13+1 κρίσιμες ερωτήσεις για το leasing

13+1 κρίσιμες ερωτήσεις για το leasing

Η ευελιξία σε συνδυασμό με τα μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη είναι τα πλεονεκτήματα που ανεβάζουν το leasing όλο και ψηλότερα στις προτιμήσεις της αγοράς

4' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις ημέρες μας δεν υπάρχει κανείς που να υποτιμά ή ακόμα και να αγνοεί το leasing, όπως συνέβαινε τα παλαιότερα χρόνια, όταν οι περισσότεροι το θεωρούσαν μια «εξεζητημένη» επιλογή, για την οποία πίστευαν ότι απευθυνόταν σε λίγους. Στα σκληρότερα από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης (2011-2014), το leasing ήταν εκείνο που βοήθησε τον κλάδο του αυτοκινήτου να αντέξει τις αφόρητες πιέσεις. Ακολούθως καθιερώθηκε στη συνείδηση του κοινού και σήμερα απολαμβάνει ένα μερίδιο της τάξης του 50% στην ελληνική αγορά. Και βέβαια συνεχίζει να εκσυγχρονίζεται, προσφέροντας ακόμα πιο ευέλικτες και ποιοτικές υπηρεσίες. 
Παρότι το leasing είναι πολύ διαδεδομένη μέθοδος απόκτησης αυτοκινήτου, δεν παύει να αποτελεί έναν γρίφο για μεγάλη μερίδα του αγοραστικού κοινού, τον οποίο θα προσπαθήσουμε να λύσουμε μέσα από μια σειρά ερωταπαντήσεων: 

Ποια είναι η διαφορά operational και financial leasing; 

Το operational leasing, ή αλλιώς λειτουργική μίσθωση, είναι η μέθοδος που παρουσιάζει ιδιαίτερο οικονομικό και φορολογικό όφελος για τη μίσθωση επιβατικών αυτοκινήτων. Η διαφοροποίησή του από το financial leasing είναι μεγάλη, αφού στο συμφωνημένο μηνιαίο μίσθωμα, πέρα από την εμπορική αξία του αυτοκινήτου, καλύπτονται τα πάγια έξοδα χρήσης (ετήσια τέλη κυκλοφορίας και ασφαλιστικό συμβόλαιο) και η συντήρηση για την καλή λειτουργία του. Η χρονική διάρκεια μιας λειτουργικής μίσθωσης κυμαίνεται από 1 έως 5 χρόνια, με τη χρήση των τριών προγραμμάτων εφαρμογής (με ή χωρίς εξαγορά και ελεύθερη επιλογή). Στο operational leasing δεν ασχολείστε με την τακτική συντήρηση και το σέρβις στα χρονικά διαστήματα που ορίζει ο κατασκευαστής, αφού τα έξοδα τα έχει επωμιστεί η εκμισθώτρια εταιρεία. Επίσης, δικαιούστε αυτοκίνητο αντικατάστασης ώσπου να αποκατασταθεί κάποια σοβαρή βλάβη στο δικό σας. Δικαιούστε ακόμη αλλαγή ελαστικών κάθε περίπου 40.000 χλμ., ενώ το ασφαλιστικό σας συμβόλαιο είναι μεικτό και περιέχει σχεδόν τα πάντα. Και, φυσικά, έχετε οδική βοήθεια σε 24ωρη βάση, ενώ τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας περιλαμβάνονται στους όρους της σύμβασης και στο μηνιαίο μίσθωμα, επομένως δεν σας απασχολούν. 

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της εξαγοράς; 

Η εξαγορά του αυτοκινήτου στη λήξη της σύμβασης είναι αυτή που παίζει τον κεντρικό ρόλο στον καθορισμό του μηνιαίου μισθώματος. Η επιλογή αυτή προσφέρει μια προσυμφωνημένη και συμφέρουσα τιμή εξαγοράς. Ο επιχειρηματίας που κάνει χρήση της χρονομίσθωσης αυτού του τύπου αυξάνει και τα πάγια της εταιρείας του, λόγω του υψηλότερου μισθώματος που ισχύει στην περίπτωση της εξαγοράς. Στα αρνητικά περιλαμβάνεται το ότι δεσμεύεται να κυκλοφορεί με ένα αυτοκίνητο που δεν θα μπορεί να αλλάξει με άλλο στη λήξη του συμβολαίου του. 

Τι γίνεται με τη μη εξαγορά; 

Tα πράγματα απλοποιούνται πολύ. Το μηνιαίο μίσθωμα γίνεται πιο ευέλικτο και φθηνότερο. Πρόκειται για την ιδανική λύση για όσες εταιρείες διαθέτουν πολυάριθμο στόλο οχημάτων, αλλά και γι’ αυτές που παρέχουν εταιρικά αυτοκίνητα σε στελέχη και υπαλλήλους τους. Επίσης, αποτελεί την πιο δημοφιλή μέθοδο leasing. 

Αν η επιλογή εξαγοράς ή μη αποφασιστεί στο τέλος του συμβολαίου; 

Το μηνιαίο μίσθωμα είναι λίγο υψηλότερο από ένα αντίστοιχο άνευ εξαγοράς, στον αντίποδα όμως οι παρεχόμενες υπηρεσίες εκ μέρους της εκμισθώτριας εταιρείας είναι περισσότερο ευέλικτες. Αν όμως αποφασιστεί εξαγορά, το κόστος της θα είναι υψηλότερο. 

Αν είμαι ιδιώτης, με συμφέρει το leasing; 

Στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει το πλεονέκτημα της φοροαπαλλαγής του μισθώματος, ισχύουν όμως όλες οι υπόλοιπες παροχές που προαναφέραμε. 

Μπορώ να ζητήσω όποιο αυτοκίνητο θέλω; 

Ναι, μπορείτε να μισθώσετε (ανάλογα πάντα με τα οικονομικά σας) όποιο μοντέλο θέλετε, οποιασδήποτε εταιρείας. Και, φυσικά, με το επίπεδο εξοπλισμού που εσείς επιθυμείτε. 

Υπάρχει leasing μεταχειρισμένων; 

Ναι, δεν αλλάζει τίποτε από πλευράς παροχών προς τον μισθωτή. 

Με το leasing επαγγελματικών αυτοκινήτων τι γίνεται; 

Η μίσθωση επαγγελματικών αυτοκινήτων (LCV) μέχρι 3,5 τόνων είναι εφικτή, ενώ το επίπεδο των παροχών δεν διαφοροποιείται. Στην Ελλάδα αποτελεί πλέον την κυρίαρχη μέθοδο απόκτησης επαγγελματικού αυτοκινήτου. 

Οι παροχές που περιλαμβάνονται στο μίσθωμα είναι υποχρεωτικές αν δεν τις χρειάζομαι; 

Όχι, υπάρχουν ευέλικτα πακέτα προσαρμοσμένα στις ανάγκες σας. Από εκεί και πέρα, η επιλογή είναι δική σας. 

Μπορώ να αλλάξω αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια της μίσθωσης; 

Μόνο σε περίπτωση κάποιου πολύ σοβαρού λόγου, όπως είναι μια ανεπανόρθωτη βλάβη. 

Μπορώ να οδηγήσω το εταιρικό μου αυτοκίνητο στο εξωτερικό; 

Αν ταξιδεύετε τακτικά για επαγγελματικούς λόγους μεταξύ διάφορων χωρών της ΕΕ, η αστυνομία μπορεί να σας ζητήσει αντίγραφο της σύμβασης εργασίας σας ή αποδεικτικά της δουλειάς που πραγματοποιείτε στη συγκεκριμένη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν το διάστημα κατά το οποίο θα οδηγείτε το αυτοκίνητό σας στο εξωτερικό είναι μεγαλύτερο των έξι μηνών, πρέπει να λάβετε ειδική άδεια από τις αρμόδιες Αρχές της χώρας όπου βρίσκεστε. 

Αν δουλεύω σε χώρα που συνορεύει με αυτήν που ζω, μπορώ να χρησιμοποιώ εταιρικό αυτοκίνητο; 

Αν εργάζεστε σε μια χώρα, αλλά ζείτε σε άλλη που συνορεύει με την πρώτη και επιστρέφετε σπίτι σας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, μπορείτε να οδηγείτε το εταιρικό σας αυτοκίνητο μεταξύ του τόπου εργασίας και της κατοικίας σας ή κυρίως για επαγγελματικούς λόγους. 

Ποιοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν το εταιρικό μου αυτοκίνητο; 

Μόνο εσείς και οι πρώτου βαθμού συγγενείς σας, αν προηγουμένως έχουν δηλωθεί τα ονόματά τους στην εκμισθώτρια εταιρεία. 

Ποια αυτοκίνητα θεωρείται ότι εξυπηρετούν επαγγελματικούς σκοπούς; 

Tool cars: Τα αυτοκίνητα που παρέχουν οι επιχειρήσεις στους εργαζομένους που μετακινούνται συχνά εκτός της βάσης εργασίας τους. Αυτά μπορούν να χρησιμοποιούνται από τον δικαιούχο και εκτός του ωραρίου του. 
Status cars: Τα αυτοκίνητα που παρέχονται σε υψηλόβαθμους εργαζομένους (διευθυντές, επιθεωρητές πωλήσεων, τεχνικούς διευθυντές, στελέχη). 
Test-drive cars: Τα αυτοκίνητα δοκιμών που διαθέτουν οι επιχειρήσεις εμπορίας αυτοκινήτων. Τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν επιχειρήσεις (οι ξενοδοχειακές, για παράδειγμα) για τη μεταφορά των καλεσμένων ή των πελατών τους. 
Αυτοκίνητα αντικατάστασης: Τα οχήματα που διαθέτουν προσωρινά οι επιχειρήσεις επισκευής και συντήρησης σε αντικατάσταση των επισκευαζομένων. 
Airport cars: Τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούνται από τις αεροπορικές εταιρείες και τις επιχειρήσεις διαχείρισης αεροδρομίων για την εξυπηρέτηση των αεροπλάνων και των επιβατών τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή