Open House Athens: Όσα έχουν να μας πουν 5 ιστορικά κτίρια της Εθνικής Τράπεζας
ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
open-house-athens-όσα-έχουν-να-μας-πουν-5-ιστορικά-κτί-562973032

Open House Athens: Όσα έχουν να μας πουν 5 ιστορικά κτίρια της Εθνικής Τράπεζας

Άνοιξη. Ο καιρός «ανοίγει», το άρωμα των γιασεμιών κατακλύζει τους δρόμους της Αθήνας. Για όσους αγαπούν την αρχιτεκτονική και την ιστορία, όμως, η άνοιξη σηματοδοτεί τον ερχομό του Open House Athens 2024, μια μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία που πραγματοποιείται στην πόλη από το 2014, την περίοδο της άνοιξης.

Για ένα Σαββατοκύριακο του Απριλίου (13-14/4), ο αγαπημένος θεσμός της πόλης συγκεντρώνει κατοίκους και επισκέπτες σε πάνω από εβδομήντα δημόσια κτίρια και ιδιωτικούς χώρους με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Ιστορικά κτίρια, μέγαρα που συνδέονται με την ιστορία της Ελλάδας, αθηναϊκά τοπόσημα και χώροι λατρείας, καθώς και χώροι που ακολουθούν τις επιταγές του σύγχρονου ντιζάιν ανοίγουν τις πόρτες τους για το κοινό, ενθαρρύνοντάς το να εξερευνήσει και να κατανοήσει την αρχιτεκτονική του τόπου στον οποίο βρίσκεται.

Open House Athens: Όσα έχουν να μας πουν 5 ιστορικά κτίρια της Εθνικής Τράπεζας-1

Γι’ αυτό, μη σας κάνει εντύπωση, αν στους κεντρικούς δρόμους ή σε κάποιους μικρότερους σε διάφορες γειτονιές παρατηρήσετε τους κατάλληλα εκπαιδευμένους εθελοντές να ξεναγούν σε κτίρια ή να βρίσκονται στις παράλληλες δράσεις του Open House Αthens. Aυτό συμβαίνει γιατί η πόλη μετατρέπεται σε ένα μεγάλο μουσείο. Ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους και όλες.

Φέτος, για πρώτη φορά, η Εθνική Τράπεζα συμμετέχει ενεργά στο Open House Athens, ανοίγοντας τις πύλες πέντε ιστορικών κτιρίων που παρατηρούμε και θαυμάζουμε στις βόλτες μας και αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομίας και ιστορίας, όπως το «τσιλλερικό» Μέγαρο Μελά στην οδό Αιόλου 93 και το επιβλητικό Μέγαρο Διομήδη στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου 146, το οποίο ήταν το πρώτο κτίριο στην Ελλάδα που χτίστηκε με σκοπό να στεγάσει αρχείο. Πολλοί από μας, στη διάρκεια των περιπάτων στο κέντρο της πόλης, περνάμε έξω από αυτά τα κτίρια. Θαυμάζουμε την αρχιτεκτονική τους, προσπαθούμε να φανταστούμε πώς είναι να δουλεύει κανείς μέσα σε αυτά ή ακόμα κι αν μπορεί να τα επισκεφτεί κάποιος.

Open House Athens: Όσα έχουν να μας πουν 5 ιστορικά κτίρια της Εθνικής Τράπεζας-2

Γι’ αυτόν τον λόγο, η Εθνική Τράπεζα διατηρεί τις κεραίες της ορθάνοιχτες και αντιλαμβάνεται τον ρόλο της στην κοινωνία, ξεπερνώντας τα όρια του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος. Μέσω του Open House Athens και των δωρεάν ξεναγήσεων, η Τράπεζα προσφέρει πρόσβαση σε έναν θησαυρό αμύθητης πολιτιστικής αξίας και δείχνει έμπρακτα πως εμπνέεται από την κοινωνία, στην οποία θέλει να προσφέρει συνεχώς.

Ένας τρόπος εκφράζεται μέσα από τη διαχείριση αυτών των κτιρίων, όπως το κτίριο Α’ του Χρηματιστιρίου Αξιών στο κέντρο της Αθήνας (Πεσμαζόγλου 1), όπου η Εθνική Τράπεζα προέβη σε εργασίες αποκατάστασης στην κεντρική αίθουσα, πάντα με σεβασμό στην αισθητική και στην ιστορικότητα αυτού του μνημείου, αλλά και το κεντρικό κτίριο (Σοφοκλέους 8-10), το οποίο έχει απονεμηθεί με το βραβείο Europa Nostra.

Open House Athens: Όσα έχουν να μας πουν 5 ιστορικά κτίρια της Εθνικής Τράπεζας-3

Παράλληλα, το κλίμα της εξωστρέφειας που έχει καλλιεργηθεί από την Τράπεζα αποτυπώνεται εμπράκτως και στο διατηρητέο κτίσμα της οδού Θουκυδίδου 13 στην Πλάκα που στεγάζει το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ). Αυτός ο φάρος πολιτισμού αποτελεί σημαντικό πνευματικό κεφάλαιο και μια αδιαμφισβήτητη εστία γνώσης για όλους και όλες.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι οι ώρες ξενάγησης θα είναι Σάββατο & Κυριακή 10.00-14.00 για τα κτίρια Μέγαρο Μελά, Παλαιό Χρηματιστήριο & Μικρό Χρηματιστήριο, και 10.00-15.00 για το Μέγαρο Διομήδη του Ιστορικού Αρχείου. Το Κεντρικό κτίριο του ΜΙΕΤ θα έχει ανοιχτές τις πόρτες του το Σάββατο, 10.00 – 16.00.

Η διάρκεια κάθε ξενάγησης είναι 15-20 λεπτά.

Το Open House Athens 2024, στο πλαίσιο του Open House Europe, θα πραγματοποιηθεί 13 και 14 Απριλίου 2024, με 70+ κτίρια καθώς και πλήθος παραλλήλων δράσεων. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT