ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Μοντέρνα Είδη Παρκέ Πατώματος

Μοντέρνα Είδη Παρκέ Πατώματος

Το παρκέ πάτωμα είναι, χωρίς αμφιβολία, μία πολύ δημοφιλής επιλογή. Η εξαιρετική του όψη είναι αυτή που το κάνει να ξεχωρίζει από κάθε άλλο είδος πατώματος, καθώς είναι ιδανικό για κάθε γούστο. Είτε προτιμάτε το ρουστίκ στυλ για τη διακόσμηση του σπιτιού, είτε το μοντέρνο, είτε το παραδοσιακό, το παρκέ πάτωμα μπορεί να ταιριάξει απόλυτα.

Δείτε, λοιπόν, παρακάτω 8 ιδέες για μοντέρνο παρκέ πάτωμα από ξύλο που θα λατρέψετε.

1. Δρυς

monterna-eidi-parke-patomatos0

Το δρύινο ξύλινο πάτωμα χαρακτηρίζεται από το απαλό καφέ χρώμα με τα έντονα νερά που σχηματίζονται στην επιφάνειά του. Επιπλέον, δίνει τη δυνατότητα, να επιλέξετε μεταξύ μιας μεγάλης ποικιλίας διαστάσεων αλλά και ποιοτήτων. Έτσι ανάλογα με την ποιότητα και το τύπο, θα καθορίσετε την τιμή του αλλά και θα το ταιριάξετε απόλυτα στον χώρο. Τέλος, μπορείτε να το βάψετε στο χρώμα που επιθυμείτε και να δημιουργήσετε ένα ξεχωριστό παρκέ πάτωμα βασισμένο αποκλειστικά στο προσωπικό σας γούστο. Εκτός όμως από τη λαμπερή του όψη, το πάτωμα από δρυ χαρακτηρίζεται και από ακόμη δύο στοιχεία. Έχει πάρα πολύ υψηλή αντοχή στον χρόνο και προσφέρει αρκετά ικανοποιητική σταθερότητα.

2. Πεύκο

monterna-eidi-parke-patomatos1

Το ξύλο από πεύκο, προσφέρει στο παρκέ πάτωμα χρωματισμούς μεταξύ ανοιχτού κίτρινου και κοκκινωπού. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι τα σχέδια από νερά σε κωνοειδή σχήματα που σχηματίζονται στην επιφάνειά του, τα οποία άλλωστε το κάνουν να ξεχωρίζει. Το ξύλο από πεύκο όμως είναι τόσο διαδεδομένο λόγω της ευκολίας σχετικά με την τοποθέτησή του. Μπορείτε να το τοποθετήσετε πάνω σε οποιαδήποτε επιφάνεια όπως μωσαϊκό, μάρμαρο, πλακάκι ή ακόμα και διαφορετικού είδους ξύλο. Παράλληλα, η τοποθέτηση δεν χρειάζεται πολύ χρόνο καθώς δεν χρειάζεται τρίψιμο και λουστράρισμα.

3. Ιρόκο

monterna-eidi-parke-patomatos2

Το ξύλο από ιρόκο συνήθως έχει ένα έντονο σταχτοκίτρινο χρώμα, ενώ μπορείτε να το βρείτε ακόμα και σε καφέ – κόκκινες αποχρώσεις. Το συγκεκριμένο ξύλο χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στη ναυπηγική, την κατασκευή κουφωμάτων αλλά και σε πέργκολες. Αυτό οφείλεται στην υψηλή αντοχή και σκληρότητα, που το κάνει κατάλληλο για κάθε είδους χρήση. Το μοναδικό του μειονέκτημα είναι ότι έχει ευαισθησία στο φως και μπορεί να αλλάξει εύκολα χρώμα. Γι αυτό το λόγο, δε χρησιμοποιείται σε εξωτερικούς χώρους.

⇒ Βρείτε αξιολογημένο επαγγελματία για τοποθέτηση ή επισκευή ξύλινου πατώματος στο Douleutaras

4. Καρυδιά

monterna-eidi-parke-patomatos3

Μία ακόμη ιδιαίτερη λύση, είναι το ξύλο από καρυδιά. Το ιδιαίτερα σκούρο χρώμα του, χαρίζει στο σπίτι την εικόνα ενός παραδοσιακού και ζεστού σαλέ. Μάλιστα, συχνά συνδυάζεται με πέτρινο τζάκι στο σαλόνι. Το μοναδικό που πρέπει να προσέξετε στην καρυδιά είναι ότι με την πάροδο του χρόνου και την έκθεση στον ήλιο, το χρώμα του πατώματος, ανοίγει. Γι’ αυτό συνήθως βάφεται και στη συνέχεια περνιέται με βερνίκι, έτσι ώστε να κρατήσει περισσότερο το χρώμα του και να είναι πιο γυαλιστερό. Το ξύλο από καρυδιά, εκτός από τη μοναδική του όψη χαρακτηρίζεται και για την εξαιρετική αντοχή και ποιότητά του, γι’ αυτό και αποτελεί μια ακριβή επιλογή.

5. Ντουσιέ

monterna-eidi-parke-patomatos4

Το ξύλο από ντουσιέ ξεχωρίζει για το σταχτοκόκκινο χρώμα του, το οποίο γίνεται πιο σκούρο, όσο πιο πολύ εκτίθεται στις ακτίνες του ήλιου. Αυτό το ξύλο, εκτός από τη μεγάλη ανθεκτικότητα απέναντι σε έντομα και μύκητες θα κάνει το παρκέ πάτωμά σας πάρα πολύ σταθερό. Γενικότερα, το ξύλο ντουσιέ λόγω της υψηλής σταθερότητάς του, χρησιμοποιείται ευρέως και για την κατασκευή κουφωμάτων, πλαισίων, επίπλων και δεξαμενών.

6. Σφένδαμος

monterna-eidi-parke-patomatos5

Αν δεν προτιμάτε τις σκούρες αποχρώσεις, το παρκέ πάτωμα με ξύλο από σφένδαμο, είναι η ιδανική επιλογή για εσάς. Αυτό το ξύλο, έχει μία κρεμώδη απόχρωση που βρίσκεται πολύ κοντά στο λευκό. Με το ξύλο σφενδάμου, μπορείτε να δώσετε φως σε ένα σκοτεινό δωμάτιο του σπιτιού και να το μεγαλώσετε οπτικά. Παράλληλα δε χρειάζεται να ανησυχείτε για αλλαγή του χρώματος, όπως με το ιρόκο ή το ντουσιέ. Αυτό το ξύλο δεν είναι καθόλου ευαίσθητο στην ηλιακή ακτινοβολία και το χρώμα του μένει αναλλοίωτο με την πάροδο του χρόνου. Τέλος, έχει πολύ μεγάλη σκληρότητα αλλά μέτρια αντίδραση στη συστολή – διαστολή του ξύλου. Γι’ αυτό, είναι απολύτως κατάλληλο για χώρους που μαζεύεται υγρασία, όπως είναι το μπάνιο ή η κουζίνα.

⇒ Βρείτε στο Douleutaras αξιολογημένο επαγγελματία για κάθε εργασία του σπιτιού σας.

7. Laminate

monterna-eidi-parke-patomatos6

Αν λατρεύετε την όψη του ξύλινου παρκέ πατώματος, αλλά προτιμάτε κάτι πιο οικονομικό, η λύση είναι το laminate. Το laminate είναι ένα τεχνητό υλικό, το οποίο μπορεί να πάρει την ακριβή όψη του φυσικού ξύλου και να το προσομοιάσει σαν πιστό αντίγραφο. Ακόμη, το laminate σας δίνει τη δυνατότητα, να δώσετε στο παρκέ, το χρώμα της επιλογής σας, για να ταιριάξει καλύτερα στον χώρο. Εκτός από την οικονομική τιμή του, ένα άλλο πλεονέκτημα που προσφέρει το laminate πάτωμα, είναι ο πολύ εύκολος καθαρισμός και η συντήρησή του. Το παρκέ πάτωμα από laminate, μπορεί να καθαριστεί πολύ απλά, με κοινά καθαριστικά πατώματος. 

8. Κεραμικά πλακάκια

monterna-eidi-parke-patomatos7

Ένας άλλος τρόπος για να αποκτήσετε παρκέ πάτωμα είναι με κεραμικά πλακάκια απομίμησης ξύλου. Με τα κεραμικά πλακάκια θα απαλλαγείτε οριστικά από τον φόβο μην φουσκώσει το παρκέ από τα νερά. Παράλληλα, θα χαρίσουν ομοιομορφία και στυλ στο πάτωμα. Ένα δεύτερο πλεονέκτημα είναι πως μπορείτε να τα βρείτε σε διάφορα σχέδια, χρώματα και να κάνετε συνδυασμούς. Έτσι θα δημιουργήσετε έναν πρωτότυπο καμβά στο δάπεδό σας. Χρειάζονται, όμως, προσοχή στην καθαριότητά τους. Το σκούπισμα είναι αρκετό για την αποτελεσματική καθαριότητά τους, ενώ αντίθετα είναι καλό να αποφεύγετε το σφουγγάρισμα. Γενικότερα, πρέπει να χρησιμοποιείτε όσο το δυνατό λιγότερο νερό στον καθαρισμό τους, καθώς οι αρμοί τους δεν είναι ιδιαίτερα ανθεκτικοί.

⇒ Δείτε εδώ περισσότερες ιδέες για κάθε χώρο του σπιτιού σας

Σχετικά με το Douleutaras:
Ο Douleutaras είναι η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών για το Σπίτι. Συνεργάζεται με 3.500+ αξιολογημένους επαγγελματίες από 90 ειδικότητες. Μέσα από το Douleutaras, ο χρήστης περιγράφει την εργασία που θέλει να πραγματοποιήσει και μέσα σε 10’’ βλέπει τους καλύτερους επαγγελματίες για αυτή, επιλέγοντας εκείνον που θα προχωρήσει.

Πηγή: Douleutaras.gr