ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Volvo: Νέο υβριδικό XC40 και τεχνολογία για λιγότερα καυσαέρια

Volvo: Νέο υβριδικό XC40 και τεχνολογία για λιγότερα καυσαέρια

H Volvo Cars παρουσιάζει σήμερα ένα από τα πιο φιλόδοξα σχέδια στην αυτοκινητοβιομηχανία, στοχεύοντας στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα στον κύκλο ζωής των αυτοκινήτων της έως και 40% ανά όχημα μεταξύ του 2018 και του 2025. Πρόκειται για το πρώτο, ξεκάθαρο βήμα προς την υλοποίηση της φιλοδοξίας της Volvo Cars να γίνει μια κλιματικά ουδέτερη εταιρεία έως το 2040.

Το σχέδιο εμπεριέχει συγκεκριμένες δράσεις και εναρμονίζεται με την παγκόσμια συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, το 2015, που επιδιώκει να συγκρατηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη σε 1,5° C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Οι φιλοδοξίες της Volvo Cars για το 2040 δεν περιορίζονται στην καθολική αντιμετώπιση του ζητήματος των εκπομπών καυσαερίων στα οχήματά της μέσω της ηλεκτροκίνησης – ακόμη ένα πεδίο στο οποίο η εταιρεία πρωτοπορεί. Η Volvo Cars θα μειώσει δραστικά τις εκπομπές άνθρακα στο δίκτυο των μονάδων παραγωγής, στις ευρύτερες υπηρεσίες της και στην αλυσίδα εφοδιασμού, ενώ θα διευρύνει την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση υλικών.

Volvo: Νέο υβριδικό XC40 και τεχνολογία για λιγότερα καυσαέρια-1
O πρόεδρος και CEO της σουηδικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volvo, Χάκαν Σάμιουελσον.

Ως πρώτο βήμα προς τις φιλοδοξίες της για το 2040, η Volvo Cars εφαρμόζει μία σειρά από μεγαλόπνοα, άμεσα μέτρα, στην προσπάθειά της να ελαττώσει το αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα στον κύκλο ζωής κάθε αυτοκινήτου της κατά 40% μεταξύ 2018 και 2025. Σε αυτό το χρονικό σημείο, η εταιρεία στοχεύει επίσης όλες της οι εγκαταστάσεις παραγωγής σε παγκόσμιο επίπεδο να είναι κλιματικά ουδέτερες.

«Μετασχηματίζουμε την εταιρεία μας μέσω χειροπιαστών δράσεων, όχι συμβολικών υποσχέσεων», δήλωσε ο Χάκαν Σάμιουελσον, πρόεδρος και CEO της Volvo Cars. «Επομένως, στη Volvo Cars θα δράσουμε σε ό,τι ελέγχουμε: τόσο στις δραστηριότητές μας, όσο και στις εκπομπές καυσαερίων των αυτοκινήτων μας. Και θα παρέμβουμε επίσης σε ό,τι μπορούμε να επηρεάσουμε, ζητώντας από τους προμηθευτές μας και τον ενεργειακό τομέα να συμπράξουν μαζί μας στον στόχο για ένα κλιματικά ουδέτερο μέλλον».

Για να πετύχει την ιδιαίτερα σημαντική μείωση κατά 40% του αποτυπώματος CO2 ανά αυτοκίνητο έως το 2025, η εταιρεία εκπονεί ένα σύνολο στόχων που αφορούν διαφορετικά τμήματα των λειτουργιών της. Ο στόχος που έχει ήδη ανακοινωθεί, ότι έως το 2025 τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα αντιπροσωπεύουν το 50% των πωλήσεων της Volvo Cars, είναι πρωταρχικός. H επίτευξή του θα αποφέρει μείωση κατά 50% των εκπομπών άνθρακα ανά αυτοκίνητο «στην εξάτμιση», μεταξύ του 2018 και του 2025.

Η Volvo Cars ήταν ο πρώτος κατασκευαστής αυτοκινήτων που δεσμεύθηκε στην καθολική εφαρμογή της ηλεκτροκίνησης και στη σταδιακή κατάργηση των αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν μόνο κινητήρα εσωτερικής καύσης. Στο πλαίσιο της παραπάνω υπόσχεσης, η Volvo παρουσίασε το νέο XC40 με υβριδική «καρδιά». Σχεδιαστικά υιοθετεί τη δυναμική και μοντέρνα εμφάνιση των συμβατικών εκδόσεων, ενώ το αμάξωμα βρίσκεται 21 εκατοστά ψηλά σε σχέση με το έδαφος. Το υβριδικό XC40 εφοδιάζεται με έναν θερμικό 3κύλινδρο turbo κινητήρα βενζίνης 1.500 κυβικών εκατοστών, ο οποίο αποδίδει 180 ίππους και 265 Nm ροπής και έναν ηλεκτροκινητήρα 60 kW και 160 Nm ροπής. Η συνδυαστική απόδοση φτάνει τους 262 ίππους και 425 Nm ροπής, επιτρέποντας στο compact SUV να επιταχύνει και να φτάσει τα 100 χλμ./ώρα από στάση σε 7,3 δευτερόλεπτα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση κατανάλωση που ανακοινώνει το εργοστάσιο είναι από τα 2 λίτρα/100 χλμ., ενώ οι εκπομπές ρύπων CO2 είναι 44 γρ./χλμ. Παράλληλα, μπορεί να κινηθεί αμιγώς ηλεκτρικά έως και 46 χιλιόμετρα. Το XC40 T5 Twin Engine είναι ήδη διαθέσιμο στην ελληνική αγορά από 37.000 ευρώ.