ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Φιλοξενία υψηλών προδιαγραφών

filoxenia-ypsilon-prodiagrafon-2282214

Το ξενοδοχείο Sofitel, αποτελεί τον πρώτο πόλο φιλοξενίας, που θα συναντήσει ο επισκέπτης στην επίσκεψή του στην Αθήνα, και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα, καθώς πρωτοστατεί στον Διεθνές Αερολιμένα Αθηνών.

filoxenia-ypsilon-prodiagrafon0

Στόχος του σχεδιασμού των Elastic Architects υπήρξε η ανάδειξη του ξενοδοχείου σε έναν χώρο υψηλής αισθητικής και φιλοξενίας, τόσο με ελληνικές νότες όσο και με διεθνή στοιχεία, εμπνέοντας ταυτόχρονα οικειότητα και κομψότητα.

filoxenia-ypsilon-prodiagrafon2

Η κεντρική ιδέα του έργου απορρέει, με μια λυρική προσέγγιση, μέσα από την αρχαία κοσμογραφία και ελληνική μυθολογία, όπου τα σύμβολα εξατομικεύονταν στη λατρεία, την οικιακή καθημερινότητα και τη χειροτεχνία ως ταλμάσματα.

filoxenia-ypsilon-prodiagrafon4

Δίνοντας έμφαση στην ιδέα των αρχαίων χώρων λατρείας και των ισαπέχοντων σημείων και εκφράζοντας τον συμβολισμό στον χωροταξικό σχεδιασμό, αναπαρήχθη η ιδέα των πολλαπλών κέντρων, ως ένα συνθετικό σύστημα κόμβων, ανεξάρτητων και κεντροβαρικών, αλλά νοητά διασυνδεδεμένων μέσω γραμμικών προοπτικών και επαναλαμβανόμενων μοτίβων.

filoxenia-ypsilon-prodiagrafon6

Ο χώρος ενισχύεται από στρατηγικά επιλεγμένα υλικά, υφές και έπιπλα, όπου σε συνδυασμό με τον χειρισμό του φυσικού και τεχνητού φωτός δημιουργούν μια αίσθηση γαλήνης και μεγαλοπρέπειας. Η εκλεκτική παλέτα που χρησιμοποιείται, αντιπαραβάλλει τα μαλακά και σκληρά υλικά με ψυχρές και θερμές αποχρώσεις και προσελκύει το ενδιαφέρον του επισκέπτη στο εσωτερικό. Η πρόταση δίνει έμφαση στην πτυχή της επικοινωνίας και της συνδεσιμότητας, εισάγοντας έναν τόπο συνάντησης για τους επισκέπτες του ξενοδοχείου και ένα σημείο ανάπαυσης για τους περαστικούς.

filoxenia-ypsilon-prodiagrafon8

Μια προστιθέμενη αξία για τους σύγχρονους ταξιδιώτες, που είναι καλά συνδεδεμένοι με το διαδίκτυο, είναι η ευκαιρία εξερεύνησης νησίδων σχεδιασμού σε όλο το ξενοδοχείο τα οποία μπορούν να φωτογραφηθούν και να μεταδοθούν στα κοινωνικά δίκτυα.

filoxenia-ypsilon-prodiagrafon10

Φωτογραφίες: Γιώργος Φάκαρος

Επιμέλεια: ELASTIC ARCHITECTS / www.elasticarchitects.gr