ΠΟΛΗ

Ιστορίες για να τις περπατάμε

Ιστορίες για να τις περπατάμε

Η Αθήνα έχει ιστορίες που μπορούμε όχι μόνο να τις ακούσουμε, αλλά και να τις περπατήσουμε. Αυτό προτείνει η πολιτισμική σύμπραξη «Athens Walking Stories», μια ευρεία πλατφόρμα παραγωγής πολιτισμικών προϊόντων με κέντρο την πρωτεύουσα: στοχαστικές περιηγήσεις και εξορμήσεις που επιχειρούν να δώσουν μια άλλη προοπτική στον τρόπο που βλέπουμε το αστικό τοπίο.

Πρόκειται για μια προσπάθεια που ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη από τη δημοσιογράφο Εύη Καρκίτη και γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Στην Αθήνα, με τη συνεργασία της πάντα, το έργο θα συνεχίσουν ο δημοσιογράφος Ηλίας Μαγκλίνης και ο συγγραφέας Θανάσης Τριαρίδης. Οδηγοί σε αυτές τις διαδρομές, που διαθέτουν πάντα έναν συγκεκριμένο θεματικό άξονα, είναι άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τις αθέατες πλευρές της πρωτεύουσας. Σημεία και τόπους που ίσως μας διαφεύγουν, αλλά αποτελούν συστατικά στοιχεία της φυσιογνωμίας της. Συνοδοιπόροι όλοι εκείνοι –κάτοικοι και επισκέπτες– που θέλουμε να ανακαλύψουμε μια Αθήνα πέρα από τα προφανή.

Πόσο γνωρίζουμε την Αθήνα, ακόμη και την πλατεία Συντάγματος ή την Ομόνοια, αναρωτιέται ο δημοσιογράφος Νίκος Βατόπουλος, ο οποίος θα ξετυλίξει (14/4) καθημερινές διαδρομές ανάμεσα στο Σύνταγμα και στην Ομόνοια.

Και ποιος θα μπορούσε να ακολουθήσει τα αθηναϊκά βήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη καλύτερα από τον συγγραφέα και μελετητή του Σταύρο Ζουμπουλάκη; Αυτό είναι το θέμα της πρώτης περιήγησης που προτείνει η «Athens Walking Stories» (7/4, 11 π.μ.-2 μ.μ.).

Ο Παπαδιαμάντης έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Αθήνα –στα τέλη του 19ου έως τις αρχές του 20ού αιώνα– και πολυάριθμα διηγήματά του τοποθετούνται εδώ. Το παράδοξο είναι ότι, ενώ ένιωθε εξόριστος στην πρωτεύουσα, έγραφε για αυτήν διαρκώς, όχι ως εξωτερικός παρατηρητής, αλλά ως δικός της άνθρωπος. Μόνο που η πόλη που εκείνος αγάπησε ήταν η Αθήνα των πενήτων και ο κόσμος της αυτός των ταπεινών και των εργατικών ανθρώπων. Στα διηγήματά του αναφέρεται στην περιοχή του Ψυρρή, εκεί όπου ζούσαν οι δικοί του ήρωες: στα χαμηλά σπίτια με τις εσωτερικές αυλές όπου έβλεπαν τα μικρά δωμάτια και στα ταβερνομπακάλικα της γειτονιάς.

Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης ένιωθε ξένος μακριά από αυτόν τον κόσμο, ο οποίος γεννήθηκε από την εσωτερική μετανάστευση και την πίεση του βιοπορισμού. Η Αθήνα, που στην εποχή του μετασχηματιζόταν ραγδαία σε ένα νέο, δυναμικό αστικό κέντρο με μέγαρα και πλούσια ζωή, απουσιάζει τελείως από τα πεζογραφήματά του.

Ετσι, αυτή η τρίωρη βόλτα στα ίχνη του παπαδιαμαντικού κόσμου δεν πρόκειται να κινηθεί στο πολυσύχναστο κέντρο. Ξεκινώντας από την εκκλησία του Αγίου Ελισσαίου, όπου ο συγγραφέας συνήθιζε να ψάλλει, θα φτάσει έως τον ναό των Αγίων Ασωμάτων και την οδό Αριστοφάνους, διασχίζοντας τις παλιές λαϊκές γειτονιές της πόλης και ταυτοχρόνως τις σελίδες των έργων του.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6978-186.901, 6937-160.705. Κρατήσεις στα: [email protected], [email protected]