Ξύλινο Πάτωμα: Ποια είναι τα κατάλληλα είδη για να διαλέξετε;

Ξύλινο Πάτωμα: Ποια είναι τα κατάλληλα είδη για να διαλέξετε;

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ξύλινο πάτωμα είναι αναμφίβολα μια πολύ δημοφιλής επιλογή, ειδικά εάν προτιμάτε το ρουστίκ αλλά και το παραδοσιακό στυλ διακόσμησης. Ακόμα, όμως, και αν προτιμάτε τη μοντέρνα διακόσμηση, το ξύλινο πάτωμα, σας προσφέρει αμέτρητες επιλογές για να το ενσωματώσετε αρμονικά στον χώρο σας.

Σίγουρα θα έχετε ακούσει ότι πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο υλικό. Στην αγορά θα βρείτε εναλλακτικές λύσεις και είδη που καλύπτουν όλα τα γούστα ακόμα και σε πιο οικονομικές επιλογές. Από laminate που είναι ένα είδος έτοιμου παρκέ πατώματος με όψη ξύλου, μέχρι και το εντυπωσιακό δρύινο μασίφ πάτωμα, υπάρχει πάντα η ιδανική λύση για κάθε σπίτι. Ωστόσο, πριν διαλέξετε χρειάζεται να λάβετε υπόψη κάποιες βασικές παραμέτρους που θα κρίνουν την καταλληλότητα κάθε επιλογής για τις ανάγκες του χώρου σας.

Παρακάτω παρουσιάζονται οι κορυφαίες προτάσεις για ξύλινο πάτωμα καθώς και τα βασικά τους χαρακτηριστικά.

⇒ Βρείτε στο Douleutaras αξιολογημένο επαγγελματία για κάθε εργασία στο Σπίτι σας

1. Ξύλινο Πάτωμα Ευρωπαϊκής Δρυός

Ξύλινο Πάτωμα: Ποια είναι τα κατάλληλα είδη για να διαλέξετε;-1

Το δρύινο ξύλινο πάτωμα βρίσκεται ανάμεσα στις κορυφαίες επιλογές για όσους αγαπούν το ξύλο, εδώ και πολλούς αιώνες. Διακρίνεται για την υψηλή αντοχή του στο πέρασμα του χρόνου αλλά για την ικανοποιητική σταθερότητα που προσφέρει. Τα πατώματα από ξύλο δρυός ξεχωρίζουν από το απαλό καφέ τους χρώμα με τα έντονα νερά που σχηματίζονται στην επιφάνειά τους.

Πρόκειται για μία κατασκευή ασυναγώνιστης αισθητικής, ικανής να ανταποκριθεί ακόμη και στις δυσκολότερες τεχνικές απαιτήσεις. Το δρύινο πάτωμα διατίθεται σε ένα ευρύ φάσμα διαστάσεων και ποιοτήτων, επιτρέποντάς σας να διαλέξετε εκείνο που ταιριάζει απόλυτα στις ανάγκες σας. Όσο για την τιμή, αυτή θα καθοριστεί από την ποιότητα και τον τύπο που θα επιλέξετε.

2. Ιρόκο

Ξύλινο Πάτωμα: Ποια είναι τα κατάλληλα είδη για να διαλέξετε;-2

Το ιρόκο είναι το πιο διαδεδομένο είδος τροπικής ξυλείας στην Ελλάδα. Η υψηλή αντοχή και το επίπεδο σκληρότητάς του καθιστά το ιρόκο κατάλληλο τόσο για εξωτερική όσο και για εσωτερική χρήση. Εκτός από την τοποθέτηση ξύλινων δαπέδων χρησιμοποιείται ευρέως στη ναυπηγική, την κατασκευή κουφωμάτων αλλά και σε πέργκολες. Ανάλογα με τον τύπο και την περιοχή, από την οποία προέρχεται το ξύλο, οι αποχρώσεις του αλλάζουν. Ξεκινώντας από ένα έντονο σταχτοκίτρινο το ιρόκο διατίθεται ακόμα και σε καφέ-κόκκινες αποχρώσεις. Εκείνο που θα πρέπει να προσέξετε είναι ότι λόγω της αυξημένης του φωτοευαισθησίας, μπορεί πολύ γρήγορα και εύκολα να αλλάξει χρώμα, ειδικά όταν βρίσκεται εκτεθειμένο στην ηλιακή ακτινοβολία ή τοποθετείται σε εξωτερικούς χώρους.

⇒ Βρείτε στο Douleutaras αξιολογημένο επαγγελματία για ξύλινα πατώματα

3. Ντουσιέ (Doussie)

Ξύλινο Πάτωμα: Ποια είναι τα κατάλληλα είδη για να διαλέξετε;-3

Όπως το ιρόκο, έτσι και το ντουσιέ ανήκει στην οικογένεια της τροπικής ξυλείας. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο ιδιαίτερα και ενδιαφέροντα είδη για το ξύλινο πάτωμα. Το doussie ξεχωρίζει για το πλούσιο σταχτοκόκκινο χρώμα του, το οποίο βαθαίνει περισσότερο όσο πιο πολύ εκτίθεται στις ακτίνες του ηλίου. Οι εξαιρετικά υψηλές μηχανικές του αντοχές σε συνδυασμό με τη σταθερότητα που παρουσιάζει το τοποθετούν ανάμεσα στις κορυφαίες επιλογές για βαριές κατασκευές. Εκτός από το ξύλινο πάτωμα χρησιμοποιείται για την κατασκευή κουφωμάτων, πλαισίων, επίπλων αλλά και δεξαμενών.

Αν η διάρκεια στο χρόνο παίζει σημαντικό ρόλο στην απόφασή σας, το ντουσιέ είναι μία πολύ καλή επιλογή. Ιδιαίτερα το εγκάρδιο ξύλο έχει πολύ μεγάλη φυσική διάρκεια, ενώ παράλληλα είναι αρκετά ανθεκτικό σε προσβολές από έντομα και μύκητες.

4. Καρυδιά

Ξύλινο Πάτωμα: Ποια είναι τα κατάλληλα είδη για να διαλέξετε;-4

Αν θέλετε να κάνετε αισθητή την παρουσία του ξύλου μέσα στον χώρο σας, τότε η καρυδιά είναι η ιδανική επιλογή για να το πετύχετε. Οι αποχρώσεις του ξύλου καρυδιάς ξεκινούν από το σκούρο καφέ και φτάνουν μέχρι και το ανοιχτό μαύρο. Με την πάροδο του χρόνου και την έκθεση στον ήλιο, το χρώμα της ανοίγει γι’ αυτό συνήθως βάφεται, προτού βερνικωθεί. Μάλιστα, η απαράμιλλη αισθητική της καρυδιάς σε συνδυασμό με την ευκολία που προσφέρει στην κατεργασία, την τοποθετούν ανάμεσα στα αγαπημένα ξύλα για την κατασκευή επίπλων και κορνιζών.

⇒ Δείτε εδώ και άλλες ιδέες για κάθε χώρο του Σπιτιού σας

Σχετικά με το Douleutaras:
Ο Douleutaras είναι η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών για το Σπίτι. Συνεργάζεται με 3.500+ αξιολογημένους επαγγελματίες από 90 ειδικότητες. Μέσα από το Douleutaras, ο χρήστης περιγράφει την εργασία που θέλει να πραγματοποιήσει και μέσα σε 10’’ βλέπει τους καλύτερους επαγγελματίες για αυτή, επιλέγοντας εκείνον που θα προχωρήσει. 

Πηγή: Douleutaras.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή