουργία του, από το μηδέν.

Με μεράκι και αφοσίωση η οικογένεια καταφέρνει να τα ξαναφτιάξει όλα από την αρχή. Το 1950 αρχίζει να τροφοδοτεί με χαλβά και την Αττική. Από στόμα σε στόμα η φήμη του εκλεκτού χαλβά «που έρχεται από τη Μακεδονία» διαδίδεται, με τους εμπόρους να περιμένουν κάθε φορά με ανυπομονησία την άφιξή του στην αγορά του Ρέντη. Κάπως έτσι πήρε το όνομά του ο Μακεδονικός Χαλβάς.

Μια καινοτομία της εταιρείας βάζει το αγαπημένο παραδοσιακό έδεσμα σε νέα τροχιά. Σε μια εποχή που το χύμα μονοπωλεί την αγορά, ξεκινά μια τολμηρή προσπάθεια τυποποίησης του Μακεδονικού Χαλβά σε μεταλλική συσκευασία και το λιθογραφημένο λευκοσιδηρό κουτί της εταιρείας, με την φιγούρα της «Μακεδονοπούλας» να το κοσμεί, παίρνει τον δρόμο του και για το εξωτερικό – αρχικά σε χώρες με έντονο το ελληνικό στοιχείο και σταδιακά, σε όλο σχεδόν τον κόσμο.

Και έπειτα όλο και εξελίσσεται. Η μεταφορά της παραγωγής σε νέες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης το 1962, η νέα υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής χαλβά που δημιουργείται το 1994 αλλά και μια μονάδα-πρότυπο για την επεξεργασία του σουσαμιού και την συσκευασία του ταχινιού, η οποία ολοκληρώνεται το 2007, είναι μερικοί μόνο από τους σταθμούς της πολύχρονης διαδρομής του.

Σήμερα, 100 χρόνια μετά τη δημιουργία του, ο Μακεδονικός Χαλβάς φτιάχνεται με την ίδια παραδοσιακή συνταγή της οικογένειας Χαΐτογλου, με πρώτη ύλη το πιο διαλεχτό σουσάμι που αλέθεται σε παραδοσιακή μυλόπετρα από τη Μικρά Ασία. Η φυσική, σμιλευμένη πέτρα αλέθει τους σπόρους, αναδεικνύοντας τη γεύση και απελευθερώνοντας τα πλούσια αρώματά τους, δίνοντας το πιο ποιοτικό ταχίνι ενώ στη συνέχεια, ο χαλβάς ζυμώνεται στο χέρι.

Εξαγωγές σε περισσότερες από 50 χώρες σε όλο τον κόσμο και νέα εμφάνιση με ανανεωμένο λογότυπο συμπληρώνουν τη συνεχώς ανοδική πορεία που έχει το αγαπημένο μας παραδοσιακό έδεσμα. Η γεύση του και η ποιότητά του μένουν αναλλοίωτες στο χρόνο ενώ η ιστορία – που κρατάει πλέον έναν αιώνα – συνεχίζεται στα τραπέζια μας σήμερα και μας φέρνει κοντά όπου και αν βρισκόμαστε. Ο Μακεδονικός Χαλβάς είναι αναντίρρητα ο πρωταγωνιστής κάθε ελληνικού τραπεζιού την Καθαρά Δευτέρα, ταυτισμένος με την γιορτινή μέρα, ταυτισμένος με την αξία του να μοιράζεσαι.

Παράλληλα, ο Μακεδονικός Χαλβάς συμπληρώνει φέτος 100 χρόνια συνεχούς στήριξης και προσφοράς σε δράσεις και πρωτοβουλίες που αφορούν στο κοινό καλό. Φέτος, στηρίζει πρώτος την ίδρυση του Κέντρου Διατροφής της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Το καινοτόμο αυτό εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει ως στόχο την προώθηση της υγιεινής, ισορροπημένης Μεσογειακής διατροφής. Με την κίνηση αυτή, ο Μακεδονικός Χαλβάς συνεχίζει την σταθερή στήριξή του σε δράσεις που ενημερώνουν και εκπαιδεύουν γύρω από τις σωστές διατροφικές συνήθειες, θέτοντας τη βάση για την ανάπτυξη και το μέλλον των παιδιών.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το 100xroniamazi.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή