Νέα Υόρκη: Ο πιο λεπτός ουρανοξύστης στον κόσμο υποδέχεται τους πρώτους ενοίκους

Νέα Υόρκη: Ο πιο λεπτός ουρανοξύστης στον κόσμο υποδέχεται τους πρώτους ενοίκους

O πύργος Στέινγουεϊ, ο πιο λεπτός ουρανοξύστης στον κόσμο, ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό. Οι τιμές κυμαίνονται από 7.75 εκατομμύρια δολάρια για ένα στούντιο διαμέρισμα σε 66 εκατομμύρια δολάρια για το ρετιρέ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κατασκευή του πιο λεπτού ουρανοξύστη στον κόσμο ολοκληρώθηκε, προσθέτοντας ένα νέο ορόσημο στον ορίζοντα του Μανχάταν. 

Ο πύργος Στέινγουεϊ (Steinway Tower) έχει ύψος 435 μέτρα και αναλογία ύψους προς πλάτος 24:1, σύμφωνα με τους κατασκευαστές. Επιπλέον, είναι ένα από τα πιο ψηλά κτίρια στο δυτικό ημισφαίριο. Τα άλλα δύο που ξεχωρίζουν όσον αφορά το ύψος στη Νέα Υόρκη, είναι το One World Trade Center (541 μέτρα) και ο Πύργος στο Σέντραλ Παρκ (472 μέτρα). 

Βρίσκεται στο κέντρο του Μανχάταν και περιλαμβάνει 60 διαμερίσματα που εκτείνονται στους 84 ορόφους του πύργου και το κτίριο Στέινγουεϊ (Steinway Hall).

Νέα Υόρκη: Ο πιο λεπτός ουρανοξύστης στον κόσμο υποδέχεται τους πρώτους ενοίκους-1
Από αριστερά: Πύργος Central Park, One57, Πύργος Στέινγουεϊ και ο Πύργος MoMA Expansion. Φωτ. AP/Ted Shaffrey

Σχεδιάστηκε από την αρχιτεκτονική εταιρεία SHoP Architects της Νέας Υόρκης και κατασκευάστηκε από την JDS Development, την Property Markets Group και την Spruce Capital Partners. Ο Γκρεγκ Πασκουαρέλι, διευθυντής της SHoP Architects, αποκάλεσε το κτίριο «ένα έργο εξαιρετικών διαστάσεων, ένα επικό μεγαλείο» σε email που έστειλε στο CNN.

Οι πολύ λεπτοί ουρανοξύστες, γνωστοί και ως «πύργοι μολύβια», ξεχώρισαν στον ουρανό του Χονγκ Κονγκ τη δεκαετία του 1970. Από τότε, μεγάλες πόλεις όπως η Νέα Υόρκη έχουν ακολουθήσει αυτή την τάση. 

Ο πύργος Στέινγουεϊ είναι επιβλητικός, κομψός αλλά και με έντονα στοιχεία. Στην κορυφή, βρίσκεται ένα τρίκλινο ρετιρέ με θέα το Σέντραλ Παρκ. 

Οι αρχιτέκτονες είπαν ότι ο βασικός τους στόχος ήταν να δημιουργήσουν μια νέα και τολμηρή εικόνα του Νεοϋορκέζικου ουρανού και παράλληλα να γιορτάσουν τις ιστορικές ρίζες της περιοχής. 

Ο πολύ υψηλός πύργος είναι μια προσθήκη στο Steinway Hall, ένα ιστορικό κτίριο από το 1925 γνωστό και ως το πρώτο σπίτι των δημιουργών πιάνων Steinway and Sons, όπως επίσης και μια αίθουσα συναυλιών. Αυτός ο πρώην πολιτιστικός κόμβος έχει μετατραπεί τώρα σε πολυτελείς κατοικίες. 

Το αρχιτεκτονικό γραφείο είπε ότι εμπνεύστηκε από τη «χρυσή εποχή ουρανοξύστη του Μανχάταν» και την ιστορία της Art Deco της Νέας Υόρκης. 

Η πρόσοψη του πύργου περιλαμβάνει τούβλα από τερακότα, ένα υλικό που φαίνεται να αλλάζει χρώμα και υφή όταν το βλέπει κανείς κάτω από διαφορετικό φως και διαφορετικές γωνίες.

Τώρα, ο πύργος ανοίγει τις πόρτες του σε ενοίκους. Κι ενώ η όψη είναι λεπτή, οι τιμές είναι το αντίθετο καθώς κυμαίνονται από 7.75 εκατομμύρια δολάρια για ένα στούντιο διαμέρισμα σε 66 εκατομμύρια δολάρια για το ρετιρέ

Με πληροφορίες από το CNN

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή