ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Cooper SE, το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό μοντέλο της Mini διαθέτει δύναμη και ευελιξία

cooper-se-to-proto-pliros-ilektriko-montelo-tis-mini-diathetei-dynami-kai-eyelixia-2377457

Η Μini προχώρησε σε μια… διαφορετική παρουσίαση ενός νέου μοντέλου. Το Mini Cooper SE είναι το νέο ηλεκτρικό αυτοκίνητο της εταιρείας και παρακολουθήσαμε την «αποκάλυψη» μέσω Διαδικτύου.

Το πρώτο πλήρως ηλεκτροκίνητο μοντέλο της βρετανικής μάρκας προσφέρει γνήσια αίσθηση Mini με οδήγηση μηδενικών ρύπων. Η άμεση απόκριση του ηλεκτροκινητήρα των 184 ίππων, το ειδικά σχεδιασμένο σύστημα εμπρόσθιας κίνησης και το καινοτόμο σύστημα δυναμικής οδήγησης με έλεγχο ολίσθησης των τροχών κοντά στον ενεργοποιητή (wheel slip limiting close to the actuator) χαρίζουν στο νέο Mini Cooper SE μοναδική ευελιξία, γνωστή ως αίσθηση «go-kart». Η επιτάχυνσή του –σύμφωνα με το εργοστάσιο– είναι 0-100 km/h σε 7,3 δευτερόλεπτα. Εκτός όμως από τον ηλεκτροκινητήρα, η καλή επίδοση οφείλεται και στο χαμηλό βάρος, 1.365 κιλά. Το αμιγώς ηλεκτροκίνητο μοντέλο είναι μόλις 145 κιλά περίπου βαρύτερο από το 3θυρο Mini Cooper S με κιβώτιο Steptronic.

Η ειδική μπαταρία ιόντων λιθίου παρέχει αυτονομία 235-270 χιλιομέτρων. Αναφορικά με τη φόρτιση, το Mini Cooper SE «γεμίζει» σε οικιακή πρίζα, επιτοίχιο πίνακα ή δημόσιους σταθμούς φόρτισης. Είναι εφικτή ταχεία φόρτιση από πηγή συνεχούς ρεύματος (DC) ισχύος έως 50 kW. Στην τελευταία περίπτωση, το 80% της μπαταρίας φορτίζει σε μόλις 35 λεπτά.

Ο στάνταρ εξοπλισμός περιλαμβάνει προβολείς LED, διζωνικό, αυτόματο έλεγχο κλιματισμού, θέρμανση με τεχνολογία αντλίας θερμότητας, βοηθητικό καλοριφέρ, ηλεκτρικό χειρόφρενο και συνδεδεμένη πλοήγηση (connected navigation).

Το νέο Mini Cooper SE είναι ήδη διαθέσιμο στη χώρα μας. Oι τιμές του ξεκινούν από τις 33.900 ευρώ, με πλήρη εξοπλισμό από τη βασική έκδοση.