Σε νέα πορεία η αγορά του αυτοκινήτου

Σε νέα πορεία η αγορά του αυτοκινήτου

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η νέα φορολογική νομοθεσία έφερε, μεταξύ άλλων, και το αυτοκίνητο στο… στόχαστρο. Μέχρι πριν από δύο εβδομάδες η εφαρμογή του τέλους ταξινόμησης κατά την αγορά ενός νέου αυτοκινήτου είχε σχέση αποκλειστικά με τα κυβικά εκατοστά του κινητήρα με τον οποίο εφοδιαζόταν το εκάστοτε μοντέλο. Ωστόσο, από την 1η Ιουνίου το μέτρο διεκόπη (μαζί με το ευνοϊκό μέτρο της απόσυρσης) και τέθηκε σε εφαρμογή η νέα διαδικασία υπολογισμού, η οποία βασίζεται στην εργοστασιακή αξία και τους εκπεμπόμενους ρύπους CO2 του αυτοκινήτου.

Εκτός όμως από τον νέο τρόπο υπολογισμού του τέλους ταξινόμησης, οι αντιπρόσωποι αυτοκινήτου πρέπει να αντιμετωπίσουν και την αύξηση του ΦΠΑ (από 23 σε 24%) που εφαρμόσθηκε από την αρχή του δεύτερου εξαμήνου του 2016, καθώς και την αναλυτική αναφορά που πρέπει πλέον να δίνουν στις αρμόδιες αρχές σχετικά με το κέρδος ενός ταξινομημένου αυτοκινήτου, τα έξοδα προετοιμασίας (PDI) και τα έξοδα μεταφοράς του.

Οι νέες τιμές που θα καθορίζονται έπειτα από την εφαρμογή της νέας φορολόγησης, μπορούν να υπολογιστούν βάσει των συντελεστών που παρουσιάζονται σε διπλανό πίνακα. Ακόμα ένας συντελεστής που λαμβάνει μέρος στην τελική τιμή του αυτοκινήτου είναι ο αριθμός εκπεμπόμενων ρύπων CO2. Πιο συγκεκριμένα, για τα αυτοκίνητα κάτω από 100 gr/km CO2 θα υπάρχει μείωση 5% του τέλους ταξινόμησης, από 101 gr/km έως και 120 δεν θα υπάρχει καμία μεταβολή και από 121 gr/km και άνω το ποσοστό θα σχηματίζεται όπως φαίνεται στον σχετικό πίνακα.

Πολλές είναι οι αντιπροσωπείες που θα προσπαθήσουν να κρατήσουν την εργοστασιακή τιμή του αυτοκινήτου σε χαμηλά επίπεδα και ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι να μειωθεί σημαντικά ο εξοπλισμός ενός νέου μοντέλου, κάτι που μπορεί να έχει επίπτωση στο ποσοστό ασφάλειας, άνεσης και τεχνολογίας που θα προσφέρει. Αρκετές εισαγωγικές εταιρείες αυτοκινήτων ανακοίνωσαν άμεσα την «απορρόφηση» του ΦΠΑ, καθώς και τιμές… προ φορολογικού νομοσχεδίου. Οι ίδιες εκτελώνισαν τον Μάιο όλο το στοκ που διέθεταν και το αποτέλεσμα είναι τόσο να κρατήσουν υψηλά το μερίδιο αγοράς που είχαν μέχρι τώρα όσο και να αυξήσουν τις ταξινομήσεις των αυτοκινήτων με ποσοστό σχεδόν 50%.

Πλεονεκτήματα

• Μικρή η πιθανότητα υποτιμολόγησης νέων μοντέλων.

• Κατάργηση του φόρου πολυτελείας.

• Αύξηση των εσόδων του κράτους.

• Εμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος.

Μειονεκτήματα

• Σταθερός συντελεστής (32%) για αυτοκίνητα με εργοστασιακή αξία 25.001 ευρώ και άνω.

• Μείωση των δραστηριοτήτων των εταιρειών leasing λόγω της αύξησης του φόρου με αποτέλεσμα τη μείωση των εσόδων του κράτους.

• Μείωση του εξοπλισμού των νέων αυτοκινήτων.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο έχει σκοπό να εντάξει τους καταναλωτές σε ένα νέο ευρωπαϊκό μοντέλο, θέλοντας να αφήσει στο παρελθόν τον γερασμένο στόλο που κυκλοφορεί στη χώρα μας (άνω των 15 χρόνων), αντικαθιστώντας τον με νέα, σύγχρονα, ασφαλή και πιο «πράσινα» αυτοκίνητα.

Εκθεση «Αυτοκίνηση 2016» στις 22-30 Οκτωβρίου

Η Αυτοκίνηση επιστρέφει για ακόμα μια χρονιά στην Αθήνα στις 22-30 Οκτωβρίου στο Ολυμπιακό Στάδιο Ξιφασκίας (πρώην Δ. Αεροδρόμιο). Οι αντιπροσωπείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα προγραμματίζουν τα νέα μοντέλα που θα παρουσιασθούν στο επερχόμενο Σαλόνι του Παρισιού να πραγματοποιήσουν την πανελλήνια πρεμιέρα τους στην Εκθεση Αυτοκινήτου «Αυτοκίνηση 2016». Αναμένεται να συμμετάσχει η συντριπτική πλειονότητα των εταιρειών που εκπροσωπούν στην Ελλάδα τις δημοφιλείς αυτοκινητοβιομηχανίες. Επίσης, θα υπάρχουν προϊόντα τα οποία είναι συνδεδεμένα με το αυτοκίνητο και τις δραστηριότητες που προκύπτουν από τη χρήση και τη συντήρησή τους. Κάθε χρόνο η διοργάνωση αναβαθμίζει τον εκθεσιακό θεσμό, ενώ αξίζει να τονιστεί ότι στην περυσινή έκθεση οι επισκέπτες ξεπέρασαν τις 68.000.

Kosmocar, ο νέος εισαγωγέας της Skoda στην Ελλάδα

Από 1ης Ιουνίου 2016 η Kosmocar Α.Ε., επίσημος εισαγωγέας του ομίλου Volkswagen, ανέλαβε και την αποκλειστική εισαγωγή και διανομή των αυτοκινήτων και ανταλλακτικών Skoda στην Ελλάδα, σε συνέχεια της επιτυχημένης της συνεργασίας με τον όμιλο Volkswagen τα τελευταία 46 χρόνια.

«Σε συνεργασία με την Kosmocar Α.Ε., θα ενισχύσουμε τις πωλήσεις μας και την παροχή υπηρεσιών στην ελληνική αγορά», δήλωσε ο Werner Eichhorn, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Skoda για πωλήσεις και μάρκετινγκ. Στόχος του Τσέχου κατασκευαστή αυτοκινήτων είναι η σταθερή αύξηση των πωλήσεων στην Ελλάδα.

Νέα DS 3: υψηλή «ραπτική»

Την ανανεωμένη εκδοχή του DS 3 παρουσίασε τόσο σε κλειστό όσο και σε «ανοιχτό» αμάξωμα η γαλλική φίρμα. Η premium μάρκα της Citroen φρεσκάρισε εξωτερικά και εσωτερικά το supermini μοντέλο της και το προσφέρει στην ελληνική αγορά με νέες τεχνολογίες και νέους Euro 6 κινητήρες βενζίνης «PureTech» και πετρελαίου «BlueHDi». Ο πρώτος έχει διακριθεί ως ο καλύτερος κινητήρας το 2015, ενώ ο τελευταίος προσφέρει μέγιστη οικονομία καυσίμου και ταυτόχρονα υψηλή απόδοση. Ερχεται με μεγάλη γκάμα μηχανολογικών συνόλων από 1,2 λίτρα έως και 130 ίππους και σε περίπτωση που ένα… ανήσυχο πνεύμα ψάχνει για κάτι εκρηκτικό, διατίθεται και η έκδοση «Performance».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή