Εντυπωσιακά είδη ξύλου για έπιπλα με άποψη και στυλ

Εντυπωσιακά είδη ξύλου για έπιπλα με άποψη και στυλ

4' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα έπιπλα από ξύλο είναι μια διαχρονική και αισθητικά πανέμορφη επιλογή. Ξύλινα έπιπλα μπορούν να βρεθούν στο εμπόριο σε μεγάλο εύρος τιμών, χρωματισμών και με μεγάλη ανθεκτικότητα στο χρόνο, αν συντηρηθούν σωστά. Έπειτα, υπάρχουν τα έπιπλα από ξύλο μασίφ, ή βιομηχανικό ξύλο, του οποίου η χρήση γνωρίσει μεγάλη άνθηση. 

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα ξύλα από δέντρα σκληρής ξυλείας χρησιμοποιούνται για κατασκευή επίπλων. Από την άλλη πλευρά, τα ξύλα από δέντρα μαλακής ξυλείας χρησιμοποιούνται για οικοδομικές χρήσεις. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει πως δε φτιάχνονται έπιπλα από μαλακή ξυλεία, καθώς υπάρχουν επιλογές που προσφέρουν αντίστοιχη αντοχή. Παρακάτω, λοιπόν, παρουσιάζονται κάποιες ενδιαφέρουσες ιδέες από είδη ξύλου για έπιπλα, που θα μεταμορφώσουν το χώρο σας.

1.Έπιπλα από οξιά

Εντυπωσιακά είδη ξύλου για έπιπλα με άποψη και στυλ-1

Η οξιά είναι ένα φυλλοβόλο δέντρο και ανήκει στην κατηγορία της σκληρής ξυλείας. Στη χώρα μας, η παρουσία της οξιάς είναι διαδεδομένη σε πολλά δάση, ενώ καλλιεργείται και οργανωμένα. Το χρώμα του κορμού της, από όπου και προέρχεται ξυλεία για την κατασκευή επίπλων, είναι μια σκούρα απόχρωση του καφέ. Τα έπιπλα από οξιά μπορούν εύκολα να βαφτούν και να γυαλιστούν, έτσι ώστε να έχουν μια όψη φυσικής γυαλάδας.
 
Φυσικά, η τιμή θα είναι αρκετά υψηλή για να κατασκευάσετε έπιπλα από μασίφ οξιά. Για το λόγο αυτό, στο εμπόριο μπορείτε να βρείτε έπιπλα από ημιμασίφ οξιά, τα οποία κοστίζουν λιγότερο. Επίσης, μπορείτε να βάψετε έπιπλα από μελαμίνη και άλλα είδη βιομηχανικού ξύλου στο χρώμα της οξιάς για πανέμορφα αποτελέσματα, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.
 
2. Έπιπλα από πεύκο

Εντυπωσιακά είδη ξύλου για έπιπλα με άποψη και στυλ-2

Το πεύκο ανήκει, επίσης, στα είδη ξύλου για έπιπλα που προτιμούνται σε πολλά νοικοκυριά. Σε αντίθεση με την οξιά, το πεύκο ανήκει στην κατηγορία της μαλακής ξυλείας και είναι κωνοφόρο δέντρο. Στη χώρα μας υπάρχουν αρκετά πευκοδάση, ενώ ένα από τα πιο γνωστά είδη πεύκου είναι και η κουκουναριά με τους βρώσιμους καρπούς. Ως υλικό, είναι αρκετά ανθεκτικό, αλλά μπορεί να γρατσουνιστεί εύκολα.
 
Φυσικά, υπάρχουν προστατευτικά βερνίκια που μπορούν να κάνουν τα έπιπλα από πεύκο ακόμα πιο ανθεκτικά. Ένας βασικός λόγος για να επιλέξετε έπιπλα από πεύκο είναι πως διατίθενται σε πιο οικονομική τιμή στην αγορά. Επίσης, έχουν μια ιδιαίτερη ανοιχτή απόχρωση του καφέ, ή μπορεί να πηγαίνουν προς το κίτρινο. Σε κάθε περίπτωση, είναι η ιδανική επιλογή, αν επιθυμείτε να έχετε ανοιχτόχρωμα έπιπλα από φυσικό ξύλο.

⇒ Βρείτε εδώ αξιολογημένους ξυλουργούς για το σπίτι σας!

3. Έπιπλα από ελάτη

Εντυπωσιακά είδη ξύλου για έπιπλα με άποψη και στυλ-3

Η ελάτη είναι κωνοφόρο δέντρο και ανήκει στην κατηγορία των μαλακών ξύλων, όπως και το πεύκο. Ως υλικό, μερικές φορές χρησιμοποιείται για την κατασκευή επίπλων, αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό, όσο το πεύκο. Το χρώμα του ξύλου ελάτης είναι σκούρο καφέ και χωρίς πολλούς ρόζους. Λόγω του ότι είναι πιο λείο το ξύλο της, η ελάτη μπορεί να κοστίσει κάτι παραπάνω από το πεύκο. Ωστόσο, αισθητικά αξίζει το αποτέλεσμα, αν επιθυμείτε να έχετε ξύλινα έπιπλα, αλλά ταυτόχρονα μοντέρνα και απλά. Με απλά προστατευτικά βερνίκια, μπορείτε να αυξήσετε πολύ την αντοχή της, αλλά χρειάζεται προσοχή στο είδος βερνικιού που χρησιμοποιείτε, αν δε θέλετε να αλλάξετε χρώμα στα έπιπλα. 

4. Έπιπλα από δρυ

Εντυπωσιακά είδη ξύλου για έπιπλα με άποψη και στυλ-4

Η δρυς, ή βελανιδιά, είναι αιωνόβιο δέντρο που προέρχεται από διάφορα μέρη του κόσμου, από πεδινά, ή ορεινά σημεία. Ανήκει στην κατηγορία της σκληρής ξυλείας, όπου κατατάσσονται πολλά ιδανικά είδη ξύλου για έπιπλα. Στη χώρα μας μπορούν να βρεθούν λιγότερα από 10 είδη δρυός, ενώ σε άλλες χώρες υπάρχουν πολλά ακόμα είδη, τα οποία χρησιμοποιούνται και για την κατασκευή επίπλων. Ένας λόγος για να επιλεγεί είναι το γεγονός ότι σαπίζει πολύ δύσκολα. Οι χρωματισμοί της κυμαίνονται από ανοιχτό καφέ, έως αρκετά πιο σκούρο, ανάλογα με το είδος δρυός που χρησιμοποιείται. Φυσικά, μεγάλη σημασία έχει και ο τρόπος συντήρησης για να διατηρηθεί το χρώμα στην απόχρωση που επιθυμείτε. Ως επιλογή για τα έπιπλα, η δρυς είναι αρκετά ακριβή, αν συγκριθεί με το πεύκο, ή την ελάτη.

⇒ Βρείτε εδώ αξιολογημένους επαγγελματίες για κάθε εργασία που χρειάζεται το σπίτι σας.

5. Έπιπλα από κερασιά

Εντυπωσιακά είδη ξύλου για έπιπλα με άποψη και στυλ-5

Το ξύλο της κερασιάς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κατασκευαστούν πολυτελή έπιπλα. Φυσικά, η κερασιά ανήκει στα είδη ξύλου για έπιπλα, αφού θεωρείται σκληρό ξύλο με μεγάλη ανθεκτικότητα και υψηλή αισθητική. Το χρώμα του ξύλου κερασιάς είναι μια απόχρωση μεταξύ κόκκινου και καφέ. Η απόχρωση αυτή είναι πραγματικά εντυπωσιακή και δεν περνά απαρατήρητη. Επίσης, το ξύλο αυτό είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στην υγρασία και θεωρείται ότι προσφέρει καλή ακουστική. 

Φυσικά, η τιμή της είναι από τις υψηλότερες της αγοράς. Αν σκέφτεστε να επενδύσετε τα έπιπλα από μασίφ ξύλο κερασιάς, το κόστος θα είναι πολύ υψηλό. Αν θέλετε να έχετε απλά το χρώμα και την όψη του ξύλου κερασιάς, μπορείτε να αγοράσετε έπιπλα από βιομηχανικό ξύλο, αλλά να τα βάψετε με ειδικό χρώμα και βερνίκι για να αποκτήσουν τη λάμψη της κερασιάς.
 
6. Έπιπλα από καρυδιά

Εντυπωσιακά είδη ξύλου για έπιπλα με άποψη και στυλ-6

Η καρυδιά είναι δέντρο φυλλοβόλο και η ξυλεία της κατατάσσεται στην κατηγορία της σκληρής ξυλείας. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που η καρυδιά θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα είδη ξύλου για έπιπλα. Για αρχή, έχει υπέροχο, σκούρο καφέ χρώμα, χωρίς πολλές ρωγμές. Επίσης, έχει μεγάλη ανθεκτικότητα και ελαστικότητα. Έτσι, τα έπιπλα που κατασκευάζονται από καρυδιά θεωρούνται πάρα πολύ καλής ποιότητας και όχι άδικα. Παρόλα αυτά, σήμερα δεν κατασκευάζονται πολλά έπιπλα από καρυδιά. Ο λόγος είναι τόσο η υψηλή τιμή της, όσο και οι περιορισμένοι πόροι, οι οποίοι δεν επιτρέπουν τη μαζική παραγωγή. 

⇒ Δείτε εδώ περισσότερες ιδέες για κάθε χώρο του σπιτιού σας

Σχετικά με το Douleutaras:
Ο Douleutaras είναι η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών για το Σπίτι. Συνεργάζεται με 3.500+ αξιολογημένους επαγγελματίες από 90 ειδικότητες. Μέσα από το Douleutaras, ο χρήστης περιγράφει την εργασία που θέλει να πραγματοποιήσει και μέσα σε 10’’ βλέπει τους καλύτερους επαγγελματίες για αυτή, επιλέγοντας εκείνον που θα προχωρήσει. 

Πηγή: Douleutaras.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή