ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου το νέο Volvo XC60

xc60_crystal

Το μεσαίου μεγέθους premium SUV υιοθετεί στη δεύτερη γενιά του όλα τα αισθητικά και τεχνολογικά στοιχεία που οδηγούν τη σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία από ρεκόρ σε ρεκόρ και κατατάσσουν τα μοντέλα της στις πρώτες θέσεις των κατηγοριών τους.

TOY ΑΡΗ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Διαθέσιμο αποκλειστικά με δίλιτρους κινητήρες βενζίνης και diesel, με ισχύ από 190 ίππους, σύστημα τετρακίνησης και αυτόματο κιβώτιο οκτώ ταχυτήτων, το νέο XC60 διαθέτει στον βασικό του εξοπλισμό νέες πρωτοποριακές τεχνολογίες άνεσης και ασφάλειας, οι οποίες συμβάλλουν στη διαμόρφωση της κορυφαίας σχέσης αξίας/τιμής στην κατηγορία του. Μια διαπίστωση η οποία δεν αφορά μόνο τις πετρελαιοκίνητες εκδόσεις D4 και D5 ή τις βενζινοκίνητες Τ5 και T6 –με τιμή εκκίνησης τα 53.490 ευρώ– αλλά και την plug-in υβριδική έκδοση T8 Twin Engine, την κορυφαία υλοποίηση της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Συνδυάζοντας κινητήρα βενζίνης και ηλεκτροκινητήρα που συνδυαστικά αποδίδουν 407 ίππους, τοποθετώντας το XC60 στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου από άποψη επιδόσεων (0-100 χλμ./ώρα σε 5,3 δευτερόλεπτα), η έκδοση T8 Twin Engine AWD είναι ταυτόχρονα η αποδοτικότερη όλων με κατανάλωση 2,1 λίτρων ανά 100 χιλιόμετρα και εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μόλις 49 γραμμάρια/100 χ.λμ.

Χάρη στις προηγμένες μπαταρίες λιθίου-ιόντων με τις οποίες εφοδιάζεται, αρκεί μια πλήρης φόρτιση διάρκειας 2,5 ωρών ώστε ο οδηγός του συγκε­κριμέ­νου  XC60 να οδηγεί χρησιμοποιώντας αποκλειστικά τον ηλεκτροκινητήρα για 45 χιλιόμετρα.

Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με τα τρία διαθέσιμα επίπεδα εξοπλισμού –Momentum, Inscription και R-Design– και την εξαιρετικά ανταγωνιστική τιμή του, από 62.780 ευρώ, καθιστούν το plug-in υβριδικό XC60 την πιο state-of-the art επιλογή SUV, τοποθετώντας το δίπλα στο αντίστοιχης τεχνολογίας XC90.

Αυτή η τεχνολογία αποτελεί ουσιαστικά το πρελούδιο για την πλήρη μετάβαση της Volvo στην ηλεκτροκίνηση το 2019, όταν κάθε μοντέλο της σουηδικής μάρκας θα διαθέτει και ηλεκτροκινητήρα. Η ύπαρξη plug-in υβριδικών και ήπιων υβριδικών (mild hybrids) μοντέλων θα συνδυαστεί με το λανσάρισμα πέντε πλήρως ηλεκτρικών αυτοκινήτων από το 2019 έως το 2021, δημιουργώντας μία από τις ευρύτερες ηλεκτρικές σειρές που προσφέρονται από οποιονδήποτε κατασκευαστή αυτοκινήτων. «Η ανακοίνωση αυτή σηματοδοτεί το τέλος του αυτοκινήτου που χρησιμοποιεί αποκλειστικά κινητήρες εσωτερικής καύσης», δήλωσε ο Χάκαν Σάμουελσον, πρόεδρος και CEO της Volvo Cars. «Ολο και πιο πολύ, ο κόσμος ζητάει ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα κι εμείς θέλουμε να ανταποκριθούμε στις τρέχουσες αλλά και τις μελλοντικές ανάγκες των πελατών μας.

Πλέον, σύντομα θα μπορεί κανείς να διαλέξει όποιο ηλεκτροκίνητο Volvo επιθυμεί». Η εξαιρετική προϊοντική πορεία της Volvo και η προσήλωση της ηγεσίας της στην ανάπτυξη καινοτομιών που αφορούν τη σχεδίαση, την ασφάλεια και την τεχνολογία –είτε αυτή αφορά τον τομέα της αυτόνομης οδήγησης είτε την επιτάχυνση της εφαρμογής της ηλεκτροκίνησης– προκαλούν ταυτόχρονα συνεχή ρεκόρ πωλήσεων και κερδοφορίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο εξάμηνο του 2017 η αύξηση των πωλήσεων μοντέ­λων  Volvo πα­γκο­σμίως έφτασε στο 8,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2016. Εξίσου εντυπωσιακή όμως είναι και η καθολική αποδοχή της μάρκας στις διεθνείς αγορές. Αυτή η επιτυχία σε οικονομικό επίπεδο τροφοδοτεί νέους κύκλους επενδύσεων οι οποίοι θα διευρύνουν περαιτέρω, ήδη από τους επομένους μήνες, την γκάμα της κορυφαίας σουηδικής αυτοκινητοβιομηχανίας.