Θέλω να αγοράσω αυτοκίνητο, τι πρέπει να γνωρίζω;

Θέλω να αγοράσω αυτοκίνητο, τι πρέπει να γνωρίζω;

Τα κυριότερα ερωτήματα που χρειάζεται να απαντηθούν ώστε να μην έχετε «σκοτεινά σημεία» όταν φτάσει η στιγμή να αποκτήσετε αυτοκίνητο.

12' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι συμφέρει, αγορά ή leasing; 

Είναι γνωστό πως στην Ελλάδα έχουμε έντονη την αίσθηση της ιδιοκτησίας, γι’ αυτό και η αγορά του αυτοκινήτου διαφοροποιείται σε σχέση με το εξωτερικό, όπου σε πολλές περιπτώσεις οκτώ στους δέκα αγοραστές επιλέγουν αυτοκίνητο με μακροχρόνια μίσθωση. Πρόκειται για ένα καταναλωτικό πρότυπο, όμως, με το οποίο αναμένεται σταδιακά να συγκλίνουμε. Στην πράξη, μια εταιρεία leasing κατά βάση αναλαμβάνει το ρίσκο τού πώς θα διαμορφωθεί η αξία του αυτοκινήτου έπειτα από κάποια χρόνια. Πρόκειται για ένα κομμάτι της εξίσωσης που αδυνατούμε πολλές φορές να συνειδητοποιήσουμε, το γεγονός δηλαδή ότι έπειτα από τέσσερα-πέντε χρόνια χάνουμε περίπου το μισό του αρχικού κεφαλαίου, ποσοστό που μπορεί να είναι και υψηλότερο, ανάλογα με τη μάρκα. Επίσης, αναλαμβάνει να καλύψει τις δαπάνες συντήρησης, ασφάλισης, τα τέλη κυκλοφορίας και τη φροντίδα ατυχήματος, αν –o μη γένοιτο– αυτό συμβεί. Τέλος, οι εταιρείες leasing, επειδή αγοράζουν κάθε χρόνο έναν πολύ μεγάλο αριθμό αυτοκινήτων, είναι σε θέση να επιτύχουν οικονομίες κλίμακας στην αγορά ή στη συντήρησή του. 

Φυσικά, το συγκεκριμένο δίλημμα, «αγορά ή μακροχρόνια μίσθωση;», αφορά εκείνους που επιθυμούν να ανανεώνουν το αυτοκίνητό τους σε τακτά χρονικά διαστήματα. Αν ανήκετε σε εκείνους που, κατά τα ελληνικά πρότυπα, σκοπεύουν να κρατήσουν το νέο τους απόκτημα «για μια ζωή», είναι μονόδρομος η αγορά αντί της χρονομίσθωσης, επιλέγοντας μάλιστα ένα μοντέλο με ιστορικό αξιοπιστίας, που θα εξασφαλίσει λιγότερους μπελάδες στη συντήρησή του και ένα πιο ικανοποιητικό τίμημα όταν κάποια στιγμή έρθει η ώρα της ανταλλαγής. 

Το πετρέλαιο πέθανε; Θα απαγορευτεί η κυκλοφορία των ντίζελ; 

Στην ελληνική αγορά νέων επιβατικών αυτοκινήτων το ποσοστό των ντίζελ έχει μειωθεί στο 15%, από το σχεδόν 60% που κατείχαν πριν από πέντε χρόνια. Αυτό συμβαίνει επειδή οι κατασκευαστές δεν διαθέτουν πλέον στην αγορά πληθώρα πετρελαιοκίνητων εκδόσεων όπως στο παρελθόν, οι οποίες έχουν υποχωρήσει και προς χάριν των βενζινοκίνητων εκδόσεων, οι οποίες συνδυάζονται με μικρούς ηλεκτροκινητήρες (MHEV). Καθοριστικό ρόλο στην πτώση τους έπαιξε και το Dieselgate, καθώς έπειτα από αυτό οι έλεγχοι αυστηροποιήθηκαν, με τις εκπομπές ρύπων διοξειδίου του άνθρακα να υπολογίζονται και σε πραγματικές συνθήκες κυκλοφορίας. Απαγόρευση ειδικά για την κυκλοφορία των σύγχρονων μοντέλων ντίζελ προδιαγραφών Euro6 που διατίθενται στις ημέρες μας δεν είναι λογικό να υπάρξει, καθώς οι εκπομπές των ρύπων τους δεν διαφέρουν από τις αντίστοιχες των βενζινοκίνητων. Περιορισμοί, όμως, κυκλοφορίας στο κέντρο των μεγάλων πόλεων είναι πιθανοί –ήδη υπάρχουν στο Λονδίνο–, αλλά αυτοί θα αφορούν όλους τους κινητήρες εσωτερικής καύσης και όχι μόνο τους ντίζελ. Στην Ελλάδα ο προηγούμενος δήμαρχος Αθηναίων είχε δηλώσει πριν από λίγα χρόνια πως το 2025 θα απαγορευόταν η κυκλοφορία των ντίζελ στο κέντρο της πρωτεύουσας, χωρίς όμως να υπάρξει κάποια συνέχεια στο θέμα.

Υβριδικά ήπια, υβριδικά, 48 βολτ και plug-in hybrid: Πού διαφέρουν; 

Η βασική διαφορά μεταξύ των βαθμών υβριδικού εξηλεκτρισμού εντοπίζεται στη διάρκεια που μπορεί κάθε σύστημα να κινηθεί αμιγώς ηλεκτρικά, ενώ κοινό στοιχείο είναι η δυνατότητα ανάκτησης της ενέργειας από το φρενάρισμα. 

Τα ήπια υβριδικά οχήματα βασίζονται συνήθως σε ηλεκτρικό σύστημα 48V, το οποίο συνδυάζεται με μια σχετικά μικρή μπαταρία και γεννήτρια με ιμάντα, που προσφέρει οφέλη της τάξης του 5-10% στην κατανάλωση. Λόγω της χαμηλής ηλεκτρικής ισχύος δεν υπάρχει δυνατότητα αμιγούς ηλεκτροκίνησης και το σύστημα έχει απλώς υποβοηθητικό ρόλο στην εκκίνηση και στην επιτάχυνση. 

Τα full hybrid οχήματα βασίζονται σε ένα αυτοφορτιζόμενο σύστημα (δεν μπορούν να συνδεθούν δηλαδή σε εξωτερική παροχή ρεύματος), όπου η κεντρική μονάδα αποφασίζει κάθε στιγμή για τη διαχείριση της ενέργειας, κάτι που συνεπάγεται την ύπαρξη αυτόματου κιβωτίου. Διαθέτουν μεγαλύτερη μπαταρία και δυνατότερο ηλεκτροκινητήρα σε σχέση με τα ήπια ηλεκτρικά οχήματα, προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα αμιγούς ηλεκτροκίνησης για μικρότερα ή μεγαλύτερα διαστήματα. 

Τα plug-in hybrid οχήματα γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή, καθώς συνοδεύονται από ένα ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για εταιρικούς χρήστες. Βασίζονται σε επαναφορτιζόμενα συστήματα, όπου η ηλεκτρική ενέργεια προέρχεται κυρίως από εξωτερική πηγή (μπορεί να συνδεθεί σε μια απλή πρίζα ή φορτιστή αυτοκινήτου) και πολύ λιγότερο μέσω της φόρτισης από τον θερμικό κινητήρα του οχήματος και την ανάκτηση της ενέργειας πέδησης. Η μπαταρία τους είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με εκείνη των υβριδικών οχημάτων, κάτι που τους δίνει συνήθως μια αυτονομία της τάξης των 30 έως 60 χλμ. αμιγούς ηλεκτροκίνησης. 

Τι γίνεται με το υγραέριο (LPG); 

Δεν θα πρέπει να συγχέουμε το υγραέριο (LPG) με το φυσικό αέριο (CNG). Αυτή την περίοδο η τιμή λίτρου του υγραερίου διατηρείται κάτω από το 1 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι προσφέρει μια σημαντική μείωση στο κόστος χρήσης σε σχέση με τη βενζίνη. Στο παρελθόν υπήρχαν αρκετές εταιρείες που προσέφεραν τέτοια οχήματα. Στην παρούσα περίοδο, όμως, τα μοναδικά εργοστασιακά οχήματα εξοπλισμένα με σύστημα υγραερίου προέρχονται από τη Renault/Dacia. Ένα πλεονέκτημα που συνοδεύει το υγραέριο αφορά το δίκτυο πρατηρίων, που έχει αρκετά μεγάλη γεωγραφική κάλυψη, αλλά θα πρέπει να προσέχουμε στην επιλογή του σταθμού ανεφοδιασμού, καθώς έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα νοθείας. 

Από εκεί και πέρα, το υγραέριο μπορεί να δώσει μια παράταση ζωής σε μεταχειρισμένα αυτοκίνητα (ειδικά αν είναι μεγάλου κυβισμού με υψηλή κατανάλωση), αρκεί η τοποθέτηση ενός επώνυμου κιτ να γίνει από πιστοποιημένους τεχνίτες. Επειδή όμως το υγραέριο «καταπονεί» σταδιακά τον κινητήρα (ειδικά εάν πρόκειται για κάποιο παλιότερο σύστημα), αν πρόκειται να αγοραστεί κάποιο μεταχειρισμένο αυτοκίνητο στο οποίο έχει ήδη τοποθετηθεί κιτ υγραερίου (απαραιτήτως να συνοδεύεται από τα σχετικά έγγραφα τοποθέτησης και ελέγχου ΚΤΕΟ), τότε χρειάζεται ενδελεχής τεχνικός έλεγχος για την πιστοποίηση της καλής λειτουργίας.

Να πάρω τώρα ηλεκτρικό ή να περιμένω; 

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν απευθύνονται ακόμη στο ευρύ αγοραστικό κοινό, καθώς οι τιμές τους παραμένουν υψηλές, ακόμα και με την κρατική επιδότηση του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά», ενώ οι υποδομές φόρτισης στη χώρα μας, παρότι διευρύνονται με ταχύτατους ρυθμούς, δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν κάθε υποψήφιο αγοραστή. Από την άλλη, το κόστος της ιδιωτικής φόρτισης παραμένει ακόμα και σήμερα ιδιαίτερα χαμηλό.

Παρότι οποιαδήποτε σύγκριση στο χιλιομετρικό κόστος ενός ηλεκτρικού και ενός συμβατικού αυτοκινήτου δεν έχει κανένα νόημα αυτή τη στιγμή, με τις τρέχουσες τιμές της κιλοβατώρας και των καυσίμων να μεταβάλλονται διαρκώς, εντούτοις μπορούμε να αναφέρουμε ενδεικτικά πως το κόστος της κατ’ οίκον φόρτισης, προ της ενεργειακής κρίσης, ανερχόταν σε 2-3 ευρώ ανά 100 χλμ. Με βάση αυτά τα δεδομένα, η χρήση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου θα μπορούσε να φέρει μια ετήσια εξοικονόμηση στο κόστος μετακίνησης της τάξης των 1.500 ευρώ, σε σχέση με ένα μέσο συμβατικό αυτοκίνητο, για κάποιον που πραγματοποιεί περί τα 15.000 χλμ. τον χρόνο. Από εκεί και πέρα, ο καθένας κρίνει, ανάλογα με το πόσο σκοπεύει να κρατήσει το αυτοκίνητό του, αν η επιλογή ενός ηλεκτρικού, πέρα από οικολογική, μπορεί να αποδειχθεί και συμφέρουσα για την τσέπη του. 

Το σίγουρο είναι πως τα επόμενα χρόνια θα δούμε μια δραστική μείωση στις τιμές των ηλεκτρικών οχημάτων. Ήδη έχουν αρχίσει και φθάνουν στην Ευρώπη κάποιες πολύ καλές προτάσεις από την κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία, με ιδιαίτερα προσιτά ηλεκτρικά μοντέλα, γεγονός που ίσως βάλει φρένο στην ανοδική πορεία που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στις τιμές όλων ανεξαιρέτως των αυτοκινήτων. 

Θέλω να αγοράσω αυτοκίνητο, τι πρέπει να γνωρίζω;-1
Εικονογράφηση: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

Τι να επιλέξω στη βενζίνη, συμβατικό ή υβριδικό; 

Με τη μεγάλη αύξηση στην τιμή της βενζίνης, το θέμα της κατανάλωσης έχει αποκτήσει πλέον πρωταρχική σημασία. Φυσικά, το οδηγικό στιλ παίζει κυρίαρχο ρόλο στη διαμόρφωση της κατανάλωσης, από εκεί και πέρα όμως εξίσου σημαντική είναι και η «βοήθεια» που προσφέρει το κάθε αυτοκίνητο. Ένα υβριδικό αυτοκίνητο βελτιώνει την αποτελεσματικότητά του ανακτώντας ένα μέρος της ενέργειας που χάνεται στα συμβατικά αυτοκίνητα, προσφέροντας έτσι χαμηλότερη κατανάλωση, ανάλογα και με τον τύπο του κάθε υβριδικού συστήματος. Γι’ αυτόν τον λόγο σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχουν βενζινοκίνητα μοντέλα χωρίς κάποιον βαθμό υβριδικού εξηλεκτρισμού. 

Το φυσικό αέριο (CNG) συμφέρει ακόμη; Και πότε; 

Το φυσικό αέριο (CNG) προσφέρει αναμφισβήτητα οικονομικά οφέλη για τον τελικό καταναλωτή. Είναι ένα οικονομικό καύσιμο (πριν από λίγο καιρό η τιμή είχε φτάσει στο 1,75 ευρώ/κιλό, ενώ τώρα μέσω επιδότησης έχει πέσει στο 1,3 ευρώ/κιλό, αν και θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι οι τιμές σε πρατήρια της επαρχίας διαμορφώνονται αρκετά υψηλότερα). Λόγω της μεγαλύτερης περιεκτικότητας σε ενέργεια ενός κιλού φυσικού αερίου σε σύγκριση με ένα λίτρο των υπόλοιπων καυσίμων, το CNG παραμένει σαφώς πιο οικονομικό, παρά τη σημαντική αύξηση της τιμής του. 
Το βασικό μειονέκτημα του φυσικού αερίου είναι το περιορισμένο δίκτυο πρατηρίων ανά την επικράτεια, ενώ τα διαθέσιμα μοντέλα είναι πολύ λίγα, αφού, εκτός από το Fiat Panda, μόνο το γκρουπ VW διαθέτει κάποια μοντέλα. Σε ό,τι αφορά τα τελευταία, θα πρέπει να σημειωθεί ότι πλέον διαθέτουν μια πολύ μικρή δεξαμενή βενζίνης (της τάξεως των 9 λίτρων), κάτι που περιορίζει την αυτονομία τους, σε συνάρτηση πάντα με το υπάρχον δίκτυο πρατηρίων. 

Μπορώ να έχω ηλεκτρικό αν δεν έχω δική μου θέση στάθμευσης; 

Με την έλευση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αναγκαστικά αλλάζουν και οι συνήθειες των οδηγών. Το «οδηγώ με αναμμένο το λαμπάκι του ρεζερβουάρ» δεν είναι συμβατό με τη χρήση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, καθώς ακόμη δεν είναι τόσο διαδεδομένες οι υποδομές ώστε να έχεις πρόσβαση σε κάποιο σημείο φόρτισης όποτε το χρειαστείς. Επιπλέον, στα δημόσια σημεία φόρτισης, ο ανεφοδιασμός κοστίζει αρκετά ακριβότερα σε σχέση με την κατ’ οίκον φόρτιση, εκτός από τις ελάχιστες περιπτώσεις που προσφέρεται δωρεάν. 

Προϋπόθεση, λοιπόν, για την απόκτηση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι να υπάρχει η δυνατότητα ανεφοδιασμού στο σπίτι ή στην εργασία. Μια απλή πρίζα σούκο στην πιλοτή δεν αποτελεί την ιδανική λύση για τη φόρτιση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, χώρια που επιβαρύνει τον κοινόχρηστο λογαριασμό μιας πολυκατοικίας. Μονόδρομο αποτελεί η τοποθέτηση ενός επιτοίχιου φορτιστή (για τον οποίο επίσης προβλέπεται κρατική επιδότηση), τροφοδοτούμενου από τον ηλεκτρικό πίνακα του διαμερίσματος. Στο μέλλον, πάντως, τα πράγματα θα είναι πιο απλά, αφού μια μερική φόρτιση θα πραγματοποιείται σε λίγα μόλις λεπτά της ώρας, στη στάση για τον πρωινό καφέ, στο σούπερ μάρκετ, στο γυμναστήριο ή στη βραδινή μας έξοδο, με τιμές που ελπίζουμε πως ο ανταγωνισμός θα καταστήσει πιο προσιτές. 

Τι είναι καλύτερο, αυτόματο ή χειροκίνητο; 

Η απάντηση είναι προφανής σε ό,τι αφορά την καθημερινή ευκολία. Μπορούν μάλιστα να συνδυάζονται με τα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού, δίνοντάς του μία επιπλέον χείρα βοηθείας σε κουραστικές καταστάσεις, όπως ένα μποτιλιάρισμα. Τα σύγχρονα αυτόματα κιβώτια έχουν πλέον εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό, όπου εκτός από την ευκολία στους χειρισμούς προσφέρουν σε ορισμένες περιπτώσεις και μείωση στις εργοστασιακές τιμές κατανάλωσης και εκπομπών ρύπων, σε σύγκριση πάντα με τις αντίστοιχες χειροκίνητες εκδόσεις. Τα περισσότερα αυτόματα κιβώτια δίνουν μάλιστα την ευχέρεια στον οδηγό, εάν το επιθυμεί, να αλλάζει σειριακά τις σχέσεις, ενώ, εάν υπάρχουν προγράμματα οδήγησης, τότε προσαρμόζουν τη λειτουργία τους ανάλογα με το «ύφος» του κάθε προγράμματος (Eco, Normal, Sport). 

Χρειάζεται η τετρακίνηση; 

Οι δύο βασικές ανάγκες που καλύπτει η τετρακίνηση είναι η βελτίωση της ενεργητικής ασφάλειας, καθώς και η εκτός δρόμου μετακίνηση σε απαιτητικές συνθήκες πρόσφυσης. Για το τελευταίο, τα παραδοσιακά εκτός δρόμου οχήματα έχουν αρχίσει να εκλείπουν (λόγω βάρους, υψηλής κατανάλωσης και εκπομπών ρύπων) και προορίζονται πια για πολύ ειδικές περιπτώσεις. Σε ό,τι αφορά την ενεργητική ασφάλεια, η συνεισφορά ενός αυτοματοποιημένου συστήματος τετρακίνησης είναι σημαντική σε συνθήκες περιορισμένης πρόσφυσης (βροχή, χιόνι, λάσπη), αλλά οι υποψήφιοι αγοραστές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι εξίσου σημαντική είναι η συνεισφορά των ανάλογων ελαστικών. 

Μέχρι πρότινος τα αυτοματοποιημένα συστήματα τετρακίνησης βασίζονταν σε έναν ηλεκτρονικά ελεγχόμενο συμπλέκτη, που αναλάμβανε να μοιράσει τη ροπή ανάλογα με τις συνθήκες μεταξύ των εμπρός και των πίσω τροχών.
 
Στα σύγχρονα υβριδικά οχήματα οι κατασκευαστές, προκειμένου να διατηρήσουν τα οφέλη χαμηλού βάρους και κατανάλωσης, υιοθετούν τη λύση της «ηλεκτρικής» τετρακίνησης, με την τοποθέτηση ενός επιπλέον ηλεκτροκινητήρα που κινεί απευθείας τους πίσω τροχούς. 

Μήπως να προτιμήσω μεταχειρισμένο; 

Η άνοδος στις τιμές των νέων αυτοκινήτων, σε συνδυασμό με τα συνεχιζόμενα προβλήματα στη διαθεσιμότητά τους, έχουν ωθήσει μια σημαντική μερίδα αγοραστών στην αγορά των μεταχειρισμένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά στα χρονικά της ελληνικής αγοράς τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα καταλαμβάνουν φέτος το 40% του συνόλου της. Και μάλιστα, παρά το γεγονός ότι και αυτά με τη σειρά τους έχουν ακριβύνει σημαντικά σε σχέση με την προ Covid-19 εποχή. Παράλληλα, η μεγάλη ζήτησή τους έχει σχεδόν εξαφανίσει τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα με λίγα χιλιόμετρα, είναι τυχερός όποιος βρει αυτοκίνητο με λιγότερα από 110.000-120.000 διανυθέντα. Υπάρχουν πάντα επιφυλάξεις για την αλήθεια αυτών των ενδείξεων, όμως η εξέταση της γενικότερης κατάστασης του αυτοκινήτου από ένα έμπειρο μάτι μπορεί να αποκαλύψει ποια είναι η πραγματικότητα. Συνήθως η αγορά ενός τέτοιου οχήματος από μια οργανωμένη μονάδα πώλησης δεν περιέχει κινδύνους, ιδιαίτερα αν παρέχεται το πλήρες ιστορικό του και κάποιες εγγυήσεις για τα μηχανικά του μέρη. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι η ηλικία του να μην ξεπερνά τα πέντε-έξι χρόνια, με τις προδιαγραφές των ρύπων να μην πηγαίνουν πίσω από την τελευταία έκδοση του Euro5. 

Θέλω να αγοράσω αυτοκίνητο, τι πρέπει να γνωρίζω;-2
Εικονογράφηση: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

Μέχρι πότε αξίζει να συντηρώ ένα αυτοκίνητο; 

Αυτό είναι ένα δύσκολο ερώτημα, με την απάντησή του να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο συνεπής είναι ο ιδιοκτήτης του στα τακτικά σέρβις και στη συντήρησή του. Όμως, ακόμη κι αν είναι τέλειος, κάποια στιγμή η τεχνολογία που διαθέτει το αυτοκίνητό του ξεπερνιέται και η διαθεσιμότητα των ανταλλακτικών του λιγοστεύει. Με τον καιρό όλα γίνονται λίγο πιο δύσκολα, με αποτέλεσμα την καταφυγή σε ιμιτασιόν εξαρτήματα και τις λύσεις-«πατέντες» από συνεργεία χαμηλού βεληνεκούς. Ωστόσο, όσο καλός κι αν είναι ένας τεχνικός, υπάρχουν μοντέλα νεότερης τεχνολογίας τα οποία δεν επιδέχονται παρεμβάσεις και αυτοσχεδιασμούς από την πλευρά του. Πέραν αυτών, με το πέρασμα του χρόνου η αξία της μεταπώλησης του αυτοκινήτου μειώνεται. Αξίζει να αναφέρουμε πως ένα όχημα της μικρομεσαίας ή της μεσαίας κατηγορίας, ηλικίας 12-13 ετών, μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να αποκτηθεί με 1.500-2.000 ευρώ. Αν ο ιδιοκτήτης ενός τέτοιου αυτοκινήτου αντιμετωπίσει έναν «ξαφνικό θάνατο» (μια σοβαρή βλάβη στον κινητήρα), δεν έχει κανένα περιθώριο αντίδρασης και βγαίνει χαμένος, όποια λύση κι αν επιλέξει. Στις ημέρες μας, η μέση ηλικία των επιβατικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα είναι περίπου έντεκα χρόνια. Καλό είναι κάπου εκεί να ολοκληρώνουν τον κύκλο τους στον κάθε ιδιοκτήτη, εκτός κι αν μιλάμε για μοντέλα της μεγάλης ή της πολυτελούς κατηγορίας, όπου με συγκεκριμένες προϋποθέσεις μπορεί κάποιος να παρατείνει την κατοχή τους για μία ακόμα τετραετία. 

Το 2030 δεν είναι πολύ μακριά. Τι θα συμβεί τότε; 

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη εξαγγείλει πως από το 2030 και μετά θα επιτρέπεται η διάθεση μόνο ηλεκτρικών αυτοκινήτων, δηλαδή πέντε χρόνια νωρίτερα από ό,τι θα ήμασταν υποχρεωμένοι από τη σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντίστοιχες αποφάσεις έχουν λάβει πολλές ακόμα χώρες, ενώ και οι περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να στραφούν ολοκληρωτικά στην ηλεκτροκίνηση, ήδη από τα μέσα της τρέχουσας δεκαετίας ή το πολύ ως το ορόσημο του 2030. Δεν απουσιάζουν βέβαια και οι φωνές εκείνες που θεωρούν ότι το πέρασμα στην ηλεκτροκίνηση θα πάρει περισσότερα χρόνια, ενώ γίνονται ολοένα και περισσότερες συζητήσεις για εναλλακτικές λύσεις στον δρόμο προς μια αυτοκίνηση μηδενικών εκπομπών, όπως είναι για παράδειγμα η χρήση υδρογόνου σε κινητήρες εσωτερικής καύσης ή με ενεργειακές κυψέλες. 
Ήρθε, λοιπόν, το τέλος του θερμικού κινητήρα; Είναι πολύ δύσκολο να δώσει κανείς μια πολύ συγκεκριμένη απάντηση, όμως διατρέχουμε μια περίοδο έντονων τεχνολογικών εξελίξεων και πιστεύουμε πως στην επόμενη πενταετία θα ξεκαθαρίσει το τοπίο. 

Τι θα γίνει όμως με τα υφιστάμενα, λιγότερο ή περισσότερο ρυπογόνα, οχήματα; Ακόμα και ένα καινούργιο τετράτροχο που θα αγοραστεί σήμερα, με βάση τη μέση ηλικία του ελληνικού στόλου αυτοκινήτων η οποία ξεπερνά τη δεκαετία, είναι βέβαιο πως θα συνεχίσει να κυκλοφορεί στους ελληνικούς δρόμους και μετά το 2030. Θα υπάρξουν άραγε κάποια στιγμή περιορισμοί στην κίνηση των θερμικών αυτοκινήτων, ιδίως εκείνων που φέρουν παλαιότερης τεχνολογίας συστήματα αντιρρύπανσης; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με ασφάλεια.  Γεγονός είναι πως όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις ήταν ιδιαίτερα προστατευτικές απέναντι στους ιδιοκτήτες των παλαιών αυτοκινήτων, καθώς χρησιμοποιούνται από τις ασθενέστερες οικονομικές τάξεις. Έτσι, δεν εισακούστηκαν οι φωνές εκείνες που ζητούσαν αυστηροποίηση των ελέγχων στα ΚΤΕΟ και δραστική άνοδο των τελών κυκλοφορίας των παλαιών αυτοκινήτων. 

Μπορεί όμως μια τέτοια πολιτική να είναι συμβατή με την ταυτόχρονη προώθηση της ηλεκτροκίνησης; Η ελληνική πολιτεία, όπως εξήγγειλε έγκαιρα την επιβολή της ηλεκτροκίνησης στην πώληση νέων αυτοκινήτων από το 2030, πιστεύουμε πως θα πρέπει να προετοιμάσει και τον οδικό χάρτη της μελλοντικής απόσυρσης των συμβατικών οχημάτων, έτσι ώστε οι ιδιοκτήτες τους να μη βρεθούν μπροστά σε δυσάρεστες αποφάσεις. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή